Να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος ζητά το ΔΝΤ

Gazzetta team
Να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για το χρέος ζητά το ΔΝΤ
Το συντομότερο θέλει να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις για το χρέος, το ΔΝΤ...

Την ανάγκη να ολοκληρωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους για την εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους της Ελλάδας, υπογράμμισε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ντέλια Βελκουλέσκου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Η Βελκουλέσκου τόνισε την ανάγκη να εφαρμοστούν πλήρως οι μεταρρυθμίσεις που πρόσφατα ψήφισε η κυβέρνηση στο συνταξιοδοτικό και στο φορολογικό με τη μείωση του αφορολογήτου. Όπως ανέφερε, στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί μία δυστοκία στην προώθηση και υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών που είχαν συμφωνηθεί μεταξύ της κυβέρνησης και των πιστωτών της.

Η Βελκουλέσκου επανέλαβε τη θέση του Ταμείου για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού στο 1% του ΑΕΠ, προσθέτοντας, μάλιστα, ότι είναι αναγκαίο οι παραδοχές στις οποίες θα στηριχθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους να είναι ρεαλιστικές.

Η ίδια υποστήριξε ότι παρ' όλη την πρόοδο που έχει συντελεστεί τον τελευταίο χρόνο σε όλα τα μέτωπα, πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες σε ορισμένους τομείς, αναφέροντας ενδεικτικά το μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η Βελκουλέσκου παραδέχθηκε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα ξεπεράσει το 1% μακροχρόνια, αν ληφθεί, μάλιστα, υπόψη το παραγωγικό κενό των τελευταίων ετών. Ωστόσο, όπως σημείωσε θα πρέπει να συνυπολογιστούν οι επιπτώσεις που θα έχει το δημογραφικό στο μέτωπο της ανάπτυξης.

Πηγή: insider.gr