+slo-gun

Επτά χρόνια μετά, ακόμα περιμένουμε μια συγγνώμη κύριε Πάγκαλε

Επτά χρόνια μετά, ακόμα περιμένουμε μια συγγνώμη κύριε Πάγκαλε

Επτά χρόνια μετά, ακόμα περιμένουμε μια συγγνώμη κύριε Πάγκαλε

Συμπληρώνονται σήμερα  επτά χρόνια από την ημέρα που ο Θεόδωρος Πάγκαλος, υποστήριξε πως οι Έλληνες πολίτες ήταν συνυπεύθυνοι για την οικονομική κατάρρευση του κράτους. Γράφει για το reader.gr η Ευγενία Κουντούρη.

Συμπληρώνονται σήμερα 21 Σεπτεμβρίου ακριβώς επτά χρόνια από την ημέρα που ο τότε αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, υποστήριξε από το βήμα της Βουλής πως οι Έλληνες πολίτες ήταν συνυπεύθυνοι για την οικονομική κατάρρευση του κράτους.

«Η απάντηση εις την κατακραυγή που υπάρχει εναντίον του πολιτικού προσωπικού της χώρας "πώς τα φάγατε τα λεφτά", που μας ρωτάει ο κόσμος, είναι αυτή: Σας διορίσαμε. Τα φάγαμε όλοι μαζί. Μέσα στα πλαίσια μιας σχέσης πολιτικής πελατείας, διαφθοράς, εξαγοράς και εξευτελισμού της έννοιας της ίδιας της πολιτικής» είπε πει τότε. Μια ομιλία που έμεινε στην ιστορία και προκάλεσε, όπως ήταν λογικό ένα σωρό αντιδράσεις.

Ήταν τόσο χαρακτηριστική μάλιστα αυτή η φράση που πλέον έχει συνδεθεί απόλυτα με τον πρώην υπουργό. Γι' αυτό άλλωστε και δύο χρόνια αφού έκανε την συγκεκριμένη ομιλία στην βουλή, προσπάθησε να τεκμηριώσει την φράση του αυτή κυκλοφορώντας ένα βιβλίο με τίτλο «Μαζί τα φάγαμε».

Στο βιβλίο αναφέρονταν πολλά και διάφορα πράγματα τα οποία, σύμφωνα με τον Θεόδωρο Πάγκαλο δικαίωναν την πολύκροτη φράση που χρησιμοποίησε στην ομιλία του. Μιλούσε για την ευθύνη της ελληνική κοινωνίας, ενώ παράλληλα παρέθετε στοιχεία για εκτεταμένη διαφθορά στο δημόσιο και κυρίως στα Νοσοκομεία, στις Εφορίες, στις Πολεοδομίες, στις Νομαρχίες και στο ΙΚΑ. «Θλίβομαι που το γράφω, αλλά η Ελλάδα φέρεται ως μια βαθιά διεφθαρμένη χώρα» έγραφε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός.

Δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει πως στην Ελλάδα η διαφθορά βασίλευε για δεκαετίες. Μίζες, ρουσφέτια, εξυπηρετήσεις σε γνωστούς και φίλους. Όλοι τα γνωρίζαμε κι ως έναν βαθμό, όλοι τα δεχόμασταν. Τα βλέπαμε άλλωστε καθημερινά δίπλα μας. Αν είχε «μπάρμπα στην Κορώνη», βολευόσουν. Εάν όχι, προσπαθούσες να βρεις...

Αυτό που δεν μας είπε όμως ποτέ ο Θεόδωρος Πάγκαλος ήταν γιατί η Ελλάδα μετατράπηκε σε μία διεφθαρμένη χώρα και κυρίως ποιος επέτρεψε να συμβεί αυτό. Ή μάλλον μας είπε. Κατά τη γνώμη του ήταν η αριστερά που ποτέ δεν είπε «όχι» όταν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ έκαναν προσλήψεις και έδιναν αυξήσεις.

Από εκεί και πέρα ποιος έφταιξε; Ήταν η διαφθορά στο DNA των Ελλήνων; Ήταν μια πραγματικότητα που δημιούργησαν οι πολίτες χωρίς τη συμμετοχή του κράτους; Ποιος έμαθε στον Έλληνα πως εάν έχεις... δόντι προχωράς; Ποιος έκανε την αναξιοκρατία μια πραγματικότητα; Γιατί γίνονταν προσλήψεις ανάξιων ανθρώπων, αρκεί αν εξασφαλίζονταν οι ψήφοι; Ποιος φόρτωσε το δημόσιο με διεφθαρμένο προσωπικό; Μήπως οι πολίτες προσλάμβαναν τους... εαυτούς τους; Έπαιρναν τις θέσεις με το έτσι θέλω; Η απάντηση φυσικά είναι όχι σε όλα.

Η Ελλάδα όντως παρουσίαζε μία εικόνα διεφθαρμένου κράτους. Δεν υπάρχει λόγος να αρνούμαστε, αυτό που όλοι γνωρίζουν. Ένα «μέσο να βολευτούν» έψαχναν άπαντες και φυσικά αυτό το μέσο είχε πάντα πολιτική μορφή. Έτσι μας έμαθαν. Ποιοι; Ο Θόδωρος Πάγκαλος και οι υπόλοιποι που κυβερνούσαν αυτόν τον τόπο.

Αυτοί έμαθαν στον λαό πως για να πετύχει κάποιος δεν χρειάζεται να είναι άξιος, αλλά να έχει καλές διασυνδέσεις και να... ψηφίζει σωστά. Αυτοί θεμελίωσαν την διεφθαρμένη κοινωνία για την οποία μίλησε ο πρώην υπουργός.

Επτά χρόνια μετά από εκείνη την ομιλία ο ελληνικός λαός περιμένει ακόμα μια συγνώμη. Όχι γι' αυτό που είπε, αλλά γιατί (και) εκείνος έπεισε τους Έλληνες πως μπορούν να ... φάνε λεφτά που ουσιαστικά δεν τους ανήκαν.

Πηγή: reader.gr

Το βίντεο με τη δήλωση Πάγκαλου: "μαζί τα φάγαμε".flv

Best of internet