Στον Τσίπρα η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά το ναυάγιο με Σκουρλέτη

Gazzetta team
Στον Τσίπρα η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά το ναυάγιο με Σκουρλέτη
Τα βουνά που έχουν σχηματίσει τα σκουπίδια στους δρόμους της Αθήνας και των μεγάλων πόλεων της χώρας σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όλες οι συναντήσεις μεταξύ της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη απέβησαν άκαρπες, οδήγησαν τον Αλέξη Τσίπρα να καλέσει σε συνάντηση σήμερα, στις 10, στο Μέγαρο Μαξίμου, τους εκπροσώπους της Οργάνωσης.

Στόχος της συνάντησης είναι να βρεθεί λύση όσον αφορά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας και να αποφευχθούν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, λόγω της παρατεταμένης μη αποκομιδής απορριμμάτων και των πολύ υψηλών θερμοκρασιών που αναμένονται τις επόμενες μέρες.

«Με τον πρωθυπουργό έχουμε συναντηθεί σε πολύ δύσκολες εποχές στους δρόμους, θα καταλάβει την ΠΟΕ-ΟΤΑ, ήταν άσχημο το κλίμα. Πιστεύω θα βρεθεί μία καλή λύση. Πριν από τρία χρόνια, με δικές του δηλώσεις ο πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί ότι αυτός ο νόμος Ραγκουση, όπου δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να πηγαίνουν σε ιδιωτικά συμφέροντα, θα τον καταργήσει», δήλωσε για τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ Νίκος Τράκας, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Υπενθυμίζουμε ότι χθες Δευτέρα, η συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη με εκπροσώπους της ΠΟΕ-ΟΤΑ έληξε μέσα σε πέντε λεπτά με τους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση να τονίζουν σε δηλώσεις τους ότι ο υπουργός τους αποκάλεσε μαϊντανούς.

Αρον-άρον στην Βουλή η τροπολογία για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα

Στο μεταξύ εκτάκτως και με συνοπτικές διαδικασίες το βράδυ της Δευτέρας - αντί για σήμερα Τρίτη, όπως είχε αρχικά εξαγγελθεί – και πριν προγραμματισμένη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, η κυβέρνηση προχώρησε αιφνιδιαστικά στην κατάθεση βελτιωμένης του υπ. Εσωτερικών για τους συμβασιούχους.

Η τροπολογία συμπεριλήφθηκε στο αθλητικό νομοσχέδιο και θα εισαχθεί την Τρίτη στην ολομέλεια προς ψήφιση.

Μεταξύ άλλων η βελτιωμένη πρόταση προβλέπει αυξημένη μοριοδότηση για συμμετοχή των συμβασιούχων αυτών στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τουλάχιστον 2.500 μόνιμες προσλήψεις στην καθαριότητα και συγκεκριμένα η εμπειρία βαθμολογείται με 17 μονάδες ανά μήνα για συνολική εμπειρία έως 24 μήνες. Επίσης αυξάνονται κατά 5 έτη (από 45 σε 50) τα ανώτατα όρια ηλικίας για διορισμό μέσω ΑΣΕΠ.

Μέχρι την ανάρτηση των προσωρινών πινάκων διοριστέων, οι δήμοι επικαλούμενοι λόγους δημόσιας υγείας ή εάν συστήσουν νέες οργανικές θέσεις, μπορούν να συνάψουν νέες συμβάσεις με τους εργαζόμενους αυτούς, για τους επόμενους μήνες και όχι πέρα από τις 31 Μαρτίου 2018.

Επιπλέον, η τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα στους δήμους να επικαιροποιήσουν έως τις 31 Ιουλίου τα οργανογράμματά τους ώστε να αυξηθούν οι οργανικές θέσεις στην καθαριότητα με βάση τις πραγματικές ανάγκες τους.

Σκουρλέτης: Δεν πρόκειται να χάσει κανένας συμβασιούχος στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων

Δεν πρόκειται να χάσει κανένας συμβασιούχος στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων, δεσμεύτηκε ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στην εκπομπή Focus της ΕΡΤ.

Αναφερόμενος στην τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εσωτερικών, είπε ότι το όριο ηλικίας για συμμετοχή στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τις μόνιμες προσλήψεις αυξάνεται από τα 45 στα 50 έτη, ενώ έκανε λόγο και για λελογισμένη μοριοδότηση καθώς δεν επιτρέπεται να διεξαχθεί κάποιος κλειστός, φωτογραφικός διαγωνισμός. Ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέες βελτιώσεις στην τροπολογία μέχρι αύριο το πρωί οπότε θα εισαχθεί για ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής.

Πρόσθεσε ότι η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να επικαιροποιήσουν τα οργανογράμματά τους και εκτίμησε ότι όταν συμβεί αυτό τότε ο αριθμός των 2.500 κενών στην καθαριότητα ενδεχομένως να διπλασιαστεί.

Ο κ. Σκουρλέτης εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ότι οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ θα αναθεωρήσουν τη στάση τους μετά την αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

Δήλωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση είναι πολιτικά αντίθετη με την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων, ενώ εξέφρασε την ανάγκη να αναζητηθούν οι τρόποι ώστε να καταργηθεί η διάταξη από τον λεγόμενο «νόμο Ραγκούση» που παρέχει αυτή τη δυνατότητα στους δήμους.

Ο υπουργός αποκάλεσε «σκληρή ιδεοληψία» τη θέση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για εκχώρηση σε ιδιώτες της καθαριότητας, ενώ χαρακτήρισε ως ατόπημα την ενέργεια του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη να καλέσει ιδιώτες για την αποκομιδή των απορριμμάτων, καθώς δεν έλαβε τη σύμφωνη γνώμη του δημοτικού συμβουλίου.

Εισαγγελική παρέμβαση για τα σκουπίδια

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε χθες Δευτέρα η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα σκουπίδια.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και διέταξε τον εισαγγελέα Δημήτρη Γκύζη να μελετήσει όλα τα στοιχεία της υπόθεσης και να κρίνει αν από τη συσσώρευση των σκουπιδιών στους δρόμους της πρωτεύουσας προκύπτει η διάπραξη του κακουργήματος της διακεκριμένης περίπτωσης ρύπανσης περιβάλλοντος και του πλημμελήματος της παρεμπόδιση αποτροπής κοινού κινδύνου. Η εντολή του εισαγγελέα είναι, εφόσον υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης των δύο αδικημάτων, να εντοπιστούν οι υπαίτιοι και να απαγγελθούν κατηγορίες.

Η εισαγγελική παρέμβαση έρχεται τη στιγμή που η ΠΟΕ-ΟΤΑ αποφάσισε να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις μέχρι και την ερχόμενη Πέμπτη. Αντίθετα, η ΠΟΠ-ΟΤΑ ανέστειλε τις κινητοποιήσεις. Παρ' όλα αυτά, μόνο ένας μικρός αριθμός απορριμματοφόρων έχει βγει στους δρόμους για την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Πηγή: iefimerida.gr