Σκηνικό χάους στα Σκόπια (pics & vid)

Gazzetta team
Σκηνικό χάους στα Σκόπια (pics & vid)
Σε... τεντωμένο σχοινί η κατάσταση στα Σκόπια. Σε κλοιό 1000 αστυνομικών βρίσκεται το κοινοβούλιο.

Σε ασφυκτικό κλοιό περίπου χιλίων αστυνομικών βρίσκεται το κοινοβούλιο των Σκοπίων από το φόβο να επαναληφθούν επεισόδια όπως τα χθεσινά, όταν δεκάδες οπαδοί του εθνικολαϊκιστή ηγέτη Νίκολα Γκρουέφσκι εισέβαλαν βίαια στο κτίριο.

Σύμφωμα με την εφημερίδα Νόβα Ματσεντόνια το κοινοβούλιο σήμερα παραμένει κλειστό προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν κατά τα χθεσινά γεγονότα, ενώ περιμετρικά του κτιρίου έχουν τοποθετηθεί μεταλλικά οδοφράγματα και οι δρόμοι είναι κλειστοί για την κυκλοφορία των οχημάτων.



Την ίδια ώρα στο κενό πέφτει, όπως όλα δείχνουν, η προσπάθεια του σκοπιανού προέδρου Γκιόργκι Ιβανόφ να καθήσουν γύρω από το ίδιο τραπέζι οι πολιτικοί αρχηγοί. Ήδη, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, ηγέτης του SDSM, Ζόραν Ζάεφ που τραυματίσθηκε κατά τη χθεσινή εισβολή, χαρακτήρισε «απόπειρα δολοφονίας» τα όσα έγιναν χθες και μάλιστα υποστήριξε ότι αν δει κανείς προσεκτικά τα βίντεο από την εισβολή θα διαπιστώσει ότι η συμπεριφορά της αστυνομίας έδειχνε συνεργασία.

Στην ερώτηση αν εξετάζει να πάρει μέρος στη σύσκεψη που ζήτησε ο Ιβανόφ απάντησε: «Πού θα γίνει; Στο νοσοκομείο όπου βρίσκεται ο Ζιαντίν; (σ.σ. πρόκειται για τον αλβανικής καταγωγής βουλευτή Ζιαντίν Σελά, ο οποίος τραυματίσθηκε πολύ σοβαρά κατά τα χθεσινά επεισόδια).Ο ίδιος κάλεσε όλους να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και εξέφρασε την ελπίδα η διεξαγόμενη έρευνα να εντοπίσει του υπαίτιους για τα χθεσινά έκτροπα.

Στην ίδια κατεύθυνση ο αρχηγός του κόμματος DUI Αλί Αχμέτι ανακοίνωσε ότι δεν θα πάει στη συνάντηση των ηγετών υπό τον Ιβάνοφ, γιατί όπως είπε, ο Ιβάνοφ αποτελεί μέρος του προβλήματος, όχι της λύσης και εξέφρασε την καταδίκη του για την κατάσταση στη χώρα.

Κατά τα επεισόδια συνελήφθησαν οκτώ άτομα, ενώ η αστυνομία αναζητά και άλλους που πήραν μέρος. Συνολικά 83 άτομα χρειάσθηκαν ιατρική βοήθεια χθες το βράδυ εξαιτίας των εκτρόπων. Μεταξύ των τραυματιών ήταν 25 αστυνομικοί, τρεις βουλευτές και ένας δημοσιογράφος.




Σκηνικό χάους στα Σκόπια - «Όμηρος» του Γκρουέφσκι η ΠΓΔΜ

Σε πολιτικό αδιέξοδο έχει μπει η ΠΓΔΜ, όπως φάνηκε και από τα πρωτοφανή επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο κοινοβούλιο της χώρας.

Την Πέμπτη οπαδοί του κόμματος του Νίκολα Γκρουέφσκι εισέβαλαν στη Βουλή και επιτέθηκαν σε βουλευτές του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος και των κομμάτων της αλβανικής μειονότητας. Ο λόγος της επίθεσης ήταν η εκλογή για πρώτη φορά στη θέση του προέδρου της Βουλής, ενός πολιτικού αλβανικής καταγωγής, του Ταλάτ Τζαφέρι.

Η πλευρά Γκρουέφσκι χαρακτήρισε την εκλογή Τζαφέρι πραξικόπημα ενώ αντιθέτως Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, όπως ο Γιοχάνες Χαν και η Φεντερίκα Μογκερίνι έκαναν λόγο για «δημοκρατική επιλογή».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόρκι Ιβάνοφ καλεί σε διάλογο, αν και όπως επισημαίνει άρθρο της Deutsche Welle ο ίδιος έχει συμβάλει στη δημιουργία του πολιτικού αδιεξόδου που ταλαιπωρεί τη χώρα τους τελευταίους μήνες, αρνούμενος να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, παρόλο που κέρδισε 67 από τις 120 έδρες στις εκλογές της 11ης Δεκεμβρίου. Το επιχείρημά του είναι ότι ο συνασπισμός των Σοσιαλδημοκρατών με τρία αλβανικά κόμματα απειλεί την ενότητα της χώρας. Ωστόσο ο ίδιος Γκρουέφσκι κυβερνούσε επί μία δεκαετία με την υποστήριξη του μεγαλύτερου αλβανικού κόμματος της χώρας.



Η Deutsche Welle γράφει ότι οι λόγοι που οδηγούν στα Σκόπια στο αδιέξοδο και τη βία είναι διαφορετικοί: «Ο Γκρουέφσκι και οι συνεργάτες του βρίσκονται σε κατάσταση πανικού, φοβούμενοι ότι θα οδηγηθούν στη φυλακή εάν πάρει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα την εξουσία στα χέρια του. Και αυτό επειδή εκκρεμούν εις βάρος τους κατηγορίες για διαφθορά και φίμωση του τύπου». Στόχος του Γκρουέφσκι είναι να οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, με την ελπίδα να κερδίσει το κόμμα του περισσότερες από τις 51 έδρες του Δεκεμβρίου. Άλλωστε η παλιά κυβέρνηση ελέγχει ακόμη ένα μεγάλο μέρος του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος έχει κατηγορηθεί ουκ ολίγες φορές στο παρελθόν για νόθευση των εκλογικών αποτελεσμάτων.



Πάντως είναι γεγονός ότι το πολιτικό αδιέξοδο έχει προκαλέσει πλήθος προβλημάτων στη χώρα: οι αγρότες δεν μπορούν να λάβουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ που προβλέπονται για επενδύσεις στον αγροτικό τομέα, υπολειτουργούν τα σχολεία, υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στις πληρωμές των δημοτικών υπαλλήλων.



Πηγή: protothema.gr