Λίιιιγο πιο αριστερά. STOΟΟP. Λίιιιιγο πιο δεξιά!

Μάνος Αντώναρος Μάνος Αντώναρος
Λίιιιγο πιο αριστερά. STOΟΟP. Λίιιιιγο πιο δεξιά!
Ο Μάνος Αντώναρος γραφει για την Αριστερά στην Ελλάδα. Την Αριστερά που παραδοσιακά κάνει ο,τι περνά από το χέρι της για να μην είναι ισχυρή.

Γουστάρουμε λεπτομέρειες.

Ειδικά εμείς οι Ελληνες τις γουστάρουμε ιδιαίτερως.

Δωσε μας ένα δεντράκι και δεν πα να καεί το δάσος.

Είναι σαν τις κολλητές που μιλάνε στην καφετέρια για τον γκόμενο:

-Τον παίρνω τηλέφωνο, το σηκώνει....του λέω «γειά σου» ... μου λέει «γειά σου!»...του λέω «τί κάνεις;» ... μου λέει: «καλά, εσύ;»... κι «εγώ καλά είμαι» του λέω... «περίμενε μισό λεπτό, να πάω να πάω στο ψυγείο!»... «Εντάξει περιμένω» του λέω... «τί κάνεις τώρα;» τον ρωτάω... «ετοιμάζομαι να ανοίξω μια κοκα κόλα»...

Αυτη κουβέντα μπορεί να τραβήξει και 20 λεπτά.

Η φιλενάδα ακρόατρια ακούει με μεγάλη προσοχή. Κρέμεται από τα χείλη της.

-Ανοιξε το ψυγείο ε;

-Ε, ναί... «κι εγω θάθελα μια κοκα κόλα, αλλά δεν έχω!» του λέω... «Καλά» μου λέει...

-«Καλά» σου είπε;

-Ναι! «Καλά!» μου είπε...

-Τέλος πάντων για πές παρακάτω...για πές...

-Πού είχαμε μείνει;

-που ετοιμαζόταν να ανοίξει μια κόκα κόλα.

-Ναι... ναι....

Θα πουν κάθε άχρηστη λεπτομέρεια...που δεν θα κουβέντιαζαν ούτε δυο ισοβίτες μεταξύ τους... όμως στο αν τελικά ο γκόμενος την έφτυσε ή όχι παίζει να μην το πουν καθόλου.

Μέχρι να ξαναβρεθούν την επόμενη φορά και ξαναρχίσουν:

-Τον παίρνω τηλέφωνο, το σηκώνει....του λέω «γειά σου» ... μου λέει «γειά σου!»...του λέω «τί κάνεις;» ...

Οι λεπτομέρειες είναι αλήθεια ότι κάνουν τη ζωή όμορφη ή άσχημη.

Οι ουσιαστικές όμως λεπτομέρειες κι όχι οι άχρηστες.

Απ’ αυτο ακριβώς το σύμπτωμα (των δυο φιλενάδων) πάσχει η Αριστερά.

Ολα τα λένε... όμως δουλειά (μαζί) δεν κάνουν.

Οι κομμουνισταί (τη λατρεύω την καταληξη...όπως λένε οι παλαίμαχοι: οι προπονηταί...πιθανότατα το εννοούν: προπονητέ... με «εψιλον»...) οι κομμουνισταί λοιπόν δεν θέλουν να ξέρουν για τους Συριζαίους που είναι οπορτουνισταί (καλά δεν το λέω;), οι δε Συριζαίοι ανατριχιάζουν με τους παλαιοκομμουνιστάς και βγάζουν σπυράκια με τους ΔΗΜΑραίους, περισσότερο ο Λαφαζάνης και λιγότερο ο Τσίπρας ή το ανάποδο.... για να είμαι ειλικρινής δεν το΄χω εμπεδώσει... Οι ΔΗΜΑΡαίοι αντιπαθούν τους Συριζαίους... πλην μερικών που τους (ξανα)γλυκοκοιτάζουν γιατι ποτέ δεν ξέρεις και μπας και είμαστε στην απ έξω...και βέβαια ο Αλαβάνος κάνει αντιπολίτευση στον Τσίπρα, τον οποίο ο ίδιος ανέδειξε... η δε Δαμανάκη.... τί η Δαμανάκη; Α, ναι αυτη δεν είναι πια στην Αριστερά... είναι όμως ο κ. Κουτσούμπας; Ποιός είναι αυτός; Όχι-όχι μην μου πεις...μισό λεπτό θυμήθηκαααα... είναι αυτός που αντικατέστησε την Αλέκα... καλέ γιατι την αντικατέστησαν την Αλέκα; Κάτι έχω διαβάσει, αλλά θα σας γελάσω τί... Ε, ναι... ε, ναι... παίζουν ρόλο και αι συνιστώσαι. Αλοίμονο...

