Κηρύσσεται σεισμόπληκτη η Κεφαλονιά

Gazzetta team
Κηρύσσεται σεισμόπληκτη η Κεφαλονιά
Μία ακόμα δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Κεφαλονιάς, με πολλούς να μη μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους για να διανυκτερεύσουν και τους μετασεισμούς να συνεχίζονται.

Οι Κεφαλονίτες που είδαν τα σπίτια τους να «υποχωρούν» υπό το βάρος των δύο μεγάλων σεισμών που έπληξαν το νησί του Ιονίου μέσα σε 8 ημέρες πέρασαν τη νύχτα σε πλοία, λεωφορεία των ΚΤΕΛ, γήπεδα, αυτοκίνητα, πρόχειρα στημένα παραπήγματα. Οπουδήποτε, φτάνει να νιώσουν ασφάλεια απέναντι στη μανία του Εγκέλαδου που χτες ξαναχτύπησε με 5,7 Ρίχτερ φέροντας ένα βαρύ πλήγμα στα ήδη «χτυπημένα» σπίτια και καταστήματα, ειδικά στην περιοχή του Ληξουρίου.

Το νησί εντός της ημέρας θα κηρυχθεί σεισμόπληκτο για να προχωρήσουν οι διαδικασίες αποκατάστασης των ζημιών, όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ ο γενικός γραμματέων Δημόσιων Έργων Στράτος Σιμόπουλος. Τη σχετική απόφαση αναμένεται να ανακοινώσει επίσημα, σήμερα, ο υπουργός Υποδομών Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος βρίσκεται στην Κεφαλονιά επικεφαλής κλιμακίου μηχανικών.

Οπως είπε ο κ. Σιμόπουλος, μέχρι το βράδυ της Κυριακής είχαν κηρυχθεί ακατάλληλα προς κατοίκηση 750 σπίτια κυρίως στην περιοχή της Παλικής ενώ από σήμερα θα επανελεγχθούν ακόμη και τα πράσινα. Υπογράμμισε ότι το υπουργείο Υποδομών είναι έτοιμο να στείλει στην Κεφαλονιά όσα λυόμενα και κοντέινερ απαιτούνται, αλλά για να εγκατασταθούν αυτά πρέπει να δημιουργηθούν καταυλισμοί, κάτι που θα έχει συνέπειες στον τουρισμό γι΄αυτό η όποια απόφαση πρέπει να ληφθεί σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στο νησί έχει τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο «Δευκαλίων» για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, με αποτέλεσμα η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού να είναι μεγάλη. Επίσης συνεχώς καταφτάνουν μηχανικοί, οι οποίοι θα ελέγξουν από μηδενική βάση όλα τα σπλιτια και τις υποδομές.

ΠΗΓΗ: crimenet.gr