Ο Έλληνας μαχητής που πολεμάει στο πλευρό των Κούρδων στη Ράκα

Gazzetta team
Ο Έλληνας μαχητής που πολεμάει στο πλευρό των Κούρδων στη Ράκα
Ο Ιβάν, είναι ένας νεαρός, με καταγωγή από την Ελλάδα, που μεγάλωσε σε οικογένεια σοσιαλιστών και κομμουνιστών.

Όπως λέει ο ίδιος: «Ήταν από παιδί το όνειρό μου, να παλέψω τον φασισμό στο πεδίο της μάχης». Τελικώς το όνειρό του έγινε πραγματικότητα στο μέτωπο της Ράκα.

Γεννημένος στην Αθήνα, ο νεαρός Έλληνας που έφτασε στη Ροτζάβα πριν πέντε μήνες, λέει για την ενέργειά του αυτή: «Όταν αποφάσισα να έρθω στην Μέση Ανατολή για να πάρω μέρος στην επανάσταση της Ροτζάβα ενάντια στον φασισμό του AKP και του ISIS, την μεγαλύτερη υποστήριξη την είχα από την οικογένειά μου».

Ο γελαστός μαχητής, του Διεθνικιστικού Τάγματος, είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους συντρόφους του. Ο Ιβάν παίρνει με προθυμία μέρος σε κάθε μάχη και δεν αφήνει ποτέ το όπλο από τα χέρια του. Ενεργεί σε ολόκληρο το μέτωπο της Ράκα, ενώ εκτελεί χρέη ναρκαλιευτή, βρίσκοντας και εξουδετερώνοντας παγίδες του ISIS. Ο Ιβάν είναι γνωστός για τη μεγάλη γκάμα των ικανοτήτων του.

Στην αρχή της συνέντευξής του, η οποία μεταδόθηκε από το Κουρδικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ANF), μαθαίνει πως ο δημοσιογράφος έχει καταγωγή από την Κύπρο και του λέει: «Όπου μπλέκεται το τουρκικό κράτος, υπάρχουν προβλήματα. Μην ανησυχείς, θα συνεχίσουμε τη μάχη μέχρι το τέλος του τουρκικού φασισμού».

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στο μέτωπο, κατά τη διάρκεια μιας τρίωρης επιχείρησης. Ο Ιβάν και οι σύντροφοί του, περιηγούνταν σε περιοχές που μόλις πρόσφατα απελευθερώθηκαν από τον ISIS, μόλις ένα χιλιόμετρο ανατολικά από το κέντρο της Ράκα.

Τι τον έφερε όμως από την Ελλάδα στη Ροτζάβα; «Μεγάλωσα σε μια οικογένεια σοσιαλιστών – κομμουνιστών. Πάντα άκουγα τα αντάρτικα τραγούδια και μεγάλωσα με τις ιστορίες του αγώνα των Ελλήνων αριστερών. Αυτή η επαναστατική κουλτούρα την οποία μου κληροδότησε η οικογένειά μου, έγινε για εμένα κίνητρο να γίνω μέρος της επανάστασης. Με ενέπνευσε. Ήταν πάντα το παιδικό μου όνειρο να μάχομαι τον φασισμό στην πρώτη γραμμή του πολέμου».

«Αυτή τη στιγμή η επαναστατική άνοιξη υπάρχει στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Έκανα στόχο μου, να κάνω ο,τιδήποτε μπορώ κατά τη διάρκεια αυτής της επανάστασης που πραγματοποιείται από τους Κούρδους. Για την αδελφοσύνη των λαών του κόσμου, στην οποία πραγματικά πιστεύω και για τη νίκη κατά του φασισμού, βρίσκομαι στη Ράκα.»

Ο Ιβάν ανακαλεί στη μνήμη του, τον όρκο που έδωσε πριν την άφιξή του στη Ροτζάβα. Όπως εξηγεί, υποσχέθηκε στους συντρόφους του στην Ελλάδα, οι οποίοι είναι επίσης φίλοι του κουρδικού λαού, πως δεν θα επιστρέψει πριν από την απελευθέρωση της Ράκα και την ολοκληρωτική ήττα του φασισμού του Ισλαμικού Κράτους.

«Η Ράκα είναι η συμβολική πρωτεύουσα του ISIS. Έχει μεγάλη σημασία. Το να μπει ένα τέλος σ’ αυτό το αίσχος, στην ίδια τους την πρωτεύουσα θα δώσει ένα σημαντικό μήνυμα στον κόσμο. Ο φασισμός θα ηττηθεί στην ίδια του την πρωτεύουσα. Θα αποδειχτεί στον κόσμο ότι τίποτα δεν είναι απίθανο και για να βοηθήσουμε τους Κούρδους να κερδίσουν, είμαστε έτοιμοι να δώσουμε τις ζωές μας. Είμαστε διεθνιστές, μαχόμαστε τον φασισμό σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο ISIS είναι ένα από τα πιο σκοτεινά πρόσωπα του κόσμου. Αυτοί που μάχονται εναντίον του είναι οι Κούρδοι. Η παρουσία μας εδώ είναι μια γερή «ένεση» ηθικού και για εκείνους.

Ο Ιβάν, έχει όμως άποψη και για το κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και για την τουρκική πολιτική «Το ΑΚP είναι ένα φασιστικό κόμμα και τα μέλη του εκπροσωπούν την άσχημη πλευρά της ισλαμικής κουλτούρας. Ο ISIS και το AKP είναι ένα και το αυτό. Και από τη στιγμή που τα συμφέροντά τους ταυτίζονται, είναι αρκετά λογικό να αλληλοτροφοδοτούνται. Ο κοινός τους εχθρός είναι οι Κούρδοι».

«Ρίχτε μια ματιά τριγύρω, πολλοί διεθνιστές από όλο τον κόσμο έρχονται εδώ. Αυτό λέει πολλά. Ήταν το παιδικό μου όνειρο, το οποίο έγινε πραγματικότητα και θα μπορώ να το διηγούμαι στα παιδιά μου. Είναι μια ιστορία που δεν θα ξεχαστεί ποτέ».

Πηγή: reader.gr