Πως η κάνναβη έσωσε ολόκληρες πόλεις στην Αμερική (pics)

Gazzetta team
Πως η κάνναβη έσωσε ολόκληρες πόλεις στην Αμερική (pics)
Πως πόλεις της Αμερικής κατάφεραν να σωθούν από τη νόμιμη βιομηχανία της κάνναβης.

Η νόμιμη βιομηχανία της κάνναβης υπολογίζεται ότι πραγματοποίησε πωλήσεις περίπου 4 δισ. δολαρίων το 2016 και πολλές μικρές πόλεις των ΗΠΑ κέρδισαν από την εμφάνιση και την άνοδο αυτής της νέας… δραστηριότητας.

Σύμφωνα με το Business Insider στις οχτώ αμερικανικές πολιτείες όπου η ψυχαγωγική χρήση της μαριχουάνας είναι νόμιμη, εμφανίζονται σημάδια «πράσινου πυρετού» που δίνουν νέα πνοή σε επαρχιακές κοινότητες. Ένα ολόκληρο «οικοσύστημα» που περιλαμβάνει εγκαταστάσεις καλλιέργειας μαριχουάνας, μαγαζιά πώλησης και βιοτεχνίες κάνναβης, δημιουργούν θέσεις εργασίας και φέρνουν φορολογικά έσοδα σε πόλεις και πολιτείες.

Αυτές είναι πέντε πόλεις που σώθηκαν από το χείλος του γκρεμού λόγω της νόμιμης κάνναβης:

Σεντζγούικ, Κολοράντο

Το Σεντζγούικ του Κολοράντο βίωσε την οικονομική κατάρρευση στις αρχές του 2000 με αποτέλεσμα να τείνει να γίνει μια πόλη-φάντασμα. Έχοντας μόλις 150 κατοίκους οι τοπικοί αξιωματούχοι σχεδίαζαν να καταργήσουν πλήρως την πόλη, μέχρι που το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε το 2012 να επιτρέψει την λειτουργία μιας επιχείρησης πώλησης φαρμακευτικής μαριχουάνας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα άνθρωποι απ’ όλη την πολιτεία αλλά και από διπλανές πολιτείες όπως η Νεβάδα να αγοράζουν τα φάρμακα τους από την μικρή αυτή πόλη. Αργότερα η επιχείρηση άρχισε να πουλάει και μαριχουάνα για ψυχαγωγικές χρήσεις και έτσι το Σεντζγούικ απέκτησε εκ νέου ζωή, με τα εγκαταλελειμμένα κτήρια του να ανακαινίζονται και να ανοίγουν νέες επιχειρήσεις.

Αντελάντο, Καλιφόρνια

Το Αντελάντο, είναι μια πόλη 33.000 κατοίκων το 40% των οποίων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Η κατάσταση στην πόλη χειροτέρεψε όταν μια αεροπορική βάση που έδινε ζωή και δουλειές στην περιοχή έκλεισε. Το 2014 η πόλη του Αντελάντο χρώσταγε 2,4 εκατ. δολάρια. Έναν χρόνο αργότερα άνοιξε την πρώτη της φυτεία μαριχουάνας μεγάλης έκτασης. Πλέον το έλλειμμα της πόλης φτάνει μόλις τα 500 χιλιάδες δολάρια και ο δήμαρχος της δηλώνει ότι αναμένει υψηλά έσοδα από τους σχετικούς φόρους. Πλέον έχουν ανοίξει και άλλες φυτείες με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερες δουλειές για τους κατοίκους της πόλης. Τα φορολογικά έσοδα από την καλλιέργεια μαριχουάνας αναμένεται να πληρώσουν νέες κατοικίες, καταστήματα και ένα εργοστάσιο μέσα στο 2017.

Κομητεία Πουέμπλο, Κολοράντο

Η Κομητεία Πουέμπλο ήταν κάποτε οικονομικό κέντρο του Κολοράντο. Μετά όμως από την κατάρρευση της βιομηχανίας ατσαλιού η περιοχή αντιμετώπισε έντονα οικονομικά προβλήματα και υψηλή ανεργία. Όλα άρχισαν να αλλάζουν όταν ξεκίνησε η πρώτη κλινική μαριχουάνας το 2014. Φυτείες, βιοτέχνες προϊόντων κάνναβης, και έμποροι δημιούργησαν περισσότερες από 1.300 δουλειές στη βιομηχανία της μαριχουάνας. Το 2015 περισσότερο από το ένα τρίτο των κατασκευών στην πόλη έγιναν για χρήσεις που έχουν σχέση με την κάνναβη. Αξιωματούχοι της Κομητείας αναφέρουν ότι η βιομηχανία της κάνναβης φέρνει φορολογικά έσοδα ύψους 4 εκατ. ευρώ τον χρόνο με αποτέλεσμα μεταξύ άλλων να χρηματοδοτείται ένα πρόγραμμα υποτροφιών για όσα παιδιά από την Κομητεία θέλουν να πάνε στο πανεπιστήμιο.

Χάντιγκτον, Όρεγκον

Κάθε χρονιά από το 2000 και έπειτα o πληθυσμός της μικρής πόλης που βρίσκεται στα σύνορα του Όρεγκον μειώνεται. Το εργοστάσιο τσιμέντου που υπήρχε στην πόλη μεταφέρθηκε και οι ελάχιστοι κάτοικοι που έμειναν έχανα κάθε ελπίδα. Όμως δύο κλινικές που άνοιξαν στην μικρή πόλη προσελκύουν περισσότερους πελάτες από όσους κατοίκους έχει η πόλη. Πολλοί από τους πελάτες έρχονται από το διπλανό Αϊντάχο, στο οποίο η χρήση μαριχουάνας είναι ακόμη παράνομη. Κάποιος μπορεί να περιμένεις έως και δυόμιση ώρες για να εξυπηρετηθεί με αποτέλεσμα να κάνουν χρυσές δουλειές τα εστιατόρια και οι καφετέριες.

Τρινιντάντ, Κολοράντο

Το Τρινιντάν είναι μια πόλη που χτίστηκε από μεταλλωρύχους πριν από περισσότερο από έναν αιώνα. Από τότε τα μεταλλεία της περιοχής έκλεισαν και τα μαγαζιά έμειναν κενά. Η βιομηχανία της κάνναβης έβγαλε την πόλη από την «άβυσσο της ανυπαρξίας» όπως σημειώνει ένας μόνιμος κάτοικος της περιοχής. Άνοιξαν 16 σημεία πώλησης μαριχουάνας, ένα εκ των οποίων σε ένα παλιό εργοστάσιο της Pepsi και έχουν αρχίσει ανακαινίσεις στην πόλη αξιοποιώντας τα έσοδα ύψους 850.000 που φέρνει η βιομηχανία της κάνναβης.