Δέος στη Βρετανία για τον «χασάπη» Τζον

Gazzetta team
Δέος στη Βρετανία για τον «χασάπη» Τζον
Γνωστός μεταξύ των ομήρων ως «Τζον» και υπεύθυνος για τις διαπραγματεύσεις με τις οικογένειες των αιχμαλώτων από τις οποίες οι τζιχαντιστές ζητούσαν λύτρα.

Φύλακας των ομήρων από τη Δύση αλλά και... βασανιστής τους. Αυτό είναι το προφίλ του δήμιου από τη Βρετανία που παρουσιάζεται στο βίντεο της φρίκης να αποκεφαλίζει τον Αμερικανό δημοσιογράφο Τζέιμς Φόλεϊ. Παγωμένες από την αποκάλυψη και με την εικόνα του σφαγέα να μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα στο βρετανικό Τύπο, οι Αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησαν ανθρωποκυνηγητό και υποστηρίζουν πως η αναγνώριση του μαυροντυμένου τζιχαντιστή είναι πλέον ζήτημα χρόνου. Τα πρώτα στοιχεία ωστόσο γύρω από την ταυτότητά του έχουν ήδη κάνει τον γύρο του κόσμου, ενώ ιδιαιτέρως διαφωτιστικές είναι και οι μαρτυρίες των πρώην ομήρων που κρατούνταν μαζί με τον αδικοχαμένο Φόλεϊ αλλά απελευθερώθηκαν. Ο «χασάπης» Τζον φέρεται να προέρχεται από το Λονδίνο (ενδεχομένως από το Ιστ Εντ) ή από κάποιο άλλο μέρος της νοτιοανατολικής Αγγλίας (το Κεντ ή το Εσεξ). Πρέπει να ταξίδεψε στη Συρία κάποια στιγμή τα τελευταία τρία χρόνια.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο «Τζον» φέρεται να ηγείτο μιας μικρής ομάδας συνολικά τριών Βρετανών οι οποίοι ήταν επιφορτισμένοι με τη φύλαξη των ομήρων από τη Δύση και είχαν την έδρα τους στην πόλη Ράκα της βόρειας Συρίας, όπου άλλωστε εδρεύει και το αρχηγείο των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» (IS). Οι όμηροι λέγεται μάλιστα πως τους αποκαλούσαν «Beatles», ακριβώς επειδή αυτοί κατάγονταν από την ίδια χώρα με τα θρυλικά «σκαθάρια» της ποπ.

Ο «Τζον» ήταν συγκεκριμένα ο σύνδεσμος που αναλάμβανε τις διαπραγματεύσεις που γίνονταν κυρίως μέσω Διαδικτύου (Skype) με τις οικογένειες των Δυτικών ομήρων από τις οποίες οι τζιχαντιστές ζητούσαν λύτρα. Νωρίτερα φέτος είχε συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για την απελευθέρωση έντεκα ομήρων, ενώ το πιθανότερο είναι πως αυτός ήταν που ζήτησε λύτρα ύψους 100 εκατ. ευρώ από την οικογένεια του Φόλεϊ για την απελευθέρωσή του, προτού τελικώς οι τζιχαντιστές αποφασίσουν να τον σκοτώσουν.

Κρίνοντας από το βίντεο του αποκεφαλισμού, οι Δυτικοί αναλυτές εστιάζουν και σε κάποια άλλα στοιχεία, όπως για παράδειγμα το γεγονός πως ο δήμιος είναι αριστερόχειρας (φοράει το όπλο του στον αριστερό ώμο και κρατάει το μαχαίρι με το αριστερό χέρι). Παράλληλα, ωστόσο, το επίμαχο βίντεο φανερώνει και κάτι άλλο ιδιαιτέρως ανησυχητικό: πως οι εισαγόμενοι από το εξωτερικό τζιχαντιστές δεν περιορίζονται πλέον σε βοηθητικούς ρόλους στον πόλεμο στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ.

