«Εμβόλιο» κατά των hackers

Gazzetta team
«Εμβόλιο» κατά των hackers
Σε ύφεση βρισκόταν χθες η εξάπλωση κακόβουλου λογισμικού, ικανού να κωδικοποιεί τα δεδομένα ηλεκτρονικών υπολογιστών χρηστών, απαιτώντας την καταβολή λύτρων για την αποκωδικοποίησή τους.

Το λογισμικό, που εξαπλώνεται χάρη σε συνημμένα αρχεία μηνυμάτων emails, προκάλεσε σημαντικά προβλήματα σε λιμάνια, νοσοκομεία και βιομηχανίες.

Χθες το πρωί, εταιρείες ασφαλείας του Διαδικτύου ανέφεραν ότι είχαν δημιουργήσει «εμβόλιο» κατά του κακόβουλου λογισμικού, περιορίζοντάς τον και αντιμετωπίζοντας αδυναμία του λειτουργικού συστήματος Windows, που επέτρεπε την εξάπλωση.

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, το υπουργικό συμβούλιο της Ουκρανίας, από όπου πιθανόν να προήλθε η αρχική «μόλυνση», ανέφερε ότι «όλα τα κρατικά ψηφιακά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων και όσων προστατεύουν την κρατική ασφάλεια, λειτουργούν κανονικά». Η Ρωσία και η Ουκρανία ήταν οι χώρες οι οποίες επλήγησαν περισσότερο, με την Πολωνία, την Ιταλία, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ και την Ινδία, μεταξύ άλλων, να ακολουθούν σε αριθμό επιθέσεων.

Το ExPetr και η NSA

Το νέο λογισμικό –γνωστό ως ExPetr– είναι εξίσου επιζήμιο όσο και ο ιός Wannacry, ο οποίος προκάλεσε έμφραγμα σε πολλά δίκτυα υπολογιστών σε χώρες της Δύσης και της Ασίας τον Μάιο, ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι και το ExPetr προήλθε από «εργαλειοθήκη» της αμερικανικής υπηρεσίας παρακολούθησης NSA. Την «εργαλειοθήκη» αυτή, σχεδιασμένη να παρεμβάλλεται σε ηλεκτρονικά δίκτυα, υπέκλεψαν χάκερ, επιτρέποντας την ελεύθερη κυκλοφορία της στο Ιντερνετ.

Την Τετάρτη, το ExPetr προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο λιμάνι της Βομβάης, διακόπτοντας τη φόρτωση και εκφόρτωση εμπορευμάτων στον τερματικό σταθμό της πολυεθνικής εταιρείας Maersk στην ινδική πόλη.

Στην Τασμανία της Αυστραλίας, εργοστάσιο της σοκολατοποιίας Cadbury’s διέκοψε τη λειτουργία του, μετά τη «μόλυνση» των δικτύων του από το λογισμικό, ενώ προβλήματα ανέφερε και η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Merck.

Ειδικοί εκτιμούν ότι η πρόσφατη επίθεση δεν είχε στόχο την καταβολή λύτρων, αλλά την αποστολή μηνύματος στην Ουκρανία και στους συμμάχους της.

Πηγή: kathimerini.gr