Ποιους θα ελέγξει μέσα στο 2017 η Εφορία

Gazzetta team
Ποιους θα ελέγξει μέσα στο 2017 η Εφορία
Ενώ θα παραμένει άγνωστο ποιος και με ποια στοιχεία επέλεξε να τους αναθέσει για έλεγχο μιαν υπόθεση, θα έχουν οι έφοροι την ευθύνη και θα λογοδοτήσουν αν πάρουν πρωτοβουλία και αλλάξουν τη λίστα.

Ανατροπές στα σχέδια ελέγχων για το 2017 -λίγο πριν το μέσον της χρονιάς- με νέες εντολές που δίνει η ΑΑΔΕ στις εφορίες όλης της χώρας. Σύμφωνα με τις εντολές αυτές, αλλάζει η προτεραιοποίηση των ελέγχων που θα γίνουν μέσα στη χρονιά. Στόχος είναι να δοθεί προτεραιότητα σε εκείνες τις υποθέσεις που παρουσιάζουν μεγαλύτερη παραβατικότητα και εισπραξιμότητα, με βάση αντικειμενικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου.

Ενώ όμως η επιλογή των στόχων προβλέπεται πως θα γίνεται με «αντικειμενικά» και κεντρικά από την ΑΑΔΕ, με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου και, στη συνέχεια, «οι προτεραιοποιημένες προς έλεγχο υποθέσεις κατατάσσονται ανά ελεγκτική υπηρεσία, σε φθίνουσα σειρά ταξινόμησης με βάση την τελική μοριοδότησή τους, βάσει αυτοματοποιημένου μοντέλου αντικειμενικής αξιολόγησης υποθέσεων» κατόπιν εφαρμογής κριτηρίων ανάλυσης κινδύνων, τα οποία δεν δημοσιοποιούνται (δηλαδή παραμένουν άγνωστα για όλους και τα ξέρουν μόνον οι κεντρικές υπηρεσίες που ετοιμάζουν τις λίστες προς έλεγχο), η ΑΑΔΕ πετάει το «μπαλάκι» της ευθύνης για το ποιος θα ελεγχθεί και το ποιος όχι, στους .... ίδιους τους εφοριακούς, να αλλάξουν ή να αλλάξουν εκείνοι τη λίστα!

Άρα, ενώ θα παραμένει άγνωστο ποιος και με ποια στοιχεία επέλεξε να τους αναθέσει για έλεγχο μιαν υπόθεση, θα έχουν οι έφοροι την ευθύνη και θα λογοδοτήσουν αν πάρουν πρωτοβουλία και αλλάξουν τη λίστα –αλλά ενδεχομένως και γιατί δεν την πήραν τελικά!


Πηγή: protothema.gr