Αντιθέτως, δείχνουν να ανεβαίνουν στην ιεραρχία του υπό διαμόρφωση χαλιφάτου, ενώ συγκεκριμένα οι μαχητές που έχουν ταξιδέψει από τη Βρετανία φέρονται να ξεχωρίζουν για τη μοχθηρότητά τους. Ο καλούμενος «Τζον» και οι «Beatles» της τζιχάντ δεν είναι άλλωστε οι μόνοι Βρετανοί στις τάξεις των μαχητών του «Ισλαμικού Κράτους». Κάθε άλλο μάλιστα.

Συνολικά, στις τάξεις του «Ισλαμικού Κράτους» υπολογίζεται πως πολεμούν περίπου: 400 με 800 Βρετανοί, 700 Γάλλοι, 500 Βέλγοι, 300 Γερμανοί, καθώς 600 με 700 άτομα από τα Βαλκάνια (Βοσνία, Κόσοβο, Αλβανία, ΠΓΔΜ κ.α.). Οσο για το προφίλ των Βρετανών τζιχαντιστών, οι οποίοι πλέον διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις, αυτοί είναι κυρίως μεταξύ 20 και 30 ετών και έχουν πάθος με τα social media όπου αναρτούν όλα τα «κατορθώματά» τους. Προέρχονται κυρίως από τα νότια, από πόλεις όπως το Πόρτσμουθ, το Λονδίνο, το Μάντσεστερ, το Κάρντιφ και έχουν καταγωγή κυρίως από Πακιστάν, Ινδία, και Σομαλία. Το πιο ανησυχητικό ωστόσο και αυτό που συνιστά «απειλή» για τη Δύση είναι το γεγονός πως 250 Βρετανοί οι οποίοι ταξίδεψαν τα τελευταία τρία χρόνια στη Συρία έχουν πλέον... επιστρέψει στη Βρετανία.
Διαβολική σύμπτωση
Η σοκαριστική εκτέλεση και το φινάλε της ταινίας «Seven»

Κατά μία διαβολική σύμπτωση, από αυτές που δείχνουν πως υπάρχουν φορές που η ζωή μπορεί να μιμείται την τέχνη, η σοκαριστική εκτέλεση του δημοσιογράφου Τζέιμς Φόλεϊ από τον κουκουλοφόρο τζιχαντιστή με τη βρετανική προφορά φέρει ομοιότητες με το φινάλε του θρίλερ «Seven» που καθιέρωσε τον Ντέιβιντ Φίντσερ στον κινηματογράφο.

Είναι προς το τέλος της ταινίας όταν ο Κέβιν Σπέισι, διαβολικός δολοφόνος ντυμένος με πορτοκαλί φόρμα και δέσμιος του αστυνομικού Μπραντ Πιτ ο οποίος παραληρεί από οργή έχοντας μόλις αντικρίσει το κεφάλι της νεκρής συζύγου του, βρίσκεται γονατιστός υπό την απειλή του όπλου του δεύτερου. Η σκηνή θυμίζει την παρουσία του αδικοχαμένου Φόλεϊ μπροστά στην κάμερα ενώ ο δήμιος τού κραδαίνει το μαχαίρι, καθώς και οι δύο σκηνές έχουν παρόμοια χρωματική παλέτα και ύφος.

Ο μελλοθάνατος δημοσιογράφος φοράει πορτοκαλί φόρμα ενώ το αχανές αφιλόξενο τοπίο πίσω του θυμίζει εκείνο της ταινίας. Μόνο που στο φινάλε του «Seven» ο Κέβιν Σπέισι επιζεί ενώ στο βίντεο που συγκλονίζει τη Δύση η μοίρα δεν στάθηκε ευνοϊκή για τον ηρωικό δημοσιογράφο.

ΜΙΛΟΥΝ ΣΥΓΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΦΟΛΕΪ
Απίστευτα γενναίος, έως το τέλος παρέμεινε αλύγιστος


