Προορισμός: Φαλάσαρνα!

Gazzetta team
Προορισμός: Φαλάσαρνα!
Όχι μία, ούτε δύο… αλλά πέντε παραλίες με ξεχωριστά χαρακτηριστικά γνωρίσματα 12 χιλιόμετρα από την Κίσσαμο και 60 χιλιόμετρα από τα Χανιά!

Η Φαλάσαρνα βρίσκονται 59 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων και 12 χιλιόμετρα δυτικά της Κισσάμου. Βρίσκεται στο δυτικό τμήμα της Χερσονήσου της Γραμβούσας. Στο βόρειο τέρμα της παραλίας βρίσκονται ερείπια της αρχαίας Ρωμαϊκής πόλης της Φαλάσαρνας.

Η Φαλάσαρνα αποτελούν σήμερα έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς στην Κρήτη ,μια από τις πλέον εμβληματικές παραλίες σε όχι μόνο του νησιού αλλά και όλης της Ελλάδος

Στο site www.cretanbeaches.com διαβάζουμε: «Η Φαλάσαρνα εκτείνεται σε μια πολύ μεγάλη έκταση και αποτελείται ουσιαστικά από 5 συνεχόμενες παραλίες, με τις δύο κεντρικότερες να είναι οι πιο αγαπημένες.





Η άμμος είναι άσπρη, δίνοντας στο νερό ένα τροπικό χρώμα. Πράγματι, αν είσαστε τυχεροί και έρθετε μια μέρα που δεν φυσάει από δυτικά, πράγμα σπάνιο στην Κρήτη, τότε θα μαγευτείτε από τη θάλασσα και τα γαλαζοπράσινα νερά της.

Η κύρια παραλία της Φαλάσαρνας ονομάζεται Παχειά Άμμος και είναι μια εξωτική φαρδιά αμμουδιά με μήκος 1 χλμ. Είναι αυτή που δέχεται τον περισσότερο κόσμο στην περιοχή, αλλά λόγω του μεγάλου της μεγέθους φαίνεται πάντα άδεια.Υπάρχουν ομπρέλες και λίγα αναψυκτήρια, όπου μπορείτε να προμηθευτείτε τα απαραίτητα. Επίσης υπάρχουν υπηρεσίες για θαλάσσια αθλήματα και γήπεδο beach volley.

Βόρεια της κεντρικής υπάρχει μια δεύτερη μεγάλη παραλία μήκους 800μ., σχεδόν ίδια, που σπάει σε μικρότερες αμμουδιές. Χωρίζεται στη μέση από έναν αμμόλοφο και λίγα βράχια. Είναι πιο ήσυχη από την Παχειά Άμμο και δεν προσφέρει ανέσεις. Κοντά θα δείτε και το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής, δίπλα σε μια πηγή με γλυκό νερό.





Προορισμός: Φαλάσαρνα!

Ακόμη βορειότερα, δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο, υπάρχει ένας μικρός κόλπος που κοιτάζει νότια. Έχει βότσαλο και ο βυθός είναι βραχώδης. Είναι μια καλή επιλογή όταν φυσάει δυτικός και για απομόνωση. Νότια της Παχειάς Άμμου, στο Λιβάδι, υπάρχει μια μεγάλη παραλία που έχει αμμουδερή ακτή και βραχώδη βυθό. Είναι πολύ καλή επιλογή για τους λάτρεις της μάσκας, καθώς στην κεντρική παραλία ο βυθός είναι αμμώδης. Στο Λιβάδι σχηματίζονται πολλές λιμνούλες το χειμώνα, όπου διαβιεί μεγάλος αριθμός πτηνών. Ακόμη νοτιότερα, δίπλα στο μικρό λιμανάκι, υπάρχει μια μικρή παραλία με βότσαλο, η οποία είναι μια καλή επιλογή, αν δεν θέλετε να είσαστε μέσα στο πολύ κόσμο της περιοχής.





Η περιοχή γύρω από τη Φαλάσαρνα είναι μαγευτική και έχει χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή Natura. Αν έχετε χρόνο και αναζητείτε κάτι ρομαντικό, μπορείτε να περιμένετε το ηλιοβασίλεμα, το οποίο θεωρείται το καλύτερο στην Κρήτη. Πως θα μπορούσε να μην είναι το καλύτερο, μέσα σε ένα μαγευτικό τοπίο και χωρίς κανένα οπτικό εμπόδιο να παρεμβάλεται ανάμεσα στην παραλία και τον ορίζοντα; Τα βράδια του Αυγούστου ίσως να πετύχετε και κάποιο από τα beach party που διοργανώνονται στην παραλία.


Ένα από τα αρνητικά της Φαλάσαρνας είναι ότι κοιτάζει δυτικά και έχει συνήθως κύμα, γεγονός ωστόσο που ανεβάζει τη Φαλάσαρνα στη εκτίμηση των windsurfers. Επίσης, υπάρχουν αναφορές ότι τα θερμοκήπια της περιοχής ρυπαίνουν την θάλασσα με λιπάσματα και σκουπίδια, γεγονός που αν ισχύει μόνο ντροπή μπορεί να μας προκαλεί. Αν δεν διαθέτετε μεταφορικό μέσο, μπορείτε να έρθετε στη Φαλάσαρνα με λεωφορείο από τα Χανιά και την Κίσσαμο».


Πηγή: protothema.gr