«Ευχαριστούμε, αντίο» είπε ο Ντόναλντ Τουσκ στους Βρετανούς

Gazzetta team
«Ευχαριστούμε, αντίο» είπε ο Ντόναλντ Τουσκ στους Βρετανούς
Και αποχαιρέτησε τους πολίτες της Βρετανίας λέγοντάς τους «μας λείπετε ήδη»

«Η σημερινή ημέρα δεν είναι ευτυχισμένη, ούτε για τις Βρυξέλλες, ούτε για το Λονδίνο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λίγο μετά την παραλαβή της επιστολής της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, με την οποία ενεργοποιείται το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας για την αποχώρηση της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.

«Εδώ την έχω την επιστολή έξι σελίδων», ανέφερε ο κ. Τουσκ εμφανώς λυπημένος.

«Δεν υπάρχει λόγος να προσποιούμαστε. Δεν είμαι χαρούμενος σήμερα, ωστόσο, όλως παραδόξως, υπάρχει κάτι θετικό από το Brexit. Το Βrexit έκανε τους 27 πιο αποφασισμένους και πιο ενωμένους από πριν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι οι «27» θα παραμείνουν ενωμένοι και στο μέλλον, κατά τη διάρκεια των δύσκολων διαπραγματεύσεων που έχουν μπροστά τους. «Αυτό σημαίνει ότι εγώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουμε την εντολή να προστατέψουμε τα συμφέροντα των «27. Καμία πλευρά δεν έχει να κερδίσει κάτι από αυτήν τη διαδικασία», τόνισε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ.

Καταλήγοντας, ο κ. Τουσκ επισήμανε ότι έως τις 31 Μαρτίου θα παρουσιάσει στα 27 κράτη-μέλη τις «κατευθυντήριες γραμμές των διαπραγματεύσεων» για τις συζητήσεις σχετικά με το Brexit, οι οποίες στη συνέχεια θα πρέπει να υιοθετηθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 29ης Απριλίου.

Τέλος, δήλωσε «μας λείπετε ήδη», απευθυνόμενος στους Βρετανούς.