Συγκλονιστικά είναι όσα αποκαλύπτουν για την ομηρεία του Τζέιμς Φόλεϊ οι ίδιοι οι άνθρωποι που ήταν άλλοτε αιχμάλωτοι μαζί του, αλλά κατάφεραν να γλιτώσουν. Ο λόγος για δύο Γάλλους δημοσιογράφους, τον Ντιντιέ Φρανσουά και τον Νικολά Ενέν, οι οποίοι είχαν περάσει αρκετούς μήνες ομηρείας μαζί με τον Φόλεϊ στη Συρία. «Ηταν ένας άνθρωπος απίστευτα γενναίος», λέει για τον Φόλεϊ ο Νικολά Ενέν, ο οποίος μάλιστα αποκαλύπτει και κάτι άλλο, πως ο Φόλεϊ υφίστατο σε σύγκριση με τους άλλους ομήρους τη χειρότερη μεταχείριση για δύο λόγους: επειδή ήταν Αμερικανός και επειδή ο αδελφός του είχε υπηρετήσει στην Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

«Ανακάλυψαν ψάχνοντας στο λάπτοπ του, από φωτογραφίες, πως ο αδελφός του είχε υπηρετήσει στην Πολεμική Αεροπορία. Ετσι, έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος τους, δεχόταν τις περισσότερες προσβολές, αλλά ο ίδιος παρέμεινε αλύγιστος και αξιοπρεπής έως το τέλος», τονίζει ο Ενέν που πέρασε περίπου επτά μήνες «στο ίδιο δωμάτιο» με τον Φόλεϊ, ώσπου να απελευθερωθεί τον περασμένο Απρίλιο.

Εικονική εκτέλεση

Ο Αμερικανός φέρεται συγκεκριμένα να έπεφτε συχνά θύμα ξυλοδαρμών αλλά και... εικονικών εκτελέσεων, ενώ σε μια περίπτωση, οι τζιχαντιστές τον είχαν... εικονικά σταυρώσει σε έναν τοίχο για να τον εξευτελίσουν. Παρ' όλα αυτά ωστόσο, ο Τζέιμς Φόλεϊ δεν λύγισε. «Ηταν ένας άνθρωπος που ποτέ δεν υποτάχθηκε πλήρως στους απαγωγείς. Ενεργούσε συλλογικά καθ' όλη τη διάρκεια της κράτησής μας, ζητώντας για παράδειγμα φαγητό για όλους μας», θυμάται από την πλευρά του ο έτερος πρώην όμηρος Ντιντιέ Φρανσουά, ο οποίος μάλιστα υποστηρίζει πως μπορεί «στο περίπου» να «αναγνωρίσει» από μνήμης ποιος θα μπορούσε να είναι ο δήμιος «Τζον» που πρωταγωνιστεί στο αποτρόπαιο βίντεο.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο έκανε χθες γνωστό πως είχε πραγματοποιήσει πρόσφατα επιχείρηση διάσωσης για την απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων που κρατούνταν στη Συρία, αλλά χωρίς επιτυχία. Οι «New York Times» υποστηρίζουν συγκεκριμένα πως η επιχείρηση έλαβε χώρα κοντά σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στα βόρεια της Συρίας, με τη συμμετοχή αρκετών δεκάδων Αμερικανών κομάντο που έπεσαν στην περιοχή από ελικόπτερα, για να διαπιστώσουν ωστόσο στην πορεία πως οι όμηροι είχαν ήδη μεταφερθεί σε άλλο σημείο.

Εν τω μεταξύ, χθες έγινε επίσης γνωστό πως οι απαγωγείς είχαν ζητήσει 100 εκατ. ευρώ για την απελευθέρωση του Φόλεϊ. Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν το φθινόπωρο, ενώ μόλις την περασμένη εβδομάδα οι τζιχαντιστές ενημέρωσαν την οικογένειά του πως πρόκειται να τον σκοτώσουν σε αντίποινα για τους βομβαρδισμούς των Αμερικανών.

Πηγή: ethnos.gr
Πίσω στο παρόν, το «Ισλαμικό Κράτος» φέρεται να κρατά περί τους δέκα ομήρους από τη Δύση, μεταξύ αυτών και τον Αμερικανό δημοσιογράφο Στίβεν Σότλοφ που οι τζιχαντιστές απείλησαν πως «θα είναι ο επόμενος».
Επιχείρηση διάσωσης
Αποτυχημένη επιχείρηση διάσωσης για την απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων που κρατούνταν στη Συρία πραγματοποίησαν πρόσφατα ειδικές δυνάμεις των ΗΠΑ

Πηγή: ethnos.gr