Οχι δεν υπερβάλω αγαπημένε μου αναγνώστη, που θα μου εξηγήσεις με υπομονή και πολύ σαφώς ΓΙΑΤΙ γίνονται όλα αυτά. Το ξέρω και σ'ευχαριστώ εκ των προτέρων για την ανάλυση. Merci με όλη μου την καρδιά.

Ομως εγω δεν γράφω (μόνο) για σένα που τα γνωρίζεις και τα ψάχνεις... αλλά για όλους αυτούς κι αυτές που δεν μπορούν να καταλάβουν και βασικά δεν θέλουν να καταλάβουν.

Αποτέλεσμα;

Ολα αυτα τα χρόνια... ας το πάρουμε από το 1974 και μετά... γιατι αν το πιάσουμε από πιο πριν θα πρέπει να γράφω μέχρι αυριο το πρωί... η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κάθονταν εναλλάξ στον αναπαυτικό τους καναπέ... (τελευταίως τον μοιράζονται κιόλας) κι απολαμβάνουν την Αριστερά να αυτο-ξεμαλλιάζεται για το δίκαιο του εργάτη, του φοιτητή, του μικρομεσαίου, του αγρότη...

-Τον παίρνω τηλέφωνο, το σηκώνει....του λέω «γειά σου» ... μου λέει «γειά σου!»...του λέω «τί κάνεις;» ...

Απλό!

Μάνος Αντώναρος
Μάνος Αντώναρος

Ο Μάνος Αντώναρος γεννήθηκε στην Αθήνα και το πρώτο που θυμάται από τη δημοσιογραφία, ήταν όταν τον έπαιρνε από το χέρι ο πατέρας του (ο γελοιογράφος Αρχέλαος) και τον πήγαινε στα παλιά γραφεία της «Αθλητικής Ηχούς» για να παραδώσει τα σκίτσα του. Εκεί ο πιτσιρικάς Μάνος έβλεπε με ορθάνοικτα μάτια μερικά από τα ιερά τέρατα της (αθλητικής) δημοσιογραφίας να εργάζονται πυρετωδώς ακριβώς μπροστά στις λινοτυπικές μηχανές. Φυσικά του΄κανε εντύπωση και φυσικά ήθελε να γίνει ένας απ' αυτούς. Ετσι γύρω στα 20 του πήγε και είδε (μόνος του) τον μακαρίτη Κλεομένη Γεωργαλά και του είπε ότι ήθελε να δουλέψει στην «Ηχώ». Και εκείνος προφανώς θέλοντας να του κάνει πλάκα τον ρώτησε:

-Και τι θες να κάνεις;

-Να γράφω κάθε μέρα τη γνώμη μου!

Και -ω του θαύματος- ο Γεωργαλάς του απάντησε:

-ΟΚ! Αρχίζεις από σήμερα το απόγευμα.

Ετσι και έγινε. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ο Μάνος Αντώναρος έγραφε καθημερινά τη γνώμη του στην πίσω σελίδα της κραταιάς εφημερίδας.

Αργότερα δούλεψε σε πολιτικές εφημερίδες επί πολλά χρόνια, σε ραδιόφωνα και κανάλια. Κάθε φορά που εργαζόταν σε εφημερίδες έψαχνε την ευκαιρία να γράφει πού και πού στις αθλητικές σελίδες. Oι συνάδελφοι του αθλητικοί ρεπόρτερ πάντα του άνοιγαν την καλά φυλασσόμενη πόρτα τους.

Είναι ένας από τους πρώτους blogger στην Ελλάδα και υποστηρίζει φανατικά ότι το internet δεν είναι media, αλλά community.

Εδώ και δυο χρόνια εγκατέλειψε (από άποψη) τη μάχιμη δημοσιογραφία και αφιερώθηκε μαζί με τη γυναίκα του στο blog της www.eimaimama.gr

Τον τελευταίο διάστημα ανεβάζει post του στο gazzetta.

Hταν καιρός -όπως λέει ο ίδιος- να ξανανιώσει την χαρά της ελεύθερης και δημιουργικής δημοσιογραφίας.