Η Αργεντινή ξανά αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία

Gazzetta team
Η Αργεντινή ξανά αντιμέτωπη με τη χρεοκοπία
Η Αργεντινή έχει 30 μέρες στη διάθεσή της, προκειμένου να καταφέρει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις προς τους διεθνείς πιστωτές της και να αποφύγει για δεύτερη φορά τη χρεοκοπία.

Μέχρι τις 30 Ιουλίου, λοιπόν, το Μπουένος Άιρες θα πρέπει να έχει προβεί στην αποπληρωμή των επενδυτικών κεφαλαίων εκείνων, που κέρδισαν τη δικαστική διαμάχη και δεν υποχρεώνονται να αποδεχτούν ένα «κούρεμα» ομολόγων από την κυβέρνηση της Αργεντινής.

Την ίδια ώρα, η χώρα έχει ήδη καταβάλει το ποσό που αντιστοιχεί για την πληρωμή των πιστωτών που δέχθηκαν το «haircut», όμως αυτό παραμένει «μπλοκαρισμένο», λόγω άλλης δικαστικής απόφασης.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αργεντινής, Άξελ Κισιλόφ, είχε ενημερώσει από την Παρασκευή ότι πλήρωσε ένα δισ. δολάρια στους πιστωτές που αποδέχθηκαν το «κούρεμα», γεγονός που αποδεικνύει «την επιθυμία της Αργεντινής να τιμήσει τις δεσμεύσεις της προς το 100% των πιστωτών της».

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Υόρκης αποφάσισε ότι το Μπουένος Άιρες πρέπει να καταβάλει 1,5 δισ. δολάρια σε δύο κερδοσκοπικά funds, που δεν είχαν δεχθεί την αναδιάρθρωση του χρέους.

Mάλιστα, η απόφαση έδωσε το δικαίωμα στα funds να μπλοκάρουν τις δόσεις προς τους πιστωτές που δέχθηκαν την αναδιάρθρωση, όπως ακριβώς συμβαίνει τώρα.

Για την ιστορία, μετά την κατάρρευση της οικονομίας της, το 2001, η Αργεντινή αποπληρώνει σταδιακά το χρέος της, ύψους περίπου 100 δισ. δολαρίων.

Το 93% των ιδιωτών πιστωτών της δέχτηκε την αναδιάρθρωση του χρέους, όμως το υπόλοιπο 7% -κυρίως κερδοσκοπικά κεφάλαια- δεν συμφώνησε και προσέφυγε στα δικαστήρια, ζητώντας την αποπληρωμή στο 100% της αξίας των ομολόγων που είχαν αγοράσει σε πολύ χαμηλές τιμές.

Πηγή: protothema.gr