Σε ποιους δήμους θα γίνει μεγάλη μάχη

Gazzetta team
Σε ποιους δήμους θα γίνει μεγάλη μάχη
«Τελικοί» για γερά νεύρα σε αρκετούς δήμους της Αττικής με τους υποψηφίους να βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής - Η τεράστια έκπληξη στην Πάτρα - Πιο ξεκάθαρα τα πράγματα σε Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο.

Μπορεί το ενδιαφέρον για την επόμενη Κυριακή να εστιάζεται στις ευρωεκλογές, τις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα και τις περιφερειακές εκλογές στην Αττική, όμως στους μεγάλους δήμους της χώρας τα ντέρμπι είναι εξίσου σημαντικά για τις τοπικές κοινωνίες, αν και σε λίγες περιπτώσεις έχουν πολιτικό χρώμα. Στην Αττική λίγοι ήταν οι δήμοι που το παιχνίδι καθάρισε από την πρώτη Κυριακή. Κατ’ αρχήν στο Μαρούσι ο, για τρίτη φορά δήμαρχος, Γιώργος Πατούλης εξελέγη από τον πρώτο γύρο με 57,89% , έναντι του δεύτερου Ελευθέριου Μαγιάκη, ο οποίος έμεινε πίσω με 15,76%. Ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό πέτυχε ο Ανδρέας Παχατουρίδης στο δήμο Περιστερίου, ο οποίος βγήκε νικητής από τον πρώτο γύρο για τέταρτη συνεχή φορά, με ποσοστό 62,09%.

Πέραν αυτών των περιπτώσεων η προεκλογική μάχη στους δήμους γύρω από την Αθήνα βρίσκεται στην κορύφωσή της. Στην Καλλιθέα ο Δημήτρης Κάρναβος πέρασε πρώτος με 21,79%, αφήνοντας δεύτερη, σε απόσταση αναπνοής, την Βασιλική Μαργαρίτη με 19,26%. Και οι δύο κατάφεραν να περάσουν στο δεύτερο γύρο αφήνοντας με απογοητευτικά -σε σχέση με τις προβλέψεις- ποσοστά του πρώην υφυπουργού Εξωτερικών Τάκη Σκανδαλάκη, ο οποίος περιορίστηκε στο 13,07% και στην τέταρτη θέση.

Προβάδισμα στο δήμαρχο Σταύρο Τζουλάκη έδωσε η κάλπη την πρώτη Κυριακή των εκλογών στην Νέα Σμύρνη. Με ποσοστό 32,8%, ο νυν δήμαρχος πήρε την πρωτιά με 3,6% από τον δεύτερο κ. Κουτελάκη, ο οποίος σημείωσε ποσοστό 29.1%. Η καλή διαφορά που πήρε από τον συνυποψήφιο του ο κ. Τζουλάκης κατά πολλούς οφείλεται στην ανεξαρτησία του συνδυασμού του, αφού συγκεντρώνει δυνάμεις από όλο το φάσμα της πολιτικής. Η προθυμία κάποιων παρατάξεων που δεν πέρασαν στο δεύτερο γύρο, να στηρίξουν την προσπάθεια του δημάρχου, κάνουν ευκολότερο το εγχείρημα της επικράτησης του συνδυασμού του «Νέα Σμύρνη – Πόλη Πρότυπο». Απ' την άλλη, στον συνδυασμό του κ. Κουτελάκη συμμετέχουν πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ και σε προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες είχε λάβει το επίσημο χρίσμα του ΠΑΣΟΚ. Ο μεγάλος κερδισμένος αυτών των εκλογών, ήταν ο κ. Πάντος. Ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο υπερδιπλασίασε τα ποσοστά του σε σχέση με το 2010, άλλα κατάφερε να συσπειρώσει τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τη δεύτερη Κυριακή αναμένεται να κατευθυνθεί προς τον κ. Τζουλάκη.

Στην Κηφισιά ο νυν δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης επιβεβαίωσε την υπεροχή του καταφέρνοντας το αξιοσημείωτο ποσοστό το 46,4%. Ο συνυποψήφιός του Γιώργος Θωμάκος έμεινε με περισσότερες από 20 μονάδες πίσω και μάλλον σε αυτό το δήμο το ματς έχει ουσιαστικά κριθεί.

Αντίθετα στο δήμο Χαϊδαρίου ο τελικός είναι για γερά νεύρα. Ο πρώτος που έκοψε το νήμα Μιχάλης Σελέκος απέχει μισή μονάδα από τον δεύτερο Ανδρέα Μποζίκα. Εκεί δεν υπάρχουν προβλέψεις και αν οι ψηφοφόροι των υπόλοιπων συνδυασμών μοιραστούν, τότε οι δημότες Χαϊδαρίου θα πρέπει να περιμένουν τα αποτελέσματα μέχρι και την τελευταία ψήφο.

Στο Χαλάνδρι τα πράγματα είναι πιο ξεκάθαρα. Ο Γιώργος Κουράσης πήρε το 27,02% των ψηφοφόρων και ο Συμεών Ρούσους το 17,75. Αν και ο πρώτος απέχει 25 μονάδες από το πολυπόθητο 50%, σίγουρα οι συνθήκες γι’ αυτόν είναι πιο ευνοϊκές, αν και κανείς ποτέ δεν ξέρει.

Ο Άλιμος αποτελεί επίσης μια περίπτωση δήμου που δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις. Ο Ανδρέας Κονδύλης μπορεί να πήρε την πρωτιά με 26,92, όμως ο Θανάσης Ορφανός βρίσκεται πίσω του σε απόσταση αναπνοής. Στην γειτονική Γλυφάδα ο υποστηριζόμενος από την Νέα Δημοκρατία Γιώργος Παπανικολάου πέρασε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες τον νυν δήμαρχο Κωνσταντίνο Κόκορη, και τα τελικά αποτελέσματα θα κριθούν από το πώς θα συμπεριφερθούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής που υπολείπονται σε ψήφους.

Στη Θεσσαλονίκη ο Γιάννης Μπουτάρης πήρε το προβάδισμα όπως αναμενόταν, όμως οι προβλέψεις του έδιναν μεγαλύτερα ποσοστά από το 36,04% που τελικά κατάφερε. Αντίθετα ο Σταύρος Καλαφάτης σημείωσε ένα αξιοπρεπές ποσοστό, 26,16%, όταν αρκετοί προέβλεπαν πανωλεθρία. Σίγουρα η Θεσσαλονίκη είναι ένας από τους δήμους που δύσκολα θα γίνει ανατροπή, όμως αν υπήρχε περισσότερος χρόνος θα είχαμε να κάνουμε με ντέρμπι.

Η μεγάλη έκπληξη των δημοτικών εκλογών ήταν η Πάτρα. Ο Κωνσταντίνος Πελετίδης από το ΚΚΕ πήρε το 25,06% των ψήφων και άφησε πίσω του τον Κώστα Χριστόπουλο με 23,94%. Αν πράγματι οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ στηρίξουν τον κ. Πελετίδη τότε ένας από τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας θα κοκκινίσει, γεγονός που θα ερμηνευτεί και πολιτικά, μιας και η Πάτρα παραδοσιακά αποτελεί το «κάστρο» του ΠΑΣΟΚ

Τέλος ο Γιάννης Κουράκης στο δήμο Ηρακλείου δείχνει να βρίσκεται κοντά στην επανεκλογή του, αφού στον πρώτο γύρο σημείωσε το 40,92%. Ο συνυποψήφιός του που πέρασε στο δεύτερο γύρο είναι ο Βασίλης Λαμπρινός και πήρε το 28,27% των ψήφων.

Πηγή: protothema.gr