Πόσο ανεύθυνοι είναι οι πολιτικοί;

Gazzetta team
Πόσο ανεύθυνοι είναι οι πολιτικοί;
Με αφορμή τη δήλωση του Θανάση Παπαχριστόπουλου των ΑΝΕΛ ο Κοσμάς Βίδος γράφει στο protagon για την ανευθυνότητα πολιτικών να παροτρύνουν τους πολίτες να κάνουν μπάνιο για να δείξουν πως όλα είναι καλά παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων.

«Εχω ένα πρόβλημα με το πόδι μου, γι΄ αυτό πήγα και έκανα μπάνιο στη Βούλα» αποκάλυψε στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Επειδή δεν του έφτανε το ένα πρόβλημα υγείας και ήθελε να αποκτήσει και άλλο; Το ΚΕΕΛΠΝΟ και το υπουργείο Υγείας με επανειλημμένες συστάσεις αποτρέπουν τους πολίτες από το κολύμπι στις μολυσμένες αυτή τη στιγμή περιοχές. Τι είδους σούπερ ήρωας είναι ο κύριος Παπαχριστόπουλος ώστε να μην φοβάται; «Δεν είδα καμία κηλίδα», είπε, ευτυχής που αυτός βγήκε από το νερό στο φυσικό του χρώμα και όχι κατάμαυρος σαν τις δύστυχες αλκυόνες που μας δείχνουν όλες αυτές τις μέρες στα δελτία ειδήσεων.

Ήταν τυχερός! Μήπως κυρίως ήταν ανεύθυνος; Οχι μόνο ως πολίτης, αλλά κυρίως ως πολιτικός που αντί να κάνει το κεφαλιού του πρέπει να δίνει το καλό παράδειγμα. Τουλάχιστον να μην αγνοεί, τη γραμμή που επιχειρεί να περάσει η Πολιτεία. Αλλά και να μην γυρίζει την πλάτη στους επιστήμονες υιοθετώντας «γιατροσόφια» επιπέδου «Η κυρά μας, η μαμή» –και είναι και γιατρός δερματολόγος ο ίδιος! Γιατί πώς να το κάνουμε, όταν λέμε πως η θάλασσα κάνει καλό π.χ. στο πόδι του, δεν εννοούμε σε καμία περίπτωση τη μολυσμένη θάλασσα.

Εχουμε ακούσει πολλά αυτές τις μέρες, ξεκινώντας από το «γιατί να μην κάνουν μπάνιο;» (στον μολυσμένο Σαρωνικό) του υπουργού Ναυτιλίας Παναγιώτη Κουρουμπλή και φτάνοντας στα μπάνια του κυρίου Παπαχριστόπουλου. Ο Κουρουμπλής έσπευσε να ζητήσει συγγνώμη προσθέτοντας: «Δεν θεωρώ ότι κατέχω την μοναδική αλήθεια. Σε έναν προφορικό λόγο, σε μια συζήτηση που έγινε με την Σία Κοσιώνη, όταν με ρώτησε στην αρχή “πότε υπολογίζετε ότι τα πράγματα θα αποκατασταθούν” είπα ότι σε ένα μήνα, με βάση και τις μετρήσεις που θα έχουμε τότε, πιστεύω ότι τα πράγματα θα αποκατασταθούν. Πάνω σε αυτό το σκεπτικό είπα και αυτό το πράγμα». Ο Παπαχριστόπουλος έσπευσε να διευκρινίσει, όταν αντέδρασε ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς, πως μπορεί ο ίδιος να βούτηξε, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι παραλίες της Αττικής δεν έχουν πρόβλημα. Πάλι καλά.

Όμως, όσο και αν όλοι μπορούν να κάνουν ένα λάθος -από τη λάθος δήλωση ως τη λάθος βουτιά- το οποίο έχουν δικαίωμα μετά να διορθώσουν, στο παιχνίδι των εντυπώσεων, γιατί και τέτοιο παιχνίδι είναι η πολιτική, η πρώτη δήλωση-κίνηση είναι εκείνη που μετράει. Είναι εκείνη που καταχωρείται στη συλλογική συνείδηση των ψηφοφόρων. Όπως τον Παναγιώτη Κουρουμπλή θα τον συνοδεύει για πάντα το… κολυμπήστε άφοβα στο μαζούτ, όσα συγγνώμη και αν ζητήσει, όσες εξηγήσεις και αν δώσει, έτσι και για τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, ακόμα και αν το πρόσφατο μπάνιο του έκανε καλό στο πόδι του, η βουτιά στο πετρέλαιο θα είναι από τα ντροπιαστικά highlights της πολιτικής καριέρας του. Η στιγμιαία ανευθυνότητά τους (πείτε τη και χαζομάρα, στην περίπτωση του Παπαχριστόπουλου) λέκιασε τη δημόσια εικόνα τους. Σαν το μαζούτ ένα πράγμα… Μόνο που ο Σαρωνικός κάποια στιγμή θα καθαρίσει.

Πηγή: protagon.gr