Ποιοι ψήφισαν Μακρόν και Λεπέν (pics)

Gazzetta team
Ποιοι ψήφισαν Μακρόν και Λεπέν (pics)
Πώς ψήφισαν οι Γάλλοι στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών; Που θα στοχεύσει το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν για να αποσπάσει ψήφους; Ο εκλογικός χάρτης.

Ο πρώτος γύρος των γαλλικών προεδρικών εκλογών έληξε με νίκη του Εμανουέλ Μακρόν. Μετά τους πανηγυρισμούς και την ανακούφιση στην Ευρώπη, το βλέμμα είναι στραμμένο στην επόμενη μέρα, με ορίζοντα την 7η Μαίου. Πώς θα ψηφίσουν οι Γάλλοι στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών; Που θα στοχεύσει το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν για να αποσπάσει ψήφους;

Πριν από την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος της Γαλλίας και οι συνυποψήφιοι του Μακρόν έσπευσαν να δηλώσουν τη στήριξη στο πρόσωπό του στο δεύτερο γύρο, προκειμένου να αποφευχθεί το απευκταίο σενάριο της επικράτησης της ακροδεξιάς σε δύο εβδομάδες. Οι πρώτες δημοσκοπήσεις πάντως δείχνουν ότι ο κεντρώος υποψήφιος θα κερδίσει με σχετική άνεση τη Λεπέν στον δεύτερο γύρο. Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Ipsos/Spopra Steria ο Μακρόν λαμβάνει ποσοστό 62%, ενώ η Λεπέν 38%. Άλλη δημοσκόπηση της εταιρίας Harris δίνει στον Μακρόν ποσοστό 64%.


Πώς ψήφισαν οι Γάλλοι στον πρώτο γύρο;

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μεγάλα αστικά κέντρα και οι πιο εύπορες πόλεις ψήφισαν Μακρόν. Αντιθέτως η Λεπέν κέρδισε σε περιοχές με υψηλή ανεργία και χαμηλούς μισθούς. Ο Μακρόν κυριάρχησε σε περιοχές πιο δυναμικές οικονομικά και μεγάλες πόλεις όπως το Παρίσι και το Μπορντό όπου η φιλική με τις επιχειρήσεις και η κοινωνικά προοδευτική πλατφόρμα του έπεισαν τους μορφωμένους ψηφοφόρους. Στο Παρίσι, ο υποψήφιος του κινήματος «Εμπρός!» πήρε 34,83% των ψήφων ενώ η Μαρίν Λεπέν μόλις 4,99%. Ακόμη και στο 15ο διαμέρισμα του Παρισιού, το οποίο παραδοσιακά ψηφίσει Δεξιά, ο Εμανουέλ Μακρόν ήρθε πρώτος και δεύτερος ο Μελανσόν. Μόνο στο 16ο διαμέρισμα του Παρισιού ο Φιγιόν σάρωσε με 58,45%. Το μεγαλύτερο ποσοστό πήρε ο Μακρόν στο 3ο διαμέρισμα του Παρισιού, με 45,04%. Ο Μελανσόν ήρθε πρώτος στα λαϊκά και μεσαία διαμερίσματα 18ο και 19ο.

Ο Μακρόν ήρθε πρώτος και στις επαρχιακές πόλεις. Μπορντό (31,26%), Στρασβούργο (27,76%), Λυόν (27,29%) και Ναντ (30,83%). Στις αντίστοιχες πόλεις η Μαρίν Λεπέν ήρθε 5η (7,39%), 4η (12,17%), 4η (14,94%), και 5η (7,12%).
Ο Μελανσόν ήρθε πρώτος στο Μονπελιέ (31,46%) και ο Εμανουέλ Μακρόν δεύτερος (24,69%). Ο Μελανσόν είναι επίσης πρώτος στην Τουλούζη (29,16%) και στην Λιλ (29,92%). Η Νίκαια είναι η μοναδική μεγάλη πόλη που ψήφισε για τον Φρανσουά Φιγιόν (26,10%) ενώ δεύτερη ήρθε η Μαρίν Λεπέν (25,28%).

To Eθνικό Μέτωπο σηκώνει το γάντι

Η ακροδεξιά θα προσπαθήσει να ρίξει λάσπη στον Εμανουέλ Μακρόν. Ηδη ο Φρανσουά Φιλιπό, αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου δήλωσε την Δευτέρα ότι «ο Εμανουέλ δεν είναι πατριώτης, ξεπούλησε τις κρατικές εταιρείες, άσκησε κριτική στην γαλλική κουλτούρα». Η Λεπέν και ο Μακρόν έχουν εντελώς διαφορετικά οράματα για το μέλλον της Γαλλίας είπε ο Φιλιπό και χαρακτήρισε τον κεντρώο υποψήφιο και πρώην τραπεζίτη «αλαζόνα» και επεσήμανε ότι στη διάρκεια της χθεσινής του ομιλίας «μιλούσε σα να είχε ήδη κερδίσει». «Ήταν αλαζονικό απέναντι στον γαλλικό λαό», υπογράμμισε ο σύμβουλος της Λεπέν, ενώ επέκρινε και το εορταστικό δείπνο του Μακρόν στο πολυτελές εστιατόριο Rotonde μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Λεπέν θα θελήσει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι ο Μακρόν είναι παιδί της ελίτ ενώ η ίδια παιδί του λαού

λαού

Πηγή: thetoc.gr