Πάπας Φραγκίσκος ο... προοδευτικός!

Gazzetta team
Πάπας Φραγκίσκος ο... προοδευτικός!
Όταν βγήκε ο λευκός καπνός από τη θρυλική Καπέλα Σιστίνα της Ρώμης που σήμανε την εκλογή του Πάπα Φραγκίσκου ως ποντίφικα πολλοί έκαναν λόγο για μία επιλογή που δεν πρόκειται να προκαλέσει μια προοδευτική στροφή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Όμως ο αργεντινός Πάπας φαίνεται πως κρύβει εκπλήξεις.

Η προσέγγιση του επικεφαλής της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για το θέμα της ομοφυλοφιλίας προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση, αφού δήλωσε, ενώ ήταν στο αεροπλάνο που τον μετέφερε από τη Βραζιλία στην Ιταλία, πως οι ομοφυλόφιλοι δεν θα πρέπει να κατακρίνονται ή να περιθωριοποιούνται, αλλά θα πρέπει να ενσωματώνονται στην κοινωνία.

«Εάν κάποιος είναι ομοφυλόφιλος και αναζητά τον Θεό και η βούλησή του είναι καλή, ποιος είμαι εγώ που θα τον κρίνω;» είπε χαρακτηριστικά.

O γνωστός βραζιλιάνος θεολόγος Λεονάρντο Μποφ, δήλωσε στη Deutsche Welle θεωρεί ότι αν κάποιος μπορεί να γυρίσει σελίδα στην καθολική εκκλησία, αυτός είναι ο Πάπας Φραγκίσκος: «Είναι ο Πάπας της τομής. Οι δύο προκάτοχοί του ήθελαν να διατηρήσουν την καθολική εκκλησία ως έχει, θέλησαν να εξασφαλίσουν τη συνέχειά της. Όμως ο Φραγκίσκος είναι μεταρρυθμιστής».

Όταν εξελέγη από το Κονκλάβιο δίπλα από το όνομα του αργεντινού ποντίφικα έπαιξαν οι «σκιές» περί στενής σχέσης του με τη δικτατορία του Βιδέλα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής που προκάλεσε χιλιάδες εξαφανίσεις πολιτών. Παράλληλα, ακόμα και η επιλογή του ονόματός του παρέπεμψε στην παράδοση της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Παρ' όλα αυτά ο ποντίφικας δείχνει ένα πολύ διαφορετικό πρόσωπο από αυτό που αναμενόταν.

Πρόσφατα, προχώρησε σε μία κίνηση-χτύπημα προς τους συντηρητικούς, αφού έπλυνε τα πόδια μιας σέρβας μουσουλμάνας λέγοντας ότι «ο Θεός φροντίζει ακόμα και τους άθεους».

Τον περασμένο Μάιο, σε ομιλία του στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό ανέφερε: «Πιστεύω πως γι' αυτούς που είναι άνεργοι ευθύνεται η οικονομική δομή της κοινωνίας που αναζητά εγωιστικά το κέρδος, αδιαφορώντας για την κοινωνική δικαιοσύνη».

Πριν από λίγες ημέρες, στη Βραζιλία, ο ποντίφικας διαφοροποιήθηκε κατά πολύ από τους προκατόχους του, χρησιμοποιώντας μία γλώσσα απλή και άμεση, όχι ξύλινη. Προέτρεψε ούτε λίγο ούτε πολύ τους εκπροσώπους της Εκκλησίας να βγουν στους δρόμους, ξεφεύγοντας από την ιερατική εσωστρέφεια.

Φυσικά, όλες αυτές οι κινήσεις του αργεντινού Πάπα δεν σημαίνουν απαραίτητα ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αλλάζει δόγμα. Για παράδειγμα, ο Πάπας Φραγκίσκος μπορεί να μην κρίνει τους ομοφυλοφίλους, όμως κατακρίνει τις ομοφυλοφιλικές πράξεις, ενώ κρατάει κλειστή την πόρτα της Εκκλησίας στις γυναίκες στο ζήτημα του ιερατικού λειτουργήματος.

Ο ίδιος, όμως, με τον τρόπο ζωής του, που παραμένει λιτός (αναφωνεί τον εαυτό του ως «επίσκοπο»), χωρίς τάσεις επιδειξιομανίας, δίνει ένα τελείως διαφορετικό μήνυμα, σε σχέση με τις αγκυλώσεις του πρόσφατου παρελθόντος.
Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει κάνει μία καλή αρχή...

ΠΗΓΗ: newpost.gr