Σαμαράς: Ανάπτυξη - Μπαρόζο: Η κρίση μένει πίσω

Gazzetta team
Σαμαράς: Ανάπτυξη - Μπαρόζο: Η κρίση μένει πίσω
Σε εξέλιξη είναι αυτήν την ώρα η κοινή συνέντευξη τύπου του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Εμανουέλ Μπαρόζο.

Στις προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας στάθηκε στην ομιλία του ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ο οποίος επεσήμανε πως η Ελλάδα «φιλοδοξεί να πετύχει την πιο θετική επαφή του ευρωπαίου πολίτη με την Ένωση για αυτό το λόγο οι αρχές που θα οδηγήσουν την πολιτική μας το α' εξάμηνο είναι η αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων της Ευρώπης».

«Οι αρχές οι οποίες θα οδηγήσουν την πολιτική μας θα είναι πρωταρχικά η αντιμετώπιση των ζωτικών προβλημάτων που αφορούν στο ίδιο το μέλλον της Ευρώπης: Οικονομική ανάκαμψη, καταπολέμηση της ανεργίας, θωράκιση της συνοχής -κυρίως κοινωνικής- της Ένωσης, η κατοχύρωση της εσωτερικής και εξωτερικής ασφάλειας, η εμβάθυνση της ΟΝΕ ώστε να αντιμετωπιστούν τα κατασκευαστικά ελλείμματα που ανέδειξε η κρίση για να διασφαλίσουμε πλήρως το ενιαίο μας νόμισμα. Η δημοκρατική ενοποίηση της Ένωσης, η αλληλεγγύη ανάμεσα στα κράτη και τους λαούς της. Με πυξίδα αυτές τις αρχές η προεδρία θα επιδιώξει: τόνωση της ανάπτυξης και της απασχόλησης, εμβάθυνση της ευρωζώνης, συνολική διαχείριση μετανάστευσης, θωράκιση της ασφάλειας διαχείριση των θαλασσών», πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως σήμερα είναι «ξεχωριστή μέρα για τον κάθε Έλληνα και την κάθε Ελληνίδα. η Ελλάδα πέρασε απίστευτες δυσκολίες, έχασε βιωτικό επίπεδο που δεν έχει χάσει κανένας λαός από τον Β' παγκόσμιο πόλεμο μέχρι σήμερα».

Μπαρόζο: Αφήνουμε πίσω μας την κρίση - Οι Έλληνες έκαναν σημαντικά βήματα

Τη χαρά του που βρίσκεται στην Ελλάδα εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής. «Είναι η τρίτη για μένα Ελληνική Προεδρία. Συνεργάστηκα το 1994 ως ΥΠΕΞ και το 2003 ως πρωθυπουργός της χώρας μου και τώρα ως πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είπε στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Μπαρόζο.

«Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς κι εγώ ασχοληθήκαμε με την πρόοδο της οικονομίας και το πρόγραμμα ενίσχυσης. Θα μπουμε σε λεπτομέρειες αργότερα, αλλά είμαστε ακόμα σε πρωτοχρονιάτικη διάθεση. Όπως σας είπα, πριν από ένα χρόνο ακριβώς, το 2013 είχα πει ότι θα ήταν και ήταν το έτος όπου η Ευρωπαϊκή Οικονομία θα έκανε μία στροφή. Ηταν η χρονιά μιας αλλαγής αντιλήψεων και προσδοκιών σχετικά με την ευρωπαϊκή οικονομία. Δεν είναι πολύς ο καιρός που πέρασε από τότε που πολλοί έκαναν υποθέσεις ότι η Ελλάδα θα βγει απο την ΟΝΕ. Το γεγονός και μόνο ότι σήμερα είμαστε στην Αθήνα και γιορτάζουμε την έναρξη της ελληνικής προεδρίας, είναι ένα στοιχείο ότι αυτές οι προβλέψεις ήταν λάθος», είπε μεταξύ άλλων.

Ο κ. Μπαρόζο υπογράμμισε τα σημαντικά βήματα του ελληνικού λαού αλλά και στην ανθεκτικότητα που επέδειξε η οικονομία της Ε.Ε. «αποδεικνύοντας πως είμαστε στη σωστή κατεύθυνση».

«Η υπαρξιακή κρίση του ευρώ είναι πίσω μας. Γενικά βγαίνουμε από την ύφεση», πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο.

Ο κ. Μπαρόζο επεσήμανε πως «τα προγράμματα λειτουργούν, αποδίδουν, όταν εφαρμόζονται σωστά. Αυτό αποδείχτηκε και από το γεγονός ότι η Ιρλανδία μπόρεσε να εκδώσει μακροχρόνια ομόλογα σε χαμηλότερα επίπεδα από χώρες της ευρωζώνης που δεν έχουν προσφύγει στους μηχανισμούς στήριξης. Στόχος ήταν να αποφευχθεί η άτακτη χρεωκοπία. Η Ισπανία είχε ειδικό πρόγραμμα για τις τράπεζες από το οποίο αναμένουμε να βγει επιτυχώς μέσα στο μήνα. Η Πορτογαλία έχει επανέλθει από το δευτερο τρίμηνο του 13 σε θετική πρόοδο, για τέταρτο μήνα μειώνεται η ανεργία. Το πρόγραμμα της Κύπρου είναι πιο πρόσφατο αλλά έχει ενθαρρυντικά σημάδια».

Σχετικά με την Ελλάδα είπε πως «αναμένεται να βγει από την ύφεση το 2014 και να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα. Και αυτό αποκαθιστά την εμπιστοσύνη των εταίρων της στην ΕΕ και προσελκύει το ενδιαφέρον διεθνών επενδυντών. Ξέρουμε ότι επικρατούν πολύ δύσκολες περιπτώσεις και σε μια χώρα σαν την Ελλάδα επικρατούν κοινωνικές δυσκολίες. Τα θετικά που βλέπουμε δεν γίνονται άμεσα αντιληπτά από τον απλό πολίτη. Ξέρουμε τις δυσκολίες που περνούν οι Έλληνες και θελουμε να αποτισουμε φόρο τιμής στον ελληνικό λαό για το θάρρος του και την συνέπειά του. Και να πούμε στους Έλληνες να μην εγκαταλείψουν την προσπάθεια. Οι θυσίες σας σάς ανοίγουν ένα καλύτερο μελλον. Η ανεργία παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα πρέπει να κάνουμε περισσότερες επενδύσεις και να βελτιώσουμε τη χρηματοδότηση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εξακολουθούμε να έχουμε προβλήματα χρηματοδότησης στις πραγματικές οικονομίες. Αλλά προσπαθούμε να επιλύσουμε ένα προς ένα τα προβλήματα».

Έκρουσε ωστόσο το καμπανάκι καθώς όπως έιπε δεν θα πρέπει να επιβραδυνθούν οι μεταρρυθμίσεις ενώ θα πρέπει να βελτιωθούν οι ιδιωτικοποιήσεις. «Η Κομισιόν στέκεται στο πλευρό της Ελλάδος. Είμαι πολύ περήφανος ενώ κάποιοι άλλοι εξέφραζαν αμφιβολίες για την Ελλάδα η Κομισιόν στάθηκε πάτνα στο πλευρό της. Ήταν θεμελιώδες για την ελλάδα και για την Ε.Ε και την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Πηγή: newpost.gr