Λουκέτο στις λαϊκές αγορές από Δευτέρα

Gazzetta team
Λουκέτο στις λαϊκές αγορές από Δευτέρα
Για "αφανισμό των λαϊκών αγορών" κάνουν λόγο οι παραγωγοί Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας και Θράκης, με αφορμή το σχέδιο νόμου για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή και αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην προσέλθουν στις κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών του Μαΐου.

Από τη Δευτέρα, σε κοινή γραμμή με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, οι παραγωγοί σε όλη τη χώρα ξεκινούν απεργία διαρκείας καθώς, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, με αυτό το νόμο "θέλουν να διαλύσουν τις λαϊκές αγορές και να ρίξουν το εμπόριο στα μεγάλα σούπερ μάρκετ".

Ήδη, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων των προαναφερόμενων περιοχών (που αριθμεί 5000 μέλη), Βασίλης Μακρίδης, έχει ενημερώσει για το θέμα και τις θέσεις των παραγωγών βουλευτές όλων των κομμάτων αλλά και τον γενικό γραμματέα Συντονισμού της κυβέρνησης Δημήτρη Βαρτζόπουλο. Ο ίδιος ο κ. Μακρίδης απέσυρε την υποψηφιότητά του για τις επικείμενες εκλογές, στη Θεσσαλονίκη.

Οι παραγωγοί σημειώνουν ότι με το σχέδιο νόμο που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή "δεν θα ωφεληθούν οι καταναλωτές" και "δεν πρόκειται να μειωθούν οι τιμές στις λαϊκές αγορές, όταν έχουν αυξηθεί τα διόδια, η φορολογία και αυξάνοντας τους τόκους των καλλιεργητικών δανείων από 4% σε 7%".

Οι παραγωγοί διαφωνούν -μεταξύ άλλων- με την απόδοση των θέσεων στις λαϊκές αγορές με κλήρωση, ζητώντας να γίνεται με κριτήρια, σύμφωνα με τη θεσμοθετημένη διαδικασία και τις πενταμελείς επιτροπές που αναφέρουν τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.

Ζητούν, επίσης, να μην εμπλέκονται οι Δήμοι στις υφιστάμενες λαϊκές αγορές, οι οποίες είναι οριοθετημένες με συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά λαϊκή και εγκεκριμένες από την Περιφέρεια, λένε "όχι" στα "υπέρογκα και εξοντωτικά πρόστιμα, από 1000 έως 5.000 ευρώ", τις διοικητικές κυρώσεις για τα παραπτώματα που στην πλειοψηφία τους συνοδεύονται με ποινές φυλάκισης από τρεις μήνες έως και ένα χρόνο, αλλά και στον διαχωρισμό μεταξύ παραγωγών και επαγγελματιών πωλητών στον χώρο των λαϊκών αγορών.

Πηγή: news.gr