Ολοκληρώθηκαν οι συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα

Gazzetta team
gazzetta default image fallback
Με συγκεντρώσεις, πορείες και με καταθέσεις στεφανιών συμμετείχαν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στην απεργία για την Εργατική Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη.

Στην πλατεία Αριστοτέλους πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση του ΕΚΘ και της ΕΘΟΘ. Χαιρετισμό απηύθυναν το μέλος της διοίκησης του ΕΚΘ Παύλος Σαββουλίδης και ο αντιπρόεδρος της ΕΔΟΘ Ηρακλής Ξανθόπουλος.

«Η εργατική Πρωτομαγιά του 2014 έχει μετατραπεί σε άνεργη Πρωτομαγιά» τόνισαν μεταξύ άλλων οι ομιλητές και κάλεσαν τους εργαζόμενους να δώσουν τη μάχη για «να ανατρέψουν τις συνταγές της ύφεσης, των απολύσεων, της ανεργίας», τις «ανατροπές στο ασφαλιστικό», τις «ιδιωτικοποιήσεις», και τις «μνημονιακές πολιτικές» και «ενάντια στα συμφέροντα των ισχυρών της Ε.Ε., των εργοδοτών και των τραπεζιτών», να διευρύνουν «τα εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά τους δικαιώματα».

Ακολούθησε πορεία που κατέληξε στο Μνημείο του Εργάτη έξω από το ΕΚΘ, όπου κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη των νεκρών της Εργατικής Πρωτομαγιάς και του Μάη του 1936.

Αλλη συγκέντρωση στο άγαλμα του Βενιζέλου πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, όπου χαιρέτησαν το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, Σωτήρης Ζαριανόπουλος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Εμφιαλωμένων Ποτών, Βασίλης Αρτεμίου. Ακολούθησε πορεία και κατάθεση στεφανιών στη θέση όπου βρισκόταν μνημείο παλαιότερα, στη συμβολή της Εγνατίας με την οδό Βενιζέλου.

Τέλος, δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς έκαναν ξεχωριστή συγκέντρωση στην Καμάρα και πορεία, η οποία πέρασε μπροστά από το ΥΜΑΘ και κατέληξε στο Μνημείο του Εργάτη.

Με δύο ξεχωριστές συγκεντρώσεις και πορείες εορτάστηκε στην Πάτρα η εργατική Πρωτομαγιά.
Η πρώτη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, την οποία οργάνωσαν το εργατικό κέντρο της Πάτρας και το νομαρχιακό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ. Κατά την διάρκεια της συγκέντρωσης, οι ομιλητές τόνισαν μεταξύ άλλων ότι «αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τις μνημονιακές πολιτικές, για να επαναφέρουμε τα κεκτημένα μας και να περιφρουρήσουμε τα ασφαλιστικά και κοινωνικά μας δικαιώματα».

Επίσης, υπογράμμισαν ότι «αγωνιζόμαστε για να επιβάλλουμε την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων, με αξιοπρεπείς μισθούς και ημερομίσθια για όλους, καθώς και την προστασία και την κατοχύρωση των θέσεων εργασίας».

Η δεύτερη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Γεωργίου, την οποία οργάνωσαν το ΠΑΜΕ και εργατικά συνδικάτα. Οι ομιλητές σημείωσαν ότι «οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα η νέα γενιά, μπορούν να κάνουν αποφασιστικά βήματα στην οργάνωση και την πάλη τους, ώστε να απαλλαγούν από τον εργοδοτικό-κυβερνητικό συνδικαλισμό, να προωθήσουν την ενότητα της τάξης, καθώς και τη συμμαχία της με τα άλλα λαϊκά στρώματα, ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό.»

Μετά το τέλος των ομιλιών, ακολούθησαν πορείες στους κεντρικούς δρόμους της Πάτρας. Όμως, κατά την έναρξη της πορείας από την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, δημιουργήθηκε ένταση, όταν νεαροί επιχείρησαν να πάρουν το πανό της διοίκησης του εργατικού κέντρου, που βρισκόταν στην κεφαλή της πορείας.

Πηγή: newpost.gr