Έρχεται το τέλος του Adobe Flash

Gazzetta team
Έρχεται το τέλος του Adobe Flash
H Αdobe ανακοίνωσε πως θα σταματήσει να υποστηρίζει και να διαθέτει το Flash από το 2020.

Το Plug-in που αγαπήθηκε και μισήθηκε σε όλον τον κόσμο, δε θα εξαφανιστεί τελείως πριν από το 2020. Αλλά η εταιρεία που το κατασκεύασε και το διένειμε ενημέρωσε ότι το τέλος του πλησιάζει.

Ο Flash ήταν κάποια εποχή η τεχνολογία που ενεργοποιούσε πολλά παιχνίδια και βίντεο στις πρώτες εποχές του ίντερνετ. Σαν μία πλατφόρμα animation επιτρέπει τη δημιουργία παιχνιδιών με πάτημα κουμπιών και βίντεο σε τοποθεσίες όπως το youtube και με αυτές τις λειτουργίες του βοήθησε στο να δημιουργηθεί το διαδίκτυο όπως το ξέρουμε. Ήταν όμως αργό και δύσχρηστο. Και ήταν γεμάτο με κενά ασφαλείας το οποίο σήμαινε ότι οι χάκερς μπορούσαν να εισβάλλουν στο software και επομένως και στα κομπιούτερ του κόσμου.

Αυτά τα προβλήματα οδήγησαν τους ειδικούς να ενθαρρύνουν τον κόσμο να μπλοκάρει το plug-in όσο πιο σύντομα μπορούσαν για να αποφύγουν παραπάνω προβλήματα με το γερασμένο πλέον πρόγραμμα.

Μεγάλο μέρος της λειτουργηκότητάς του αντικαταστάθηκε από το HTML 5, μία πολύ πιο πρόσφατη τεχνολογία που αποφεύγει τα προβλήματα του Flah αλλά περιλαμβάνει τις ίδιες λειτουργίες.

Ο Γκόβιντ Μπαλάκρισμαν, ο αντιπρόεδρος της Αdome στον τομέα της ανάπτυξης, δήλωσε ότι η εξέλιξη σε αυτά τα ατνίπαλα προϊόντα επέτρεψε στον Flash να τερματιστεί σε λίγο καιρό. Οι ανταγωνιστές πρόσθεσε «έχουν ωριμάσει αρκετά και είναι ικανοί να παρέχουν βιώσιμες εναλλακτικές στον Flash player». «Λίγες τεχνολογίες ήταν τόσο ουσιαστικές και με θετική επίδραση στην εποχή του ίντερνετ», τόνισε.

Όταν η Adobe αγόρασε τον Flash το 2005, τον εγκατέστησαν 98% των κομπιούτερ σε χρήση. Το νούμερο αυτό βρίσκεται στο 17% και συνεχίζει να πέφτει δραματικά.

Ο Στιβ Τζομπς εθρυλείτο ότι μισούσε τον Flash. Toν απεχθανόταν τόσο που αρνήθηκε να το αφήσει να μπει στο iPhone, μία απόφαση που ουσιαστικά φάνηκε να είναι η αρχή του τέλους.

Αρχικά αυτό δημιούργησε κάποια προβλήματα καθώς το κιντό της Aplle δεν μπορούσε να παίξει κάποια βίντεο και παιχνίδια που βρισκόντουσαν διάσπαρτα στο διαδίκτυο. Αλλά το κιντό ήταν πάρα πολύ δημοφιλές.

Η Αdobe αναγκάστηκε να φτιάξει ολοσέλιδες διαφημίσεις σε εφημερίδες που να ικετεύει την Apple να μην «κόψει» τον Flash από το τηλέφωνο. Aλλά το έκανε και το διαδίκτυο τελικά κατάφερε να το αντιμετωπίσει.

Αντίθετα με τη Ζωγραφική των Windows που προκάλεσε ξέσπασμα από τους χρήστες όταν η εταιρεία ανήγγειλε ότι θα την εγκαταλείψει, κανένας από τους νοσταλγούς του Flash δεν είναι πιθανό να κλάψει για το τέλος του.

Πηγή: reader.gr