Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας

Gazzetta team
Ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας
Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αστειεύεται. Και το δείχνει περίτρανα στον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος αισθάνεται από χθες ότι τον έχουν "ζώσει τα φίδια" μετά την σύλληψη του αντιπροέδρου της μεγαλύτερης τουρκικής κρατικής τράπεζας και φημολογούμενου "ταμία" του Ερντογαν στις ΗΠΑ.

Ο κορυφαίος τούρκος τραπεζίτης, κατηγορείται ότι συμμετείχε σε μια σκευωρία με στόχο την παραβίαση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Αυτό χαρακτηρίστηκε από την Τουρκία, πολιτική σύλληψη. Και γιατί το λένε αυτό; Γιατί είναι κοινό μυστικό στην Τουρκία ότι με την κίνηση αυτή οι ΗΠΑ θυμίζουν στον τούρκο Πρόεδρο παλιές του αμαρτίες που σχετίζονται με την τράπεζα Halkbank. Ας μην ξεχνάμε ότι ο τραπεζίτης αυτός είναι ο αντιπρόεδρος της μεγαλύτερης τουρκικής κρατικής τράπεζας, της Halkbank.

Ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, συνελήφθη από Αμερικανούς πράκτορες σε αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης. Η αμερικανική δικαιοσύνη τον κατηγορεί για την υπόθεση των παράνομων συναλλαγών με το Ιράν στην οποία εμπλέκεται και ο Ιρανοτούρκος επιχειρηματίας Ριζά Ζαράμπ, ο οποίος είναι επίσης στενός φίλος του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Αττίλα σε σκίτσο από αμερικανικό δικαστήριο REUTERS

Ο Ζαράμπ φέρεται να είναι συνέταιρος του γιού και της συζύγου του ισλαμιστή ηγέτη της Τουρκίας. Ο συλληφθείς Ατίλα φέρεται να είναι ο “ταμίας” του Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με το ignatiou.com η σύλληψή του Τούρκου τραπεζίτη προκάλεσε ταραχή στον ίδιο τον Ερντογάν και στο στενό του περιβάλλον, αφού ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα είχε παλαιότερα εμπλακεί στο μεγάλο σκάνδαλο δωροδοκίας τεσσάρων Τούρκων υπουργών, οι οποίοι αποτελούσαν επιλογές του προέδρου της Τουρκίας. Και οι τέσσερις οδηγήθηκαν σε παραίτηση, αλλά δεν τιμωρήθηκαν ποτέ. Όταν παραιτήθηκαν οι υπουργοί του, ο Ερντογάν ήταν ακόμα πρωθυπουργός. Σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής είχε υποστηρίξει ότι έπεσαν “θύματα” «συνωμοσίας» του ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ο Τούρκος πρόεδρος τον είχε κατηγορήσει ότι επηρέαζε την αστυνομία και τη Δικαιοσύνη, με στόχο να τον πλήξει, προσωπικά και πολιτικά. Ο Ερντογάν άσκησε ασφυκτικές και έντονες παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη. Και ξαφνικά οι διώξεις εναντίον των Τούρκων υπουργών αποσύρθηκαν και η υπόθεση μπήκε στο αρχείο. Σ

Σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές ο αντιπρόεδρος της τουρκικής τράπεζας πιστεύουν ότι θα τους δώσει την ευκαιρία να του αποσπάσουν περισσότερα στοιχεία για τη δράση της Halkbank, η οποία ελέγχεται απόλυτα από το περιβάλλον του Τούρκου προέδρου και είναι μέρος της οικονομικής πολιτικής που ασκεί η Τουρκία στα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή.

Το στέλεχος της Halkbank κατηγορείται ότι συνωμότησε με τον τουρκοϊρανό έμπορο χρυσού Ρεζά Ζαράμπ, συνεταίρο της οικογένειας Ερντογάν ο οποίος δικάζεται ήδη.

Η σύλληψη κλιμακώνει μια υπόθεση που τροφοδοτεί την ένταση ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Τουρκία. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν έχει δηλώσει πως πιστεύει ότι οι αμερικανικές αρχές άσκησαν τη δίωξη κατά του Ζαράμπ με «απώτερες σκοπιμότητες». Ο Ζαράμπ συνελήφθη τον Μάρτιο 2016 στο Μαϊάμι.

«Δεν υπάρχει σ' αυτό τίποτε νομικά υγιές και η Τουρκία αντιμετωπίζει μια εντελώς πολιτική σκευωρία», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγ μιλώντας στο δίκτυο A Haber. «Έχει στόχο να αμαυρώσει το κράτος, την κυβέρνηση και τον πρόεδρο της Τουρκίας».

Οι μετοχές της Halkbank, της πέμπτης μεγαλύτερης τράπεζας της Τουρκίας με βάση τα περιουσιακά στοιχεία της, υπέστησαν χθες τη μεγαλύτερη πτώση τους μέσα σε μια ημέρα, κατά 14% μετά την απαγγελία κατηγορίας σε βάρος του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Χακάν Ατίλα.

Ο Ατίλα κατηγορείται ότι συνωμότησε με τον Ζαράμπ για να πραγματοποιήσουν παράνομες συναλλαγές ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων μέσω αμερικανικών τραπεζών για λογαριασμό της κυβέρνησης του Ιράν και άλλων οντοτήτων στη χώρα αυτή.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον επισκέπτεται σήμερα την Άγκυρα και θα έχει συνομιλίες με τον Ερντογάν και άλλους τούρκους αξιωματούχους. Όχι όμως με την αντιπολίτευση. Και το κλίμα δεν θα είναι ευχάριστο.

Θα λάβουμε μέτρα...

Η Τουρκία θα προβεί στις απαραίτητες διπλωματικές και νομικές κινήσεις αναφορικά με τη σύλληψη ενός κορυφαίου τραπεζίτη της τουρκικής τράπεζας Halkbank, δήλωσε σήμερα ένας σύμβουλος του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.
Σε συνέντευξή του στο δίκτυο NTV, ο προεδρικός σύμβουλος Τζεμίλ Ερτέμ δήλωσε επίσης πως περιμένει ότι η οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας θα υπερβεί το 2,5% κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2016.


Πηγή: newsit.gr