«Η Ελλάδα έπρεπε να παραδοθεί στη χρεοκοπία»

Gazzetta team
«Η Ελλάδα έπρεπε να παραδοθεί στη χρεοκοπία»
Η Ελλάδα έπρεπε να αφεθεί να χρεοκοπήσει σύμφωνα με άρθρο του περιοδικού Forbes που αναφέρει στον τίτλο του πως: «Το ΔΝΤ δεν συμμετέχει ακόμα στο ελληνικό πρόγραμμα».

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο παραμένει αμετακίνητο και αρνείται να συμμετάσχει στο πρόγραμμα διάσωσης που προσφέρεται στην Ελλάδα από πολλούς ευρωπαϊκούς θεσμούς. Η λογική του είναι απλή: Η Ελλάδα απλά δεν μπορεί να αποπληρώσει το χρηματικό ποσό που απαιτείται και γι’ αυτό δεν θα έπρεπε (να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα)» αναφέρει ο αρθρογράφος, υπογραμμίζοντας πως «όλοι οι άλλοι φωνάζουν πως πρέπει (να συμμετάσχει) και πως τολμάτε να μιλάτε για πραγματικότητα εδώ».

Ο λόγος για όλη αυτή την αναταραχή, εκτιμάει ο συντάκτης, είναι πως η αρχική συμφωνία για την Ελλάδα «ήταν τόσο κακή». Και συνεχίζει:«Είναι σχεδόν σίγουρα αλήθεια πως η Ελλάδα θα έπρεπε απλά να έχει χρεοκοπήσει, να έχει φύγει από το ευρώ και να είχε ένα κανονικό πακέτο διάσωσης από το ΔΝΤ. Αντιθέτως, στο όνομα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, η ευρωζώνη επέμεινε ότι το ευρώ πρέπει να προστατευτεί και να δανείσει επίσημα χρήματα στο σύστημα, τα οποία εξαφανίστηκαν ξανά για να πληρωθούν οι δανειστές του ιδιωτικού τομέα. Αυτός ήταν απλά ο λάθος τρόπος να κάνεις κάτι τέτοιο. Το αποτέλεσμα είναι πως τώρα, είναι οι διάφορες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και κατά συνέπεια οι φορολογούμενοι, που τους οφείλεται το ελληνικό χρέος. Και κανένας πολιτικός δεν θέλει να μειώσει το ύψος αυτού του χρέους, έστω κι αν δεν μπορεί να αποπληρωθεί, γιατί θα πρέπει μετά να πάει στους ψηφοφόρους του και να τους πει "ουπς, έχασα τα λεφτά σας". Αυτός είναι ο λόγος που υπάρχουν αυτές οι διαφωνίες. Το ΔΝΤ λέει ότι το χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί, οπότε πρέπει να μειωθεί. Όλοι οι άλλοι λένε ότι πρέπει να αποπληρωθεί, γιατί πολιτικές καριέρες εξαρτώνται από αυτό».

Το περιοδικό εκφράζει την εκτίμηση ότι είναι σημαντική η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης. Ωστόσο, επισημαίνει πως συγκεκριμένες κυβερνήσεις κρατών μελών της ευρωζώνης, όπως για παράδειγμα η Φινλανδία, θα συμμετάσχουν μόνο αν το κάνει και το Ταμείο, γιατί «θεωρούν ότι το ΔΝΤ επηρεάζεται λιγότερο από τα παιχνίδια πολιτικής απ’ ό,τι οι άλλοι παίκτες. Και γι’ αυτό είναι πρόθυμες να συμμετάσχουν μόνο αν η συμφωνία είναι, τουλάχιστον, εν μέρη, οικονομικά λογική. Αλλά το ΔΝΤ δεν πιστεύει πως η υπάρχουσα συμφωνία είναι».

Εκφράζει την εκτίμηση πως το ΔΝΤ έχει δίκιο εδώ σε ό,τι αφορά στα πλεονάσματα και καταλήγει λέγοντας: «Το ελληνικό χρέος πρέπει να ελαφρυνθεί γιατί η χώρα δεν θα καταφέρει ποτέ να ξεπληρώσει αυτά που χρωστάει. Και το ερώτημα είναι πόσο επώδυνη μπορεί να είναι η άρνηση πληρωμής».

Πηγή: ethnos.gr