Αυτά είναι τα συμπτώματα της ιλαράς

Gazzetta team
Αυτά είναι τα συμπτώματα της ιλαράς
Ο ιός της Ιλαράς μπαίνει στον οργανισμό από την μύτη ή το στόμα και κυκλοφορεί σε ολόκληρο τον οργανισμό. Βρέφη μικρότερα των 6 μηνών δεν αρρωσταίνουν γιατί έχουν ακόμη αντισώματα εναντίον της ιλαράς από την μητέρα τους.

Ποια τα συμπτώματα της ιλαράς;
Στην αρχή της αρρώστιας ,ο άρρωστος δίνει την εικόνα ενός κοινού κρυολογήματος. Έχει δηλαδή, ρινική καταρροή, πυρετό, κόκκινα μάτια που "τρέχουν", και βήχα. Την τέταρτη περίπου μέρα ,ο πυρετός είναι πιο ψηλός και εμφανίζεται το εξάνθημα ,πρώτα στο κεφάλι και σταδιακά επεκτείνεται προς το υπόλοιπο σώμα. Το εξάνθημα αποτελείται από κόκκινες κηλίδες που σε πολλά σημεία ενώνονται μεταξύ τους. Το εξάνθημα διαρκεί περίπου 5-6 μέρες και αρχίζει να φεύγει με την ίδια σειρά που εμφανίστηκε.Στα σημεία του δέρματος που το εξάνθημα φεύγει μπορεί να παρουσιαστεί ελαφρό ξεφλούδισμα. Μια μέρα πριν την εμφάνιση του εξανθήματος ,μπορεί ο άρρωστος να παρουσιάσει τις κηλίδες Koplik.Πρόκειται για μικρές άσπρες κηλίδες ,που στην περιφέρεια τους έχουν κόκκινη ζώνη και βρίσκονται μέσα στο στόμα, στη μέσα πλευρά από τα μάγουλα.

Η ιλαρά μπορεί να προκαλέσει τις ακόλουθες επιπλοκές:
• Πνευμονία
• Βρογχιολίτιδα-Βρογχίτιδα
• Μυοκαρδίτιδα
• Εγκεφαλίτιδα

Χρόνος επώασης
Ο χρόνος που χρειάζεται για να εκδηλώσει την αρρώστια ένα παιδί που ήρθε σε επαφή με τον ιό είναι περίπου 12 μέρες.

Πότε μεταδίδει τον ιό το άρρωστο παιδί;
Ο άρρωστος μεταδίδει τον ιό της ιλαράς 4 μέρες πριν την εμφάνιση του εξανθήματος μέχρι και 4 μέρες μετά. Ο ιός της μεταδίδεται με σταγονίδια από την μύτη ή το στόμα που περιέχουν τον ιό. Μεταδίδεται πολύ εύκολα. Άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι με τον άρρωστο έχουν πιθανότητα 90% να μολυνθούν.

Πόσο διαρκεί η αρρώστια;
Το εξάνθημα διαρκεί 7-9 μέρες και ο άρρωστος αναρρώνει πλήρως σε 10-14 μέρες.

Επηρεάζει την εγκυμοσύνη η ιλαρά;
Δεν έχει βρεθεί ότι ο ιός της ιλαράς μπορεί να προσβάλει το έμβρυο και να προκαλέσει βλάβες.


Μπορεί κανείς να προφυλαχτεί από την ιλαρά;
Υπάρχει κατάλληλο εμβόλιο ,του οποίου η πρώτη δόση γίνεται σε ηλικία 13-15 μηνών και η δεύτερη δόση σε ηλικία 4-6 χρονών. Σε ειδικές περιπτώσεις (έγκυες γυναίκες, άτομα με καρκίνο, άτομα με μειωμένο αμυντικό σύστημα) μπορούμε να χορηγήσουμε έτοιμα αντισώματα (υπεράνοσος γ-σφαιρίνη), για να προστατεύσουμε τα άτομα αυτά από την ιλαρά. Η γ-σφαιρίνη μπορεί να δοθεί το αργότερο μέχρι και 6 μέρες από την ημέρα που το άτομο ήρθε σε επαφή με τον άρρωστο. Η γ-σφαιρίνη θα τον προστατεύσει πλήρως ή αν αρρωστήσει θα είναι πιο ήπια τα συμπτώματα.

Υπάρχει θεραπεία;
• Χορηγείτε αντιπυρετικά, κατά προτίμηση παρακεταμόλη για την αντιμετώπιση του πυρετού.
• Δε χρειάζεται αντιβίωση.
• Να πίνουν μπόλικα υγρά για να μην αφυδατωθούν από τον ψηλό πυρετό.
• Να ξεκουράζονται στο κρεβάτι και να αποφεύγουν το διάβασμα ή την παρακολούθηση της τηλεόρασης, γιατί τα μάτια τους είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα.

Πηγή: paidiatros.gr