Πώς θα προφυλαχθείτε από τον ιό Heartbleed;

Gazzetta team
Πώς θα προφυλαχθείτε από τον ιό Heartbleed;
Από εχθές η ανακοίνωση του bug με την ονομασία Heartbleed, που θεωρείται η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετώπισε ποτέ το internet, έχει προκαλέσει κύματα πανικού, με τους χρήστες να λαμβάνουν αντικρουόμενα μηνύματα για το αν και το κατά πόσο επηρεάζονται, αλλά και σχετικά με τις μεθόδους αντιμετώπισής του.

Να υπενθυμίσουμε ότι πηγή του πανικού είναι ένα κενό ασφαλείας, γνωστό ως Heartbleed, στο μηχανισμό κρυπτογράφησης Open SSL που χρησιμοποιούν τα 2/3 των servers παγκοσμίως, το οποίο ανοίγει ένα μικρό παράθυρο σε κυβερνοεπιθέσεις οι οποίες είναι δύσκολο να εντοπιστούν και, συνεπώς, να αντιμετωπιστούν.

Ως χρήστες το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι η αλλαγή του Password σας. Μια πρόχειρη λύση την οποία συνιστούν όλα τα site τεχνολογίας, αλλά και αρκετοί ιστότοποι όπως η Yahoo, το Tumblr και το Facebook. Ακολουθεί μια λίστα -που βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση- των site, με πολλά ηχηρά ονόματα του Διαδικτύου. Εάν πιστεύετε ότι κάποιο από τα ελληνικά site που επισκέπτεστε ή είστε εγγεγραμμένοι ενδέχεται να είναι ευάλωτο ή να επηρρεάζεται άμεσα από κυβερνοεπιθέσεις εξαιτίας του Heartbleed, μπορείτε να το ελέγξετε, λαμβάνοντας άμεσα απάντηση, στο link που θα βρείτε εδώ.

Πηγή: lifo.gr