Τα χρέη προς την ΔΕΠΑ επικαλείται η Gazprom

Gazzetta team
Τα χρέη προς την ΔΕΠΑ επικαλείται η Gazprom
Σε γαϊτανάκι έχει εξελιχθεί τόσο η αναζήτηση των λόγων για τους οποίους η ρωσική εταιρία Gazprom αποφάσισε να μην υποβάλλει προσφορά για την αγορά της ΔΕΠΑ όσο και για το μέλλον της παρουσίας του ρωσικού κολοσσού στη χώρα μας μετά τις εξελίξεις της Δευτέρας.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Στέλιος Σταυρίδης, αναφερόμενος στο θέμα των χρεών των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ, που φέρεται να είναι ένας από τους βασικούς λόγους για το «ναυάγιο» της συμφωνίας με τη Gazprom, είπε ότι «εμείς είχαμε προσφέρει εγγυήσεις για τα χρέη αυτά» συμπληρώνοντας ότι η ύπαρξή τους θα δικαιολογούσε μια μείωση του τιμήματος αλλά όχι την αποχώρηση.

Πάντως σε ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ διευκρινίζεται ότι το Ταμείο, προκειμένου να πετύχει το μέγιστο δυνατό τίμημα για τη ΔΕΠΑ, δεσμεύτηκε ότι θα καλύψει έως το ύψος των 180 εκατ. ευρώ τα συγκεκριμένα χρέη, ενώ επιπλέον δόθηκαν απόλυτα επαρκείς και δεσμευτικές εξασφαλίσεις για την μη χειροτέρευση της κατάστασης της ΔΕΠΑ από την κατακύρωση του διαγωνισμού έως και την απόκτηση των μετοχών από τον αγοραστή.

Υποστήριξε ότι το ταμείο είχε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να μεγιστοποιήσει τον ανταγωνισμό αλλά, όπως είπε, «οι Ρώσοι επέλεξαν για λόγους που δεν γνωρίζουμε να μην έρθουν».

Μιλώντας για αυτή καθ' αυτή την εξέλιξη του διαγωνισμού ο κ. Σταυρίδης έκανε λόγο ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που θα εξεταστούν από το ταμείο

«Δεν είναι η συντέλεια του κόσμου, ούτε και προδικάζει το μέλλον. Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις που μπορούμε να τις βάλουμε στο τραπέζι και να δούμε τι θα γίνει» συνέχισε ο κ. Σταυρίδης προσθέτοντας ότι πλέον το ταμείο θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό. Απέφυγε, όμως, να απαντήσει αν οι όροι του νέου διαγωνισμού θα είναι ίδιοι ή διαφορετικοί με τον προηγούμενο.

«Είμαι βέβαιος ότι αυτό το εμπόδιο που αντιμετωπίσαμε σήμερα, θα το κεφαλαιοποιήσουμε στο μέλλον» τόνισε ο κ. Σταυρίδης.

Gazprom: Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος μας

Από την πλευρά του ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός αν και αρχικά ανακοίνωσε δια εκπροσώπου της ότι «δεν έχουμε λάβει αρκετές εγγυήσεις ότι η οικονομική κατάσταση της ΔΕΠΑ δεν θα επιδεινωθεί μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας... Η εταιρεία ήδη αντιμετωπίζει δυσκολίες με απλήρωτους λογαριασμούς» στη συνέχεια θέλησε δια του αντιπροέδρου της, Αλεξάντερ Μεντεβέντεφ, να εμφανιστεί καθησυχαστική σχετικά με το μέλλον της εταιρίας στην Ελλάδα.

«Δεν έχουμε πρόθεση να εγκαταλείψουμε την ελληνική αγορά. Αντιθέτως, θα ενισχύσουμε την παρουσία μας» ανέφερε σε γραπτή του δήλωση ο κ. Μεντέβεντεφ στην οποία καταλήγει: «Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει στρατηγικός εταίρος μας. Σχεδιάζουμε να διευρύνουμε περαιτέρω την συνεργασία μας στον ενεργειακό τομέα. Συνυπολογίσαμε προσεκτικά όλα τα πλεονεκτήματα αλλά και όλους τους κινδύνους της συμμετοχής της Gazrpom στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ και αποφασίσαμε να μην υποβάλουμε τελική δεσμευτική προσφορά».

Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό δεν κατέθεσε δεσμευτική προσφορά ούτε η δεύτερη εταιρεία που είχε εκδηλώσει μη δεσμευτικό ενδιαφέρον, η M&M των ομίλων Motor Oil-Μυτιληναίου.

Επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού προαναγγέλλει ο υφυπουργός Ενέργειας

Η ελληνική κυβέρνηση θα επαναπροκηρύξει διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ «με όρους που θα δημιουργήσουν επενδυτικό ενδιαφέρον», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ασημάκης Παπαγεωργίου, έπειτα από την ξαφνική απόφαση της ρωσικής Gazprom να μην υποβάλει προσφορά για την εξαγορά της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου.

Επιβεβαιώνοντας τον αιφνιδιασμό του, ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν είχε ενημέρωση για μη συμμετοχή της Gazprom αν και, όπως είπε, μεταξύ του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της ρωσικής εταιρείας είχαν γίνει μόνο συζητήσεις.

Ο κ. Παπαγεωργίου ισχυρίστηκε ότι στον επόμενο διαγωνισμό «θα είναι καλύτερες οι προϋποθέσεις για μεγαλύτερη συμμετοχή». Ο υφυπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι υποβλήθηκε προσφορά για τη ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη εταιρεία Socar

Πηγή: protothema.gr