Μάτι του ΣΔΟΕ στις καταθέσεις

Gazzetta team
Μάτι του ΣΔΟΕ στις καταθέσεις
Πρόσβαση σε εκατομμύρια τραπεζικούς λογαριασμούς ευελπιστεί να έχει εντός του μήνα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), όταν και αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή το Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών.

Το σύστημα παρακολούθησης τραπεζικών λογαριασμών θα δίνει τη δυνατότητα σε μια επιλεγμένη ομάδα διαπιστευμένων ελεγκτών να αποκτούν online πρόσβαση και να παρακολουθούν στις οθόνες των υπολογιστών τους το ύψος των καταθέσεων και την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών, με στόχο τον άμεσο εντοπισμό της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος.

Οι εξειδικευμένοι ελεγκτές του ΣΔΟΕ θα έχουν τη δικαιοδοσία να προχωρούν με διαδικασίες-εξπρές στην άρση του τραπεζικού απορρήτου και μάλιστα σε 24ωρη βάση, ώστε να κάνουν άμεσα τις απαιτούμενες διασταυρώσεις των στοιχείων πριν χαθούν τα ίχνη.

Στο στόχαστρο των ελεγκτών αναμένεται να μπουν όλες οι υποθέσεις που βρίσκονται ήδη στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ και υπάρχουν ενδείξεις φοροδιαφυγής, διακίνησης και ξεπλύματος «μαύρου χρήματος», διαφθοράς και παράνομου πλουτισμού. Μεταξύ αυτών και οι γνωστές λίστες από το εξωτερικό (Λαγκάρντ, Λιχτενστάιν κ.ά.)

Οι εξειδικευμένοι ελεγκτές, με όπλο την εμπειρία τους αλλά και τη μεγάλη γνώση που έχουν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν και να ελέγχουν από την αρχή της διαδρομής του χρήματος έως την κατάληξή του, με στόχο να εντοπίσουν τις ύποπτες συναλλαγές.

Χωρίς ενημέρωση

Σύμφωνα με στελέχη του ΣΔΟΕ, το πλεονέκτημα των πιστοποιημένων ελεγκτών είναι ότι θα έχουν τη δυνατότητα να αναζητούν αυτόματα τα στοιχεία του ελεγχομένου με πρόσβαση σε κάθε τραπεζικό του λογαριασμό, χωρίς όμως οι τράπεζες να γνωρίζουν ποιοι πελάτες τους ελέγχονται. Αυτό, όπως σημειώνουν τα ίδια στελέχη, θα αποκλείσει την περίπτωση οι καταθέτες να ενημερωθούν από την τράπεζα, στο πλαίσιο της «καλής συνεργασίας» μεταξύ τράπεζας και πελάτη.

Ωστόσο, η αυτόματη και απρόσκοπτη πρόσβαση στους τραπεζικούς λογαριασμούς έχει ανησυχήσει και τους μικροκαταθέτες που έχουν χρέη προς το Δημόσιο. Τα φαινόμενα που έχουν εμφανιστεί το τελευταίο διάστημα, με τις τυφλές κατασχέσεις από τις τράπεζες, έχουν θορυβήσει χιλιάδες φορολογουμένους που χρωστούν στο Δημόσιο.

Οπως άλλωστε είχε αποκαλύψει η «Κ.Ε.» στις 20 Οκτωβρίου 2013, οι τράπεζες προχωρούν σε κατάσχεση 24 ώρες μετά την κατάθεση μισθών, συντάξεων, επιδομάτων, καθώς θεωρούν ότι μετά την παρέλευση μιας ημέρας το συγκεκριμένο ποσόν θεωρείται απλή τραπεζική κατάθεση και ως εκ τούτου παύει να προστατεύεται από το ακατάσχετο.

Κατασχέσεις

Η συγκεκριμένη πρακτική έχει θορυβήσει αρκετούς, καθώς εκτιμούν ότι το ΣΔΟΕ μπορεί να διοχετεύσει τα στοιχεία των καταθετών στον εισπρακτικό μηχανισμό των εφοριών και στη συνέχεια να προχωρήσουν σε κατασχέσεις ποσών από τραπεζικούς λογαριασμούς

Εντονος προβληματισμός υπάρχει και για την ασφάλεια των δεδομένων που θα έχει πλέον στην κατοχή του το ΣΔΟΕ. Ιδίως μετά και την υπόθεση διαρροής φορολογικών δεδομένων εκατομμυρίων πολιτών από τη ΓΓΠΣ, για την οποία της επιβλήθηκε πρόστιμο ύψους 150.000 ευρώ, είναι αρκετοί αυτοί που φοβούνται ότι τα απόρρητα στοιχεία θα γίνουν προϊόν παρεμπορίου διαφόρων επιτηδείων.

Την αντίθεσή τους στο συγκεκριμένο σύστημα έχουν εκφράσει και αρκετά τραπεζικά στελέχη, καθώς φοβούνται ότι η άρση του τραπεζικού απορρήτου από το ΣΔΟΕ, σε συνδυασμό με την απειλή κατασχέσεων, μπορεί να προκαλέσει τεράστιες εκροές καταθέσεων, τη στιγμή που το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων έχει ήδη από τα μέσα Σεπτεμβρίου συντάξει το σχέδιο υπουργικής απόφασης για την ενεργοποίηση και λειτουργία του Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών.

Πηγή: enet.gr