Ένα βήμα πριν το «μπαμ» ΗΠΑ - Βόρεια Κορέα (pics)

Gazzetta team
Ένα βήμα πριν το «μπαμ» ΗΠΑ - Βόρεια Κορέα (pics)
Κλιμακώνεται η στρατιωτική ένταση στην περιοχή. Αντιπυραυλική ομπρέλα στήνουν οι ΗΠΑ στον Ειρηνικό. Αντιδρά η Κίνα.

Με στρατιωτικές επιδείξεις τόσο από την πλευρά του Κιμ Γιονγκ Ουν όσο και εκ μέρους του Ντόναλντ Τραμπ, κλιμακώνεται διαρκώς η ένταση ανάμεσα στη Βόρεια Κορέα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Διάχυτος είναι ο φόβος ότι το κομμουνιστικό καθεστώς θα πραγματοποιήσει μια νέα πυρηνική δοκιμή ή δοκιμή πυραύλου ανά πάσα στιγμή. Η Ουάσιγκτον ζητά την εφαρμογή νέων κιρρώσεων εκ μέρους του ΟΗΕ, αλλά εμφανίζεται διατεθειμένη για πιο δυναμικές κινήσεις και εγκαθιστά αντιπυραυλικό σύστημα προστασίας στην Νότεια Κορέα προκαλώντας τις αντιδράσεις της Κίανς. Παράλληλα, ο αμερικανός πρόεδρος καλεί τους 100 ομοσπονδιακούς γερουσιαστές στον Λευκό Οίκο για ενημέρωση.

Αντιπυραυλική ομπρέλα από τη Χαβάη ως την Κίνα

Η αμερικανική κυβέρνηση αποφάσισε να εγκαταστήσει συστοιχίες του αντιπυραυλικού συστήματος THAAD στα εδάφη της Νοτίου Κορέας ώστε να αντιμετωπιστεί η απειλή μίας εκτόξευσης πυραύλου από την Βόρεια Κορέα.

Ο ναύαρχος Χάρι Χάρις, διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων στην Ασία και τον Ειρηνικό Ωκεανό, μιλώντας στο αμερικανικό Κογκρέσσο δήλωσε ότι το αντιπυραυλικό σύστημα μπορεί αν είναι σε πλήρη λειτουργία εντός των επομένων ημερών. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, συστοιχίες να τοποθετηθούν και στην Χαβάη προκειμένου να υπάρξει πυραυλική προστασία της Νότιας Κορέας.

Δεν θέλουμε να γονατίσει ο Κιμ, αλλά να συνέλθει

Ο ναύαρχος Χάρις τόνισε κατά την διάρκεια της ακρόασής του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να επαναφέρουν στα λογικά του τον Κιμ Γιονγκ Ουν και όχι να τον κάνουν να γονατίσει όπως είχε χαρακτηριστικά. Ωστόσο δεν εμφανίστηκε καθόλου αισιόδοξος για τις προθέσεις του κομμουνιστή δικτάτορα της Βόρειας Κορέας.

Οταν ρωτήθηκε σχετικά από έναν αμερικανό βουλευτή, ο ναύαρχος Χάρις απάντησε: “Δεν συμμερίζομαι την πεποίθησή σας ότι η Β. Κορέα δεν θα δοκιμάσει να επιτεθεί στις ΗΠΑ, όταν θα αποκτήσει αυτήν την δυνατότητα”. Ο ίδιος εξέφρασε την εκτίμηση ότι το χρονικό σημείο ανάφλεξης θα έρθει την στιγμή που η Πιονγκ Γιανγκ θα έχει την δυνατότητα να απειλήσει τις ΗΠΑ.

Αντιδρά το Πεκίνο στα στρατιωτικά σχέδια Τραμπ

Σοβαρές ανησυχίες για την κλιμάκωση της στρατιωτικής έντασης στην περιοχή εξέφρασε η Κίνα με αφορμή την απόφαση των ΗΠΑ να ενισχύσουν την αντιπυραυλική άμυνα της Ν. Κορέας με το αντιβαλλιστικό σύστημα THAAD.

