Σαμαράς - Μέρκελ: Το ραντεβού των απαντήσεων

Gazzetta team
Σαμαράς - Μέρκελ: Το ραντεβού των απαντήσεων
Χρέος, τέλος της τρόικα και φοροελαφρύνσεις στο μενού της σημερινής συνάντησης Σαμαρά - Μέρκελ στο Βερολίνο. Τι προσδοκά η ελληνική πλευρά, τι δίνει η Γερμανία.

Παρά τη συντονισμένη χθεσινή προσπάθεια των εκπροσώπων των Σαμαρά και Μέρκελ να χαμηλώσουν αισθητά τον πήχη των προσδοκιών γύρω από τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο πως η ελληνική πλευρά δεν θα αρκεστεί αυτή τη φορά στους....γερμανικούς επαίνους για την αισθητή βελτίωση των οικονομικών δεικτών και τη προώθηση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας, όπως μεταδίδουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές.

Και αυτό γιατί το "σταυροδρόμι" για την ελληνική κυβέρνηση είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμο, καθώς εκκρεμεί το αποτέλεσμα της αξιολόγησης από την τρόικα, έπεται η -οριακού χαρακτήρα για τον πολιτικό ορίζοντα της κυβέρνησης- εκλογή του ΠτΔ, ενώ όλα αυτά συμβαίνουν με το δημοσκοπικό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ να σκορπά απογοήτευση στο στελεχικό δυναμικό ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Στη συνάντηση μεταξύ Σαμαρά και Μέρκελ θα τεθούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα επί τάπητος, ωστόσο, δεν αναμένεται να βγει...λευκός καπνός από τις δηλώσεις που θα ακολουθήσουν. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αντώνης Σαμαράς θα καταστήσει σαφές πως η Αθήνα δε συζητά νέο χρηματοδοτικό πακέτο, ούτε μπορεί να αποδεχθεί αντιδημοφιλείς αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Με όπλο του την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, την εντεινόμενη μεταρρυθμιστική προσπάθεια αλλά και τα πολιτικά μηνύματα που εξέπεμψαν οι πρόσφατες Ευρωεκλογές, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα ζητήσει από τη Γερμανίδα Καγκελάριο να διαμηνύσει προς τους ελεγκτές μας πως δε μπορούν να γίνουν αποδεκτές εμμονικές απαιτήσεις από την πλευρά τους ούτε η ελληνική κοινωνία μπορεί πλέον να υποστεί νέες αιματηρές θυσίες.

Στον αντίποδα, ο κύριος Σαμαράς θα επιχειρήσει να πείσει την κυρία Μέρκελ ότι η υιοθέτηση του φιλόδοξου πακέτου φοροελαφρύνσεων που έχει εξαγγείλει από τη ΔΕΘ και από την πλευρά των δανειστών μας θα δώσει πολιτική ανάσα στην κυβέρνηση και οικονομική στη δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία, ενώ θα διασφαλίσει πως η ελληνική οικονομία δεν θα διολισθήσει εκ νέου σε υφεσιακά μονοπάτια. Θα προσπαθήσει, μάλιστα, να "εξοικειώσει" την συνομιλήτρια του με το αντίξοο για τον κυβερνητικό συνασπισμό πολιτικό περιβάλλον στη χώρα και θα υπογραμμίσει πως δεν πρέπει επ ουδενί λόγω να ανακοπεί η προσπάθεια σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας, λίγες μόλις στροφές πριν από την οριστική έξοδο της Ελλάδος από την επονείδιστη εποχή των Μνημονίων.

Επιδιώκοντας να φέρει τη χώρα πιο κοντά στην έξοδο από την κρίση, ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να υπερθεματίσει για τον εξοβελισμό του ΔΝΤ από τον Μηχανισμό Στήριξης, που πρακτικά θα σημάνει και το τέλος των επιζήμιων σε κάθε επίπεδο επισκέψεων της τρόικα στην Αθήνα. Ούτως ή άλλως στην κυβέρνηση είναι ειλημμένη η απόφαση της άρνησης των κονδυλίων, που έχει προβλέψει το Ταμείο να εκταμιεύσει για τη χώρα μας τη διετία 2014 - 2016 ύψους 16 δις ευρώ, καθώς τα οικονομικά στοιχεία της κυβέρνησης επιτρέπουν να καλυφθεί το όποιο κενό δημιουργηθεί. Έμπειροι παρατηρητές, μάλιστα, εκτιμούν πως σε μία τέτοια εξέλιξη ωθεί τα πράγματα και το ίδιο το Ταμείο, που πιέζεται από άλλες χώρες μέλη του να διαθέσει τα συγκεκριμένα ποσά στην Ουκρανία ή σε κράτη της Λατινικής Αμερικής.

Για να συμβούν βεβαίως όλα τα παραπάνω η ελληνική κυβέρνηση γνωρίζει πως πρέπει να λήξει με αίσιο τρόπο το ζήτημα της επιβεβαίωσης της βιωσιμότητας του χρέους, εξ ου και ο Αντώνης Σαμαράς θα ασκήσει πιέσεις προς την Ανγκέλα Μέρκελ, για την πραγματοποίηση παραμετρικών αλλαγών (μηδενικά επιτόκια, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής) έως το τέλος του 2014
Στους κόλπους της γερμανικής πολιτικής ελίτ αν και έχει εμπεδωθεί η εντύπωση της σημαντικής ελληνικής προόδου επικρατεί καχυποψία για το κατά πόσον μία κάποια χαλάρωση σε πτυχές του προγράμματος θα σήμαινε εκτροπή της Ελλάδος από το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Εξ ου και δεν αποκλείεται να ζητηθούν από τη χώρα μας ισοδύναμα για πιθανές φοροελαφρύνσεις, τα οποία βεβαίως, όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες δεν μπορεί να έχουν το...άρωμα νέων δημοσιονομικών μέτρων, που δεν θα γίνουν αποδεκτά ούτε σε πολιτικό ούτε σε κοινωνικό επίπεδο. Το Βερολίνο, εξάλλου, δεν αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του ούτε για την εκ νέου ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, ωστόσο, σε παρασκηνιακό επίπεδο, έχουν ήδη ξεκινήσει επαφές μεταξύ των δύο κυβερνήσεων για την εξεύρεση της προσφορότερης δυνατής λύσης.

Σαφής νύξη, πάντως, για τους στόχους και τις πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης έκανε από τη Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους προεξόφλησε κατ ουσίαν την απομάκρυνση του ΔΝΤ από τον Μηχανισμό Στήριξης, παραπέμποντας μάλιστα στην περίπτωση της Ιρλανδίας.

"Το ΔΝΤ βρίσκεται μες την καρδιά της Ευρωζώνης όχι ως δανειστής, επειδή διαθέτει κεφάλαια, αλλά επειδή διαθέτει τεχνογνωσία. Αυτή όμως έχει μεταφερθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα άλλα ευρωπαϊκά όργανα και έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία εμείς να ακολουθούμε τις διαδικασίες και να χρησιμοποιούμε τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς, να επανέλθουμε στην ευρωπαϊκή ικανότητα". Ο κύριος Βενιζέλος, εξάλλου, επανέλαβε την πάγια ελληνική θέση πως η χώρα δε χρειάζεται τρίτο δάνειο και τρίτο Μνημόνιο.

πηγή: newsit.gr