Εναντίον όλων ο Ερντογάν!

Gazzetta team
Εναντίον όλων ο Ερντογάν!
Σαουδική Αραβία, Κουβέιτ και Κατάρ επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο Ταγίπ Ερτογάν.

Ένα ταξίδι αναμφίβολα απαιτητικό από διπλωματικής άποψης για τον τούρκο πρόεδρο, μιας και η Τουρκία στήριξε ανοιχτά το μικρό εμιράτο Κατάρ στο εμπάργκο που του επέβαλαν Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες του Κόλπου. Ίσως και γι αυτό το λόγο ο Ταγίπ Ερντογάν επέλεξε να ξεκινήσει την διήμερη επίσκεψη από το Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, όπου και θεωρείται βέβαιο ότι θα του ζητηθούν εξηγήσεις για τη στάση της Άγκυρας, λέει στην DW ο ειδικός σε ζητήματα Εγγύς Ανατολής Γκίντερ Μάιερ: «Το ζητούμενο για την Τουρκία είναι να διατηρηθούν οι πολύ στενές οικονομικές σχέσεις με την Σαουδική Αραβία. Είναι αυτονόητο ότι η Άγκυρα δεν επιθυμεί μια σύγκρουση με το Ριάντ. Στόχος του Ταγίπ Ερντογάν είναι να μην υπάρξουν οικονομικές επιπτώσεις για την Τουρκία από την στήριξη του Κατάρ».

Κατά τη διάρκεια των επαφών του ο τούρκος πρόεδρος θα προσπαθήσει να αποκλιμακώσει την αντιπαράθεση Σαουδικής Αραβίας και Κατάρ. Και όπως σημειώνει η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah επικαλούμενη ειδικούς που δεν κατονομάζονται, θα υποστηρίξει ότι η «διένεξη είναι τεχνητή και πως πλήττει τα συμφέροντα όλων των εμπλεκομένων».

Ο Ταγίπ Ερντογάν χρειάζεται επειγόντως πολιτικούς φίλους

Ο Γκίντερ Μάιερ υπενθυμίζει ωστόσο ότι και οι σχέσεις με το Κατάρ έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Άγκυρα: «Δεν είναι μόνο οι ισχυροί οικονομικοί δεσμοί της οικογένειας Ερντογάν με εκείνη του Εμίρη του Κατάρ. Τους συνδέει επίσης και η ιδεολογία της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, που δημιουργεί αντίβαρο στον Ουαχαμπιτισμό, την επίσημη θρησκεία της Σαουδικής Αραβίας. Στην αντιπαράθεση αυτή όμως πρωτεύοντα ρόλο παίζουν ζητήματα εξουσίας και όχι η θρησκεία. Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η μοναδική στρατιωτική βάση της Τουρκίας στην περιοχή του Κόλπου βρίσκεται στο Κατάρ. Κατά συνέπεια η Άγκυρα παίζει καθοριστικό ρόλο ως σύμμαχος του Κατάρ».

Ο Ρίτσαρτ Μπέρτσιλ, επικεφαλής έρευνας στην αμερικανική δεξαμενή σκέψης TRENDS εκτιμά ότι οικονομικά και πολιτικά η Τουρκία δεν θα ταχθεί αποκλειστικά στο πλευρό του Κατάρ διακινδυνεύοντας τις σχέσεις με τις άλλες χώρες του Κόλπου. Η Άγκυρα βρίσκεται αυτή την περίοδο σε δύσκολη θέση, πιστεύει ο αμερικανός ειδικός. Οι σχέσεις με την ΕΕ, αλλά και την Ρωσία είναι επιβαρυμένες. Όμως και με το Ιράν δεν υπάρχουν πολλά κοινά στοιχεία, δηλώνει ο αμερικανός ειδικός.

Με το ταξίδι του ο Τ. Ερντογάν θα προσπαθήσει επομένως να διαφυλάξει τα οικονομικά συμφέροντα της Τουρκίας στην Σαουδική Αραβία παρά την αλληλεγγύη που επιδεικνύει στο Κατάρ. Είναι σχεδόν καταδικασμένος να επιτύχει. Σε διαφορετική περίπτωση η Τουρκία θα έχει έναν εταίρο λιγότερο. Και ιδίως στην παρούσα φάση ο Ταγίπ Ερντογάν χρειάζεται επειγόντως πολιτικούς φίλους.


Πηγή: reader.gr