Αμερικανική «λύση» βλέπουν στα Σκόπια

Gazzetta team
Αμερικανική «λύση» βλέπουν στα Σκόπια
Αμερικανική πρωτοβουλία για άρση του επικίνδυνου πολιτικού αδιεξόδου στην ΠΓΔΜ εκδηλώνεται με την μετάβαση την Δευτέρα στα Σκόπια υψηλόβαθμου αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνε με ΜΜΕ των Σκοπίων, από την τοπική Αμερικανική Πρεσβεία ανακοινώθηκε πως καταφθάνει την Πρωτομαγιά ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αρμόδιος για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Χόιτ Μπράιαν Γι, για να συναντήσει τους πολιτικούς ηγέτες της χώρας και να αναζητήσουν διέξοδο από την πολιτική κρίση.

Η ιστοσελίδα της “Deutsche Welle” (στην τοπική γλώσσα) ανέφερε ότι ο αναπληρωτής βοηθός ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, δεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ, "λόγω της στάσης του απέναντι στις καλόπιστες προτροπές της διεθνούς κοινότητας για την απεμπλοκή των πολιτικών διαδικασιών στη χώρα".

Πηγές, ωστόσο, από το Γραφείο του Ιβάνοφ δήλωσαν σε ΜΜΕ της ΠΓΔΜ ότι υπήρξε αίτημα από αμερικανικής πλευράς για συνάντηση, το οποίο όμως δεν μπορεί να ικανοποιηθεί "λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων του Προέδρου".

Τοπικά ΜΜΕ επισήμαιναν ότι η επίσκεψη Χόιτ Μπράιαν Γι πραγματοποιείται λίγες ημέρες με τη δήλωση του εκπροσώπου τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην “Φωνή της Αμερικής” πως οι πολιτικοί ηγέτες της ΠΓΔΜ πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για το σχηματισμό κυβέρνησης χωρίς άλλη καθυστέρηση, καθώς υφίσταται σαφής κοινοβουλευτική πλειοψηφία και ακόμα πως οι πολιτικοί που προσπαθούν να εμποδίσουν τον σχηματισμό κυβέρνησης απαξιώνουν το κράτος δικαίου, τις δημοκρατικές διαδικασίες και τη σταθερότητα στη χώρα και την περιοχή. «Εμείς θα συνεργαστούμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για να ενθαρρύνουμε αυτούς τους πολιτικούς να σταματήσουν την κωλυσιεργία τους αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τις πράξεις τους » είχε δηλώσει ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