Ταρακουνήθηκε η μισή Ελλάδα

Gazzetta team
Ταρακουνήθηκε η μισή Ελλάδα
Στην ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου η δόνηση χαρακτηρίζεται «πολύ ισχυρή». Στα 5,7 Ρίχτερ προσδιόρισε το μέγεθος του σεισμού και το αμερικανικό γεωδυναμικό ινστιτούτο USGS.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αναφορά για ζημιές ή τραυματισμούς. Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής και αντιπρόεδρο του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας, ο οποίος προσδιόρισε το εστιακό βάθος του σεισμού στα 80-85 χλμ.

«Πρόκειται για σεισμό ενδιάμεσου βάθους», δήλωσε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος. «Τέτοιοι σεισμοί δεν μας δημιουργούν κάποια προβληματα», πρόσθεσε.

Ευτυχώς είναι σε θαλάσσια περιοχή. Δεν υπάρχει κάποιο νησί εκεί κοντά που να επηρεαστεί άμεσα. Είναι μια περιοχή που δεν θα χαρακτηρίζεται με υψηλή σεισμικότητα. Κοντά σε αυτή είναι ο σεισμός του Λεωνιδίου το 2008. Η περιοχή που δίνει μεγάλους σεισμούς είναι αυτή των Κυθήρων αλλά είναι μακριά από αυτή ο σημερινός σεισμός», τόνισε ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας.

Σεισμό «ενδιάμεσου βάθους», με επίκεντρο έναν χώρο που μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς και άρα δεν εμπνέει ανησυχία, χαρακτηρίζει η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Μαρία Σαχπάζη, τον σημερινό σεισμό .

Η κ. Σαχπάζη προσδιόρισε το εστιακό του βάθος στα 90 χιλιόμετρα. Ακολούθησαν δύο μετασεισμοί, μεγέθους 4, 7 Ρίχτερ (στις 6.48 π.μ.) και 2,6 Ρίχτερ (στις 7.13 π.μ.). Αντίθετα με τους επιφανειακούς, οι σεισμοί ενδιάμεσου βάθους δεν δίνουν μετασεισμούς ή και όταν δίνουν αυτοί δεν είναι ισχυροί, όπως διευκρινίζει η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.

«Ο χώρος, όπου σημειώθηκε ο σεισμός», επισημαίνει η κ. Σαχπάζη, «εντοπίζεται στο κοίλο μέρος του ελληνικού τόξου, σε ενδιάμεσο βάθος, μία περιοχή που μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει σημαντικούς σεισμούς».

Η ίδια εκτιμά, με βάση την εξέλιξη του φαινομένου, πως ο σεισμός των 5,7 Ρίχτερ ήταν ο κύριος και δεν θα υπάρξουν άλλοι μεγαλύτεροι. «Ωστόσο, είμαστε πάντα επιφυλακτικοί γιατί τα τελευτάια χρόνια έχουμε έξαρση των επιφανειακών και των ενδιάμεσων σεισμών» καταλήγει.

Πηγή: ethnos.gr