Χημικά και επεισόδια στην πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ έξω από τη Βουλή (pics)

Gazzetta team
Χημικά και επεισόδια στην πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ έξω από τη Βουλή (pics)
Χημικά και επεισόδια στην πορεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αρχικά στο υπ. Εσωτερικών και μετά έξω από τη Βουλή.

Έξω από το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης βρίσκεται πλέον η συγκέντρωση των συμβασιούχων των δήμων, με αποτέλεσμα να παραμένει κλειστή η λεωφόρος Βασ. Σοφίας, από το ύψος της Βουλής έως το «Χίλτον». Προηγήθηκε συγκέντρωση έξω από τη Βουλή όπου αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ συναντήθηκε με την αντιπρόεδρο του κοινοβουλίου Τασία Χριστοδουλοπούλου.

Μετά τη συγκέντρωση αναμένεται να συνεδριάσει η εκτελεστική επιτροπή της ΠΟΕ-ΟΤΑ για το μέλλον των κινητοποιήσεων, προσανατολιζόμενη στη συνέχιση των καταλήψεων των δημοτικών αμαξοστασίων αλλά και των ΧΥΤΑ όλης της χώρας.

Χημικά και επεισόδια έξω από τη Βουλή σημειώθηκαν στην πορεία των εργαζομένων της καθαριότητας στους δήμους. Υπολογίζεται ότι στην πορεία συμμετέχουν πάνω από 2.500 άτομα. Διαδηλωτές επιχείρησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στον προαύλιο χώρο της Βουλής από την πλευρά της Βασ. Σοφίας, ωστόσο τους εμπόδισαν οι αστυνομικές δυνάμεις και οι ψυχραιμότεροι των συνδικαλιστών.

Αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ ενημερώνει αυτήν την ώρα τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, για το αίτημα των διαδηλωτών σχετικά με τη μόνιμη εργασία.

Νωρίτερα, διαδηλωτρια διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ σε νοσοκομείο λόγω αναπνευστικού προβλήματος που προκάλεσε η ρίψη δακρυγόνων από την αστυνομία.

Ένταση, επεισόδια και καπνογόνα σημειώθηκαν λίγο νωρίτερα έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην Κλαυθμώνος, κατά τη διάρκεια της μαζικής πορείας των εργαζομένων στους δήμους, που είναι σε εξέλιξη.

Εργαζόμενοι έβαλαν φωτιά σε σκουπίδια στην είσοδο του υπουργείου ενώ όταν έφτασε αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη, αποδοκιμάστηκε από τους συγκεντρωμένους και του πέταξαν αντικείμενα.

Στην πορεία έπεσαν αυγά, ντομάτες, μπογιές, ενώ διαδηλωτές έκαψαν σκουπίδια, τραβούσαν με δύναμη τα ρολά του υπουργείου, ενώ έριξαν μια καγκελόπορτα.

Πλήθος απεργών επιχείρησε να εισβάλει στο ΥΠΕΣ από την είσοδο που βρίσκεται επί της οδού Σταδίου. Τελικά, επετράπη η πρόσβαση στον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Γιώργο Πατούλη και μέλη της ΚΕΔΕ, καθώς έχουν προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πάνο Σκουρλέτη.

Συγκεντρώσεις και πορείες και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση στο άγαλμα Βενιζέλου και πορεία διαμαρτυρίας μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, δια μέσου κεντρικών οδών της Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν συμβασιούχοι εργαζόμενοι των δήμων, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που κήρυξε η ΠΟΕ – ΟΤΑ.

Οι συμβασιούχοι προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του ΥΜΑ-Θ, αντιδρώντας στην απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου που έκρινε αντισυνταγματικές τις παρατάσεις των συμβάσεων τους και διεκδικώντας νομοθετική ρύθμιση για τη μονιμοποίηση τους.

Η αντιπρόεδρος του συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων Ν. Θεσσαλονίκης, Σοφία Εξαδαχτύλου, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ – ΜΠΕ "Πρακτορείο 104,9 Fm" άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις.

"Ο αγώνας μας θα μετατραπεί σε αγώνα διαρκείας. Θα είναι πολύμορφος και έντονος. Θα είμαστε μπροστά τους. Θα τους γίνουμε εφιάλτης και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας πάρει τη δουλειά μέσα από τα χέρια μας", υποστήριξε η κ.Εξαδαχτύλου.

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη
Θεσσαλονίκη

Βουνό τα σκουπίδια στους δρόμους

Αποπνικτική αρχίζει να γίνεται η κατάσταση στους δρόμους της Αθήνας με τα σκουπίδια, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στην καθαριότητα, οι συμβάσεις των οποίων βρίσκονται στον αέρα μετά από δικαστική απόφαση.

Λίγο πριν ο πρώτος καύσωνας χτυπήσει τις πόρτες της χώρας, η ΠΟΕ - ΟΤΑ πραγματοποιεί 24ωρη πανελλαδική απεργία.

Δύο μεγάλες συγκεντρώσεις συμβασιούχων των δήμων βρίσκονται σε εξέλιξη στο κέντρο της Αθήνας. Η μία πραγματοποιείται από την ΠΟΕ-ΟΤΑ έξω από τα γραφεία της στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο Μεταξουργείο, και η άλλη από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής στην πλατεία Ομονοίας.

Αμφότερες θα καταλήξουν έξω από το υπουργείο Εσωτερικών στην πλατεία Κλαυθμώνος, με αποτέλεσμα να κλείνουν σταδιακά για τα οχήματα οι οδοί Αγίου Κωνσταντίνου, Σταδίου και τα γύρω στενά.

Οι διαδηλωτές ζητούν νομοθετική ρύθμιση για μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, ώστε να μην οδηγηθούν στην ανεργία μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου περί αντισυνταγματικότητας των παρατάσεων.

Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών για το ίδιο θέμα έχουν προγραμματίσει και οι αιρετοί, από τις 11:00 το πρωί, οπότε αναμένεται το διοικητικό συμβούλιο και οι επικεφαλής των παρατάξεων της ΚΕΔΕ να συναντηθούν με τον υπουργό Πάνο Σκουρλέτη.

Οι κινητοποιήσεις έχουν αρχίσει από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, με καταλήψεις στα αμαξοστάσια των Δήμων γεγονός το οποίο καθιστά αδύνατη την αποκομιδή των σκουπιδιών. Βασικό αίτημα της κινητοποίησης είναι μετατροπή των συμβάσεων της κατηγορίας αυτής σε εργαζομένους αορίστου χρόνου.

Οι 10.000 (6.500 κατά τον Πάνο Σκουρλέτη) συμβασιούχοι των δήμων που εργάζονται στον τομέα της καθαριότητας κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους λόγω της μη ανανέωσης των συμβάσεων εργασίας τους. Η συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εσωτερικών ήταν άκαρπη και έτσι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους, οι οποίες, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν καταλήψεις στα αμαξοστάσια όλης της χώρας, με αποτέλεσμα τα απορριμματοφόρα να μην μπορούν να βγουν στους δρόμους για να μαζέψουν τα σκουπίδια.

Υποσχέσεις Σκουρλέτη: Πρόθεσή μας η προκήρυξη μόνιμων θέσεων στην καθαριότητα

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προκηρυχθούν θέσεις μόνιμης απασχόλησης μέσω του ΑΣΕΠ για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των δήμων, των οποίων η επέκταση των συμβάσεων κρίθηκε αντισυνταγματική, αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης.

Για τις άλλες περιπτώσεις συμβασιούχων, οι οποίοι απασχολούνται στις ίδιες θέσεις με συνεχώς ανανεούμενες συμβάσεις, ο υπουργός επισημαίνει ότι θα δοθεί λύση συμβατή με το Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, αφού προηγουμένως καθοριστούν τα κριτήρια της μονιμοποίησης και αποσαφηνιστεί η πραγματική εργασιακή σχέση τους.

Νομοθετική λύση για τους συμβασιούχους θα ζητήσει η ΚΕΔΕ από τον Π. Σκουρλέτη

Τη νομοθετική λύση στo θέμα των συμβασιούχων των ανταποδοτικών υπηρεσιών των δήμων θα ζητήσει η ΚΕΔΕ στη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.

Από την απάντηση του υπουργού θα εξαρτηθεί και η στάση που θα τηρήσει στη συνέχεια. Η ΚΕΔΕ, το διοικητικό συμβούλιο της οποίας συνεδριάζει αυτή την ώρα, τάσσεται υπέρ της παραμονής των συμβασιούχων επισημαίνοντας ότι «οι δήμοι έχουν “αφυδατωθεί” από προσωπικό».

Συστάσεις από τον Δήμο Αθηναίων

Από την πλευρά του ο Δήμος Αθηναίων με ανακοίνωσή του ζητά την κατανόηση των πολιτών, καλώντας τους εμμέσως να μην πηγαίνουν τα σκουπίδια στους κάδους ώστε να μην γίνεται συσσώρευση.

«Ο δήμος Αθηναίων ζητεί τη συνεργασία και την κατανόηση των πολιτών για τα προβλήματα που ήδη έχουν αρχίσει και παρατηρούνται στην αποκομιδή των απορριμμάτων λόγω των κινητοποιήσεων, που έχει εξαγγείλει σε όλους τους δήμους της χώρας η ΠΟΕ – ΟΤΑ. Ο δήμος Αθηναίων, καλεί τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της πόλης να συμβάλουν όλοι στη διατήρηση και προστασία της δημόσιας υγείας και της εικόνας της Αθήνας», τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ο Τσίπρας για τους συμβασιούχους

Το "καυτό" ζήτημα συζητήθηκε και στο υπουργικό συμβούλιο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να κάνει μία ουσιαστικά πολιτική τοποθέτηση και αφήνοντας ανοιχτό το θέμα.

"Πρέπει να βρεθεί η βέλτιστη λύση για τους συμβασιούχους και να τελειώσει η κατάσταση ομηρείας για χιλιάδες εργαζομένους, που καλύπτουν πάγιες ανάγκες και δεν τους δημιούργησε η παρούσα Κυβέρνηση".

Τα αιτήματα των εργαζομένων

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ ζητεί την άμεση μετατροπή των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου:

- Των εργαζομένων που απασχολούνται στις υπηρεσίεςκ και έχουν πάρει παρατάσεις.
- Των εργαζομένων που προσλήφθηκαν από τους προσωρινούς πίνακες διαγωνισμών του ΑΣΕΠ
- Των εργαζομένων στα Κοινωνικά Προγράμματα «Βοήθεια στο Σπίτι», ΚΗΦΗ, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, κ.λπ.
- Των εργαζομένων που απασχολούνται με προγράμματα ΕΣΠΑ στους Παιδικούς Σταθμούς και οι οποίοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες

Παράλληλα οι εργαζόμενοι ΟΤΑ διεκδικούν:

- Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες των υπηρεσιών των Δήμων.
- Κατάργηση του άρθρου 61 του Ν.3979/2011 που δίνει το δικαίωμα στις Δημοτικές Αρχές να εκχωρούν την αρμοδιότητα της υπηρεσίας καθαριότητας σε ιδιώτες.
- Καμία περικοπή ή μείωση του επιδόματος Επικίνδυνης και Ανθυγιεινής Εργασίας
- Ιση αμοιβή για την ίδια εργασία. Ολοι εργαζόμενοι - συμβασιούχοι στους ΟΤΑ, ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας και φορέα απασχόλησης να αμείβονται σύμφωνα με το Μισθολόγιο.

Θεσσαλονίκη


Πηγή: thetoc.gr