Η Domino's φέρνει ντελιβεράδες-ρομπότ! (pic)

Gazzetta team
Η Domino's φέρνει ντελιβεράδες-ρομπότ! (pic)
Ξεχάστε αυτά που ξέρατε! Πλέον δεν θα πετάγεστε όταν ακούτε τον ήχο από το μηχανάκι του ντελιβερά, αφού η Domino's φέρνει στην Ευρώπη τους ντελιβεράδες-ρομπότ.

Τα εξάτροχα αυτοκινούμενα ρομπότ που σχεδίασε η λονδρέζικη εταιρεία Starship Technologies θα αρχίσουν να παραδίδουν πίτσες σε πελάτες της Domino's στη Γερμανία και την Ολλανδία.

Η Starship, που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2014 από δύο πρώην συνιδρυτές του Skype, τους Άχτι Χέινλα και Γιάνους Φρίις, θα στέλνει πίτσες με ρομπότ στις πόρτες των πελατών αν αυτοί μένουν σε ακτίνα 1,5 χιλιομέτρων από συγκεκριμένα καταστήματα Domino's σε επιλεγμένες γερμανικές και ολλανδικές πόλεις, σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

Η Domino's Pizza Enterprises δημιούργησε νέα μονάδα, τη Domino's Robotic Unit, για να επιβλέπει το πρότζεκτ. Το 2016 δοκίμασε τη διανομή πίτσας με αυτόνομα οχήματα στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία, ενώ στην τελευταία χρησιμοποίησε και drone.

«Με τα σχέδια ανάπτυξης που έχουμε για τα επόμενα πέντε με δέκα χρόνια, δεν θα μπορούμε να έχουμε αρκετούς ντελιβεράδες αν δεν συμπεριλάβουμε στον στόλο μας πρωτοβουλίες όπως αυτή», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Domino's Pizza Enterprises Ντον Μέιτζ.

Τα τροφοδοτούμενα από μπαταρίες ρομπότ της Starship είναι σχεδιασμένα για να κινούνται σε πεζοδρόμια, όχι σε δρόμους, και αναπτύσσουν μέγιστη ταχύτητα 6,4 χλμ/ώρα μεταφέροντας μέχρι 9 κιλά. φορτίου. Ο χώρος μεταφοράς τους, τον οποίο οι πελάτες ξεκλειδώνουν με έναν κωδικό που αποστέλλεται στα κινητά τους είναι μονωμένος και οι πίτσες θα είναι τοποθετημένες σε ισοθερμικές τσάντες ίδιες με εκείνες που χρησιμοποιούν οι ντελιβεράδες.

«Ανάλογα με το μέγεθος, μπορούμε να μεταφέρουμε μέχρι οκτώ πίτσες ή μια ποικιλία από πίτσες, συνοδευτικά, αναψυκτικά ή επιδόρπια», σημειώνει η Starship στην ανακοίνωσή της. Η εταιρεία ήδη παραδίδει τις παραγγελίες της Just Eat στο Λονδίνο, στην ακριβή γειτονιά του Γκρίνουιτς. Συνεργάζεται επίσης για παράδοση φαγητών, δεμάτων και αγορών από καταστήματα με τις Postmates, DoorDash, Hermes Parcel Delivery Service, Swiss Post και Wolt στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία, την Ελβετία και την Εσθονία.

Η Mercedes-Benz Vans, μονάδα της Daimler, επένδυσε 17,2 εκατ. δολάρια στη Starship τον Ιανουάριο. Η Mercedes-Benz έχει κατασκευάσει πρωτότυπα βαν που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως «βάσεις» για ένα μικρό στόλο από ρομποτάκια όπως εκείνα της Starship. Στο μέλλον θα μπορούν και τα ίδια τα βαν να είναι αυτόνομα.

Πηγή: insider.gr