Αρχαιολόγοι: Ίσως ανακαλύψαμε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου

Gazzetta team
Αρχαιολόγοι: Ίσως ανακαλύψαμε τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου
Το μαυσωλείο φέρει την επιγραφή «Βασιλιάς των Βασιλέων, και κατακτητής του κόσμου, Αλέξανδρος Γ» - Μέσα βρέθηκε μία σπασμένη σαρκοφάγος και 37 οστά ενός ενήλικου άνδρα.

Μπροστά σε μία από τις σπουδαιότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις της παγκόσμιας ιστορίας, πιστεύουν ότι βρίσκονται μία ομάδα αρχαιολόγων και ιστορικών από το Πολωνικό Κέντρο Αρχαιολογίας, που «έφεραν στο φως» ένα μαρμάρινο και χρυσό μαυσωλείο, μετά από ανασκαφή που πραγματοποίησαν στην Αλεξάνδρεια.

«Ίσως ανακαλύψαμε τον τάφο του Μεγάλου Αλεξάνδρου» δηλώνουν περιχαρείς για το μαυσωλείο που ανακάλυψαν στην «καρδιά» της Αλεξάνδρειας, στην περιοχή Κολ Ελ Ντικά, μόλις 60 μέτρα μακριά από το τζαμί Νεμπί Ντάνιελ, όπου σύμφωνα με την αραβική παράδοση βρίσκεται ο τάφος του Έλληνα στρατηλάτη. Μέσα σε αυτό βρέθηκε μία σπασμένη κρυστάλλινη σαρκοφάγος και 37 οστά ενός ενήλικου άνδρα, τα οποία θα εξεταστούν -μέσω της ανάλυσης με άνθρακα- προκειμένου να διαπιστώθει η ηλικία τους.

Το σπουδαίο εύρημα είναι αφιέρωμενο στον «Βασιλιά των Βασιλέων, και κατακτητή του κόσμου , Αλέξανδρο Γ» και φέρει επιγραφές κατά κύριο λόγο στην ελληνική γλώσσα, καθώς και μερικά αιγυπτιακά ιερογλυφικά. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, το μαυσωλείο έχει έναν πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, καθώς συνδυάζει καλλιτεχνικές και αρχιτεκτονικές επιρροές από τον ελληνικό, αιγυπτιακό και περσικό πολιτισμό. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το μαυσωλείο σφραγίστηκε τον 3ο ή τον 40 αιώνα μ.Χ, για να προστατευτεί από την καταστροφή των ειδολωλατρικών μνημείων, μετά την αλλαγή της επίσημης θρησκείας στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.


πηγή: protothema.gr