G20: Δεν υποχώρησαν οι ΗΠΑ στο θέμα της Κλιματικής Αλλαγής

Gazzetta team
G20: Δεν υποχώρησαν οι ΗΠΑ στο θέμα της Κλιματικής Αλλαγής
Η Άνγκελα Μέρκελ παρουσιάστηκε ικανοποιημένη κατά την ολοκλήρωση της Ετήσιας Συνόδου του G20, ωστόσο χαρακτήρισε τη συμφωνία «πολύπλοκη».

«Πολύπλοκη» χαρακτήρισε τη συμφωνία μεταξύ των παγκόσμιων ηγετών η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Σάββατο στο Αμβούργο, κηρύσσοντας τη λήξη των εργασιών της φετινής Ετήσιας Συνόδου του G20.

Παρά τις διαρροές για επίτευξη συμφωνίας για το κλίμα, η καγκελάριος δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν υποχώρησαν από τη θέση τους περί της Κλιματικής Αλλαγής, καθιστώντας αδύνατη μια συμφωνία με τα υπόλοιπα 19 κράτη.

«Καταλήξαμε σε δύο διαφορετικές δηλώσεις, σε μία που διατυπώνει τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών και σε μία δεύτερη που διατυπώνει τη θέση όλων των υπόλοιπων συμμετεχόντων κρατών που διαβεβαιώνουν ότι η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα είναι μη αναστρέψιμη».

Ωστόσο, δήλωσε ικανοποιημένη για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο σύνολο των θεμάτων, παρά τις έντονες αντιθέσεις, σημειώνοντας ότι όλοι οι συμμετέχοντες κατέβαλαν κάθε προσπάθεια προκειμένου να υπάρξει σύγκλιση σε βασικά ζητήματα όπως το εμπόριο και το κλίμα.

Εξάλλου, τόνισε, η Γερμανία είχε υπογραμμίζει ότι μαζί τα κράτη μπορούν να πετύχουν πολύ περισσότερα απ’ ό,τι το καθένα χωριστά.

Μετ' εμποδίων οι διαπραγματεύσεις (και) για το εμπόριο

«Δεν μπορώ να πω ότι ήταν εύκολες οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα, ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου -που αποτελεί πιο αντικειμενικό κριτή- δηλώνει ευχαριστημένος από την έκβαση των συνομιλιών. Τι θα συμβαίνει την επόμενη ημέρα, βέβαια, δεν μπορώ να το ξέρω».

Οι παγκόσμιοι ηγέτες συμφώνησαν, επίσης, στην ανάγκη να αντιταχθούν στον προστατευτισμό με σκοπό οι αγορές να παραμείνουν ανοιχτές.

Ειδικά όσον αφορά στο χρηματοοικονομικό σύστημα, η καγκελάριος σημείωσε ότι η αρχιτεκτονική του έχει ενισχυθεί σημαντικά από την εκδήλωση της χρηματοοικονομικής κρίσης και στόχος είναι η περαιτέρω θωράκισή του.

Στην ερώτηση εάν θεωρεί ότι η Σύνοδος ήταν μια ευκαιρία για βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία, η καγκελάριος δήλωσε ικανοποιημένη που στο περιθώριο της Συνόδου πραγματοποιήθηκε η πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντηση μεταξύ Τραμπ και του Πούτιν αλλά γνωρίζω ότι υπάρχουν κάποιες αγεφύρωτες διαφορές μεταξύ των δύο χωρών όπως η Συρία και η Βόρεια Κορέα. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι πολύ θετική η εξέλιξη αυτή για έναν εποικοδομητικό διάλογο ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ.

Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου

Το τελικό ανακοινωθέν της συνόδου των χωρών της ομάδας G-20 που πραγματοποιήθηκε στο Αμβούργο επιβεβαιώνει:

Την μάχη κατά του εμπορικού προστατευτισμού, συμπεριλαμβανομένων των μη δίκαιων εμπορικών πρακτικών, αναγνωρίζοντας τον ρόλο των εργαλείων της νόμιμης εμπορικής άμυνας.
Τον σημαντικό ρόλο του διεθνούς εμπορικού συστήματος που στηρίζεται σε κανόνες.

Την δέσμευση για την βελτίωση των μηχανισμών διαπραγμάτευσης, παρακολούθησης κι επίλυσης διαφορών του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ).

Την δέσμευση όλων των χωρών-μελών της ομάδας G20 πλην των ΗΠΑ, ότι η Συμφωνία του Παρισιού είναι μη αναστρέψιμη, ενώ τα μέλη -πλην των ΗΠΑ- συμφωνούν για την ταχεία εφαρμογή της.

Την συνεργασία των ΗΠΑ με άλλες χώρες, προκειμένου αυτές να βοηθηθούν στην πιο καθαρή κι αποδοτική αξιοποίηση ορυκτών καυσίμων.

Εύσημα στην αστυνομία του Αμβούργου

Την ικανοποίησή της διατύπωσε η κ. Μέρκελ για τα έκτακτα μέτρα ασφάλειας που έλαβαν οι αστυνομικές δυνάμεις για τη διασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής της Συνόδου, παρά την ταλαιπωρία των κατοίκων της πόλης.

Η ίδια τόνισε ότι δεν θεωρεί τους βίαιους διαδηλωτές «δημοκράτες» και εξέφρασε την ευχή οι διαδηλώσεις -που εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη- θα ολοκληρωθούν χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Πηγή: reader.gr