Ξαφνική «στροφή» Τραμπ για Συρία!

Gazzetta team
Ξαφνική «στροφή» Τραμπ για Συρία!
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εξηγήσεις για την απόφασή του να σταματήσει το αμερικανικό πρόγραμμα παροχής βοήθειας προς κάποιες ομάδες των Σύριων ανταρτών, δηλώνοντας ότι ήταν «μαζικό, επικίνδυνο και αναποτελεσματικό».
Το σχόλιο αυτό του Τραμπ έγινε τρεις ημέρες μετά την ανακοίνωση από τον στρατηγό Τόνι Τόμας, επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων του αμερικανικού στρατού, ότι η Ουάσινγκτον τερμάτισε το πρόγραμμα αυτό που λειτουργούσε τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Η εφημερίδα Washington Post είχε αποκαλύψει πρώτη την απόφαση του Τραμπ για αναστολή του προγράμματος. Ανακοινώνοντας την απόφαση αυτή ο στρατηγός Τόμας διαβεβαίωσε ότι αυτή δεν ελήφθη για να ικανοποιηθεί η Ρωσία, βασικός σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ώστε οι ΗΠΑ να μπορέσουν να καταλήξουν μαζί της σε μια διευθέτηση της κρίσης στη Συρία.
Ωστόσο η Washington Post δημοσίευσε ένα άρθρο για το θέμα στο οποίο επικαλείται αξιωματούχους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και έχει τίτλο: «Η συνεργασία με τη Ρωσία αποκτά κεντρική θέση στην στρατηγική του Τραμπ στη Συρία».
Ο Αμερικανός πρόεδρος απάντησε μέσω ανάρτησής του στο Twitter: «Η Washington Post της Amazon κατασκεύασε γεγονότα για την απόφασή μου να αναστείλω τις μαζικές, επικίνδυνες και αναποτελεσματικές παραδόσεις (όπλων) στους Σύρους αντάρτες που πολεμούν τον Άσαντ».
Ο προκάτοχος του Τραμπ, ο Μπαράκ Ομπάμα, είχε εγκρίνει αυτό το πρόγραμμα βοήθειας το 2013, όταν διάφορες ομάδες των Σύρων ανταρτών ζητούσαν στήριξη από τη διεθνή κοινότητα στη μάχη τους εναντίον του Άσαντ.
Μέσω του προγράμματος αυτού εκπαιδεύτηκαν και εξοπλίστηκαν χιλιάδες αντάρτες. Ωστόσο οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν να έχουν αμφιβολίες για την ικανότητα των ανταρτών να ανατρέψουν τον Σύρο πρόεδρο κι έτσι δόθηκε προτεραιότητα στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.
Η πίστη στο πρόγραμμα αυτό κλονίστηκε ακόμη περισσότερο το 2016 μετά την απώλεια του Χαλεπιού από τους αντάρτες.

Πηγή: topontiki.gr