«Αδερφέ Pavlo εμείς δεν ξεχνάμε!» (pics, vids)

Μιχάλης Στεφάνου
«Αδερφέ Pavlo εμείς δεν ξεχνάμε!» (pics, vids)
Περισσότεροι από 200 Καταλανοί και Έλληνες διαδήλωσαν στο κέντρο της πόλης με αφορμή την δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Μόνο το gazzetta με τον Μιχάλη Στεφάνου ήταν εκεί!

Ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης στην Ελλάδα έστειλαν από το κέντρο της Βαρκελώνης Καταλανοί και Έλληνες, που ένωσαν τις φωνές τους κατά του φασισμού. Με αφορμή την δολοφονία του 34χρονου Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, από μέλος της Χρυσής Αυγής περισσότεροι από 200 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Plaza Catalunya διαδήλωσαν δυναμικά αλλά ειρηνικά κατά των ναζιστικών φαινομένων όπου κι αν εμφανίζονται, όποια μορφή κι αν έχουν. Το gazzetta ήταν το μοναδικό ελληνικό μέσο που βρέθηκε εκεί.

Η Βαρκελώνη είναι έτσι κι αλλιώς μια πόλη που έχει έντονη αντιφασιστική δράση κι έτσι μέσα σε ελάχιστο χρόνο και με το μήνυμα “Ο ναζισμός σκοτώνει” οργανώθηκε η συγκέντρωση και πορεία. Το σύνθημα “Pablo hermano nosotros no olvidamos”, δηλαδή “Αδερφέ Παύλο εμείς δεν ξεχνάμε” κυριαρχούσε, συνοδευόμενο από διάφορα άλλα όπως “Visca Visca Visca Catalunya y la Grecia antifasista” (η Καταλονία και η Ελλάδα είναι αντιφασιστικές), “No nazis, no”, “Αlerta antifasista” (αντιφασιστικός συναγερμός).

Ένα πανό έγραφε και στις δύο γλώσσες “Λουλούδι φωτιάς βγαίνει στους τάφους, μήνυμα στέλνουν οι πρώτοι νεκροί” (στίχος από το “Πάλης Ξεκίνημα”), ενώ ένα άλλο ανέφερε στα Ισπανικά “Στην Ελλάδα οι Ναζί δολοφόνησαν υπ την παρουσία της αστυνομίας. Αλληλεγγύη”. Έλληνες και Καταλανοί μοίραζαν στους περαστικούς φυλλάδια που περιέγραφαν στα Καταλανικά το τραγικό συμβάν του Κερατσινίου, ενώ άμεση ήταν και η κινητοποίηση των τηλεοπτικών μέσων που έσπευσαν να καλύψουν το γεγονός.

Οι συγκεντρωμένοι παρέμειναν για περισσότερη από μισή ώρα στην Plaza Catalunya και στην συνέχεια διέσχυσαν έναν από τους πλέον κεντρικούς δρόμους της Βαρκελώνης, την Passeig de Gracia, για να καταλήξουν στην Plaza de Sol. Kαθόλη τη διάρκεια της πορείας (περίπου 4 χιλιομέτρων) εκτός των άλλων ακούγονταν συνθήματα στα καταλανικά κατά της αστυνομίας που, επιτηρούσε διακριτικά, καθώς και το... ελληνικό “Από την Αθήνα ως την Βαρκελώνη, μπάτσοι γουρούνια δολοφόνοι”. Σε κάποια στιγμή μάλιστα λίγο έλειψε να δημιουργηθεί μικροεπεισόδιο, όταν κάποιος χαιρέτισε ναζιστικά μπροστά στους διαδηλωτές, αλλά πριν προλάβουν να ανάψουν αίματα κατέβηκε σ' έναν σταθμό του μετρό.

Ο Διονύσης, μόνιμος κάτοικος Βαρκελώνης εξήγησε στην κάμερα του gazzetta για την σημερινή διαδήλωση αλλά και για την κοινή αντιφασιστική δράση Ελλήνων και Καταλανών.