Επίδειξη δύναμης η Ρωσία

Gazzetta team
Επίδειξη δύναμης η Ρωσία
Επίδειξη δύναμης με πτήσεις πάνω από τη νήσο Γκουάμ και τις ακτές της Καλιφόρνια έκαναν ρωσικά μαχητικά.

Τα ρωσικά μαχητικά εντοπίστηκαν από ραντάρ αμερικανικών F-15, σύμφωνα με ανακοίνωση του επικεφαλής των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στον Ειρηνικό και μετέδωσε το Reuters. Ο στρατηγός Χέρμπερτ «Χοκ» Καρλάιλ τόνισε ότι η δραστηριότητα περιλάμβανε πτήσεις πάνω από τις ακτές της Καλιφόρνια και γύρω από το νησί Γκουάμ του Ειρηνικού.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο αριθμός των ρωσικών σχηματισμών γύρω από τα νησιά της Ιαπωνίας και την Κορέα είχε αυξηθεί δραματικά, ενώ πρόσθεσε ότι υπήρξε και «μεγάλη ναυτική δραστηριότητα». Μιλώντας στο Κέντρο Στρατηγικής και Διεθνών Μελετών της Ουάσινγκτον, ο Καρλάιλ έδειξε εικόνες από ένα αμερικανικό μαχητικό F-15 να αναχαιτίζει «ρωσική αρκούδα» πάνω από το Γκουάμ. Χρησιμοποίησε τον όρο «ρωσική αρκούδα», που χρησιμοποιούσε αντιστοίχως το ΝΑΤΟ κατά τον Ψυχρό Πόλεμο για το βομβαρδιστικό Τουπόλεφ Tu-95.

«Φυσικά αυτό που γίνεται στην Ουκρανία και την Κριμαία είναι μία πρόκληση για τις ΗΠΑ και μία πρόκληση για εμάςσυμβαίνει στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, καθώς και για την Ευρώπη», είπε ο Καρλάιλ. Είπε ακόμη ότι υπήρξε «αξιοσημείωτη» αύξηση της ρωσικής δραστηριότητας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού και ότι σχετίζεται με τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία. «Ηρθαν με τους μεγάλους αεροπορικούς σχηματισμούς τους μέχρι τις ακτές της Καλιφόρνια, θέλοντας να κάνουν επίδειξη δύναμης», σημείωσε. Ο Καρλάιλ δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες για τα περιστατικά, ενώ το αμερικανικό Υπουργείο Άμυνας και η Πολεμική Αεροπορία και το Ναυτικό στον Ειρηνικό δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για περισσσότερες πληροφορίες. Από την πλευρά του ο Μάικλ Γκριν, αντιπρόεδρος για την Ασία στο σώμα των αμερικανικών αεροπορικών δυνάμεων στον Ειρηνικό, υποστηρίζει ότι η συχνότητα των περιστατικών αυτών είναι πιο μεγάλη τις τελευταίες ώρες και παραπέμπει σε ψυχροπολεμικές πρακτικές.

Πηγή: ethnos.gr