22 εκατομμύρια Ρώσοι δεν τα βγάζουν πέρα

Gazzetta team
22 εκατομμύρια Ρώσοι δεν τα βγάζουν πέρα
Ένας στους τρεις Ρώσους τα βγάζει δύσκολα πέρα, ενώ παρατηρείται σταθερή αύξηση της φτώχειας.

Σχεδόν ένας στους τρεις Ρώσους τα βγάζει με δυσκολία πέρα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που παρουσίασε η Ρωσική Στατιστική Υπηρεσία.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» ο αριθμός των φτωχών πολιτών αλλάζει από τρίμηνο λόγω του ότι επαναπροσδιορίζεται το μέγεθος του κατωτάτου ορίου διαβίωσης και των πρόσθετων επιδομάτων που δίνονται από το κράτος. Ωστόσο παρόλα αυτά, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται σταθερή αύξηση της φτώχειας, που αγγίζει πλέον το 30%.

Υπολογίζεται ότι περίπου 22 εκατομμύρια Ρώσοι ζουν με εισοδήματα χαμηλότερα του θεωρητικού κατώτατου ορίου διαβίωσης.

Ο διευθυντής του τμήματος πωλήσεων της εταιρείας Solid management Σεργκέι Ζβενογκαρότσκι, λέει ότι δεν φτωχαίνουν μόνο οι πολίτες με χαμηλά εισοδήματα αλλά ο πληθυσμός γενικά.

Από την πλευρά του ο αναλυτής της IFC Markets Ντμίτρι Λουκασόφ, εκτιμά ότι οι αριθμοί που αφορούν όσους ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας δεν δείχνουν την πραγματική εικόνα των όσων συμβαίνουν.

«Η Rostat, βασίζεται στους δείκτες των επισήμως δηλωμένων εργοδοτών καθώς και στα στοιχεία των δημοσίων υπηρεσιών, που λαμβάνουν υπ όψιν τα εισοδήματα των προσώπων που έχουν νόμιμα έσοδα», λέει ο Ντμίτρι Λουκασόφ, επισημαίνοντας ότι την ίδια στιγμή στην Ρωσία εξακολουθεί να υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, που απασχολούνται στον τομέα της παραοικονομίας, που δεν φορολογείται.

Επειδή η στατιστική παρακάμπτει αυτούς τους ανθρώπους, είναι δύσκολο να εξεταστεί αν τελικά αυξήθηκε ο αριθμός των πολιτών με εισοδήματα που ξεπερνούν το μίνιμουμ διαβίωσης, εξηγεί ο Λουκασόφ.

Πηγή: skai.gr