Διπλές εισφορές για 750.000 ασφαλισμένους!..

Gazzetta team
Διπλές εισφορές για 750.000 ασφαλισμένους!..
Εισφορές και για το «αγροτικό εισόδημα» που δηλώνουν στην εφορία είναι πιθανό να κληθούν να πληρώσουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι στον ιδιