Στην κατάθεση Παπαδήμου «βλέπουν» την άκρη του νήματος

Gazzetta team
Στην κατάθεση Παπαδήμου «βλέπουν» την άκρη του νήματος
Όσα είδε και κατάλαβε ο πρώην πρωθυπουργός θα ρίξουν φως στην υπόθεση για τους αστυνομικούς - «Καθαρό» το DNA, νέο πρόσωπο στην τρομοκρατία ο κατασκευαστής της βόμβας - Παραμένει ο κίνδυνος για νέες επιθέσεις όσο δεν υπάρχει προκήρυξη.

Την κατάθεση του πρώην πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου περιμένουν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής για να προχωρήσουν στο δεύτερο επίπεδο των ερευνών, καθώς ο κίνδυνος, όσο ακόμα δεν έχει αποσταλεί προκήρυξη, για νέες επιθέσεις μέσα στις επόμενες εβδομάδες, είναι κάτι παραπάνω από ορατός.

Σήμερα, με τη μεταφορά του Λουκά Παπαδήμου στη σουίτα του 10ου ορόφου του Ευαγγελισμού, αναμένεται κλιμάκιο αστυνομικών να συνομιλήσει μαζί του προκειμένου να συγκεντρώσουν όσα στοιχεία μπορούν για το τρομοπακέτο που έσκασε στα χέρια του. Οι αστυνομικοί, θα ζητήσουν από τον πρώην πρωθυπουργό να ανακαλέσει στη μνήμη του όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες για τη συγκεκριμένη ημέρα. Κυρίως αυτό που τους ενδιαφέρει είναι ο συγκεκριμένος φάκελος – βόμβα. Τι σχήμα είχε, αν δηλαδή ήταν μικρότερο από Α4, αν ο εικονικός αποστολέας ήταν κάποιο γνωστό του πρόσωπο και τι ήταν αυτό που τον έκανε να τον πάρει μαζί του στο αυτοκίνητο και κατά τη διάρκεια της διαδρομής να τον ανοίξει. Επίσης αν ήταν βιβλίο, σε τι σχήμα ήταν αυτό και το κυριότερο αν η βόμβα έσκασε ή απλά πήρε φωτιά αφού με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουν να προσδιορίσουν την ποσότητα της εκρηκτικής ύλης, το είδος και την κατασκευή του μηχανισμού.

Πληροφορίες λένε πως στην Αντιτρομοκρατική ποντάρουν πολύ στην κατάθεση Παπαδήμου καθώς πρόκειται για ένα πρόσωπο υψηλού πνευματικού επιπέδου που είναι σίγουροι πως έχει συγκρατήσει λεπτομέρειες που θα ενισχύσουν σε μεγάλο βαθμό τις έρευνες και θα ανοίξουν νέους δρόμους.

Την ίδια ώρα όσο οι μέρες προχωρούν, πλησιάζουμε στην 15η Ιουνίου, ημέρα του Eurogroup και του κλεισίματος της συμφωνίας για τη 2η αξιολόγηση και δεν έχει αποσταλεί προκήρυξη, τόσο ενισχύονται οι φόβοι ότι ίσως η οργάνωση επιχειρήσει ένα νέο χτύπημα, αυτή τη φορά ακόμη πιο εντυπωσιακό με απροσδιόριστο μέχρι στιγμής στόχο. Για το λόγο αυτό ενημερώθηκαν οι φρουρές όλων όσων υπηρετούν σε πρόσωπα υψηλού κινδύνου, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αλληλογραφίες και τις μετακινήσεις και στην περίπτωση που αντιληφθούν οποιαδήποτε περίεργη κίνηση να ενημερώσουν την υπηρεσία τους και την Αντιτρομοκρατική.

Τα κενά ασφαλείας που αποκαλύφθηκαν μετά το χτύπημα στον πρώην πρωθυπουργό και ιδιαίτερα η τρύπα στο σύστημα ελέγχου της αλληλογραφίας στη Βουλή, προβληματίζει τους επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ, που αναμένεται να προχωρήσουν σε δύο κινήσεις. Από τη μία να εντοπίσουν τους αστυνομικούς που είχαν βάρδια την ώρα που πέρασε το επίμαχο πακέτο προκειμένου να διαπιστώσουν αν είναι πιστοποιημένοι και αν έχουν περάσει από τα ειδικά σεμινάρια που απαιτούνται για τον χειρισμό των συγκεκριμένων συστημάτων ασφαλείας και από την άλλη να αποστείλουν σε όλους τους αστυνομικούς που υπηρετούν στα X-ray υπουργείων, δημοσίων υπηρεσιών, επιχειρήσεων ακτινογραφία των οκτώ τρομοδεμάτων που βρέθηκαν στα ΕΛ.ΤΑ τον περασμένο Μάρτιο έτσι ώστε στους ελέγχους που διενεργούν να γνωρίζουν σε τι πρέπει να εστιάζουν την προσοχή τους.

Σε ότι έχει να κάνει με τις έρευνες που αφορούν στο επιχειρησιακό σκέλος της οργάνωσης προτεραιότητα των αστυνομικών είναι ο εντοπισμός της γιάφκας – εργαστηρίου κατασκευής των βομβών και φυσικά του ανθρώπου που τις κατασκευάζει. Πρόκειται, λένε, για ένα πρόσωπο «καθαρό» που δεν έχει απασχολήσει τις αρχές καθώς τόσο τα ίχνη DNA που βρέθηκαν από το πακέτο που εστάλη στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε όσο και το μέρος του δακτυλικού αποτυπώματος σε ένα από τα οκτώ «ορφανά» πακέτα των ΕΛ.ΤΑ στο Κρυονέρι δεν ταυτοποιείται με κανένα από αυτά που έχουν στη διάθεση τους οι αρχές.


Πηγή: protothema.gr