+slo-gun

Υποψίες για συνεργασία Αμερικανών και Γερμανών νεοναζί

Υποψίες για συνεργασία Αμερικανών και Γερμανών νεοναζί

Υποψίες για συνεργασία Αμερικανών και Γερμανών νεοναζί

Συνεργασία Αμερικανών και Γερμανών ακροδεξιών βλέπει Γερμανός πολιτικός επιστήμονας - Ο ρόλος της εκλογής Τραμπ στην ενίσχυση του δεξιού εξτρεμισμού στις ΗΠΑ

Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ κάνει τους ακροδεξιούς στις ΗΠΑ να νιώθουν ισχυρότεροι, εκτιμά μιλώντας στην DW ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας Τόμας Γκρούμκε, σχολιάζοντας την ακροδεξιά βία στη Βιρτζίνια.

Η πορεία ακροδεξιών, ρατσιστικών και νεοναζιστικών ομάδων το περασμένο Σάββατο στη Σάρλοτσβιλ της Βιρτζίνια οδήγησε σε ξέσπασμα βίας με απολογισμό τον θάνατο μιας 32χρονης γυναίκας και τον τραυματισμό δεκάδων ανθρώπων, που συμμετείχαν σε αντιδιαδήλωση κατά των ρατσιστών.

Ο Τόμας Γκρούμκε, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στην Ανώτατη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, θεωρεί ότι η έξαρση της βίας στη Σάρλοτσβιλ δεν συνιστά έκπληξη, δεδομένου ότι όπως λέει, «ένα μεγάλο κομμάτι των ακροδεξιών στις ΗΠΑ είναι εξαιρετικά βίαιο. Ως εκ τούτου δεν τον εξέπληξε ιδιαίτερα ο τρόπος με τον οποίο εξελίχθηκε η διαδήλωση στη Σάρλοτσβιλ.

Ο δεξιός εξτρεμισμός στις ΗΠΑ φαίνεται να βιώνει μια περίοδο αναγέννησης από την ημέρα που ανέλαβε τα προεδρικά ηνία ο Ντόναλντ Τραμπ. Όπως επισημαίνει ο Τόμας Γκρούμκε, ο οποίος μελέτησε το ζήτημα του δεξιού εξτρεμισμού στις ΗΠΑ στο πλαίσιο της διδακτορικής του διατριβής, τουλάχιστον η ακροδεξιά σκηνή αισθάνεται εξαιρετικά ενισχυμένη από την εκλογή του Τραμπ. Οι ψηφοφόροι του Αμερικανού Προέδρου προέρχονται εν μέρει από τον χώρο που θεωρεί ότι η "κυριαρχία των λευκών" απειλείται. Αυτοί οι άνθρωποι αντιτίθενται σε εξελίξεις με προοδευτικό χαρακτήρα, όπως η αναγνώριση γάμων μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, η κατάργηση του παραδοσιακού ρόλου της γυναίκας και η μετανάστευση.

Στενές επαφές τόσο παλιότερα όσο και σήμερα

Ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας σημειώνει ότι η επικοινωνία και η δικτύωση μεταξύ Γερμανών και Αμερικανών δεξιών εξτρεμιστών δεν περιορίζεται μόνο στο Ίντερνετ. Ήδη από τη δεκαετία του 1990 υπήρχαν συχνές επαφές μέσω επισκέψεων. Ο αποθανών στο μεταξύ αρχηγός των Αμερικανών νεοναζί Ουίλιαμ Πιρς για παράδειγμα κινούνταν πολύ συχνά σε κύκλους του γερμανικού NPD και έδινε ομιλίες σε συγκεντρώσεις του κόμματος. Ο Πιρς υποστήριζε σθεναρά μια διεθνή συνεργασία των δεξιών εξτρεμιστών (…) Όταν τον ρωτούσαν ποια ήταν η ταυτότητά του απαντούσε "λευκός", λέει ο Τ. Γκρούμκε.

Ο Γερμανός ειδικός εκτιμά ότι είναι βέβαιο ότι υπάρχουν ζωηρές επαφές μεταξύ Γερμανών και Αμερικανών νεοναζί. Εξάλλου, όπως επισημαίνει, σε πολύ μεγάλο βαθμό κινούνται στην ίδια ιδεολογική γραμμή. Ακροδεξιοί στις ΗΠΑ όπως και στη Γερμανία είναι κατά της εισόδου μεταναστών στη χώρα τους και εναντίον του ισλάμ. Στόχος τους είναι μια ομοιογενής κοινωνία και προπαγανδίζουν την ιδέα του εθνικού κράτους. Ειδικά λόγω του Ίντερνετ υπάρχει ζωηρή ανταλλαγή απόψεων. Η συνεργασία μεταξύ τους είναι κάτι συνηθισμένο, μάλιστα υπάρχουν και κοινές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, εξηγεί ο Τόμας Γκρούμκε, αναφέροντας ως τυπικό παράδειγμα τη μουσική παραγωγή στην ακροδεξιά hardcore μουσική σκηνή.

Ωστόσο, επαφές μεταξύ ακροδεξιών της Γερμανίας και αντίστοιχων από την άλλη όχθη του Ατλαντικού εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα, λέει ο Τ. Γκρούμκε και διευκρινίζει: Υπάρχουν δεσμοί μεταξύ του κινήματος Alt-Right (στις ΗΠΑ) και του ακροδεξιού κινήματος των ταυτοτικών στην Ευρώπη. Τους ενώνει η πεποίθηση περί ανωτερότητας των λευκών. Οι ταυτοτικοί λένε ότι δεν είναι ναζί, αλλά ότι στόχος τους είναι πάνω από όλα να διαφυλάξουν μια λευκή ευρωπαϊκή ταυτότητα. Ο Ρίτσαρντ Σπένσερ, ένας από τους γνωστότερους ακτιβιστές των Alt Right, διατηρεί για παράδειγμα πολύ στενές επαφές με τους ταυτοτικούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται κυρίως σε Αυστρία, Ιταλία και Γαλλία.

Πηγή: DW / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Best of internet