Το Κινεζικό υπουργείο εξωτερικών κάλεσε την Ουάσιγκτον και τη Σεούλ να προβούν σε απόσυρση του συστήματος θεωρώντας ότι το πανίσχυρο σύστημα ραντάρ που διαθέτει θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην ασφάλεια εντός της κινεζικής επικράτειας.

Επιδείξεις στρατιωτικής ισχύος

Το αμερικανικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο USS Michigan εξοπλισμένο με βαλλιστικούς πυραύλους, αλλά και πυραύλους τύπου “κρουζ”, που μπορούν να πλήξουν χερσαίους στόχους. επισκέφτηκε την Τετάρτη ένα λιμάνι της Νότιας Κορέας, στο πλαίσιο υλοποίησης τακτικής επίδειξης στρατιωτικής ισχύος παράλληλα με την ανάπτυξη στα ανοιχτά της Κορεατικής Χερσονήσου της αμερικανικής νηοπομπής υπό το αεροπλανοφόρο USS Carl Vinson. Ο αμερικανικός ναυτικός σχηματισμός πραγματοποίησε χθες ασκήσεις σε θαλάσσια περιοχή του Ειρηνικού με τη συμμετοχή δύο ιαπωνικών αντιτορπιλικών.

Η Βόρεια Κορέα απαντά με μια εντυπωσιακή διακλαδική επίδειξη με την συμεμτοχή πολεμικών αεροσκαφών, υποβρυχίων και αρμάτων μάχης τα οποία, παρατεταγμένα σε μια παραλία κοντά στην ανατολική πόλη Γουονσάν, πραγματοποίησαν ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Rodong Sinmum έδωσε στη δημοσιότητα σειρά φωτογραφιών από τις ασκήσεις, που έγιναν από το βλέμμα του Κιμ Γιογκ Ουν.

Οι ασκήσεις πραγματοποιήθηκαν με την ευκαιρία της επετείου των 85 ετών από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας.

Στο μεταξύ υπάρχουν φόβοι ότι η Πιονγκγιάνγκ ενδέχεται να διεξαγάγει μια έκτη πυρηνική δοκιμή ή μια δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου με την ευκαιρία της επετείου.

Κυρώσεις από τον ΟΗΕ ζητά το Τραμπ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών πρέπει να προετοιμαστεί για να επιβάλει νέες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα εξαιτίας των προγραμμάτων της για την απόκτηση βαλλιστικών πυραύλων και πυρηνικών όπλων, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ πριν παρακαθίσει σε γεύμα με πρεσβευτές κρατών-μελών του Συμβουλίου.

«Το status quo στη Βόρεια Κορέα είναι απαράδεκτο και το Συμβούλιο πρέπει να προετοιμαστεί να επιβάλει πρόσθετες και ισχυρότερες κυρώσεις στη Βόρεια Κορέα για τα προγράμματά της για την απόκτηση πυρηνικών (όπλων) και βαλλιστικών πυραύλων», ειπε ο Τραμπ και πρόσθεσε: «Αυτή είναι μια αληθινή απειλή για τον κόσμο, είτε θέλουμε να μιλάμε για αυτήν είτε όχι. Η Βόρεια Κορέα είναι μεγάλο παγκόσμιο πρόβλημα και είναι ένα πρόβλημα που πρέπει να λύσουμε επιτέλους».

Top secret ενημέρωση στον Λευκό Οίκο για 100 γερουσιαστές

Το βράδυ της Τετάρτης 100 γερουσιαστές θα περάσουν το κατώφλι του Λευκού Οίκου προκειμένου να παραστούν στην ενημέρωση της αμερικανικής προεδρίας για την Βόρεια Κορέα από τον υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, τον υπουργό Άμυνας, Τζιμ Μάτις, τον διευθυντή των εθνικών υπηρεσιών πληροφοριών (DNI), Νταν Κόουτς και τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, στρατηγό Τζο Ντάνφορντ.

Ενώ τα ανώτατα κυβερνητικά στελέχη μεταβαίνουν τακτικά στο Καπιτώλιο για να ενημερώσουν τα μέλη του Κογκρέσου για θέματα εξωτερικής πολιτικής και εθνικής ασφάλειας, δεν είναι σύνηθες όλα τα μέλη της Γερουσίας να καλούνται σε μια τέτοια ενημέρωση στον Λευκό Οίκο.

Πηγή: thetoc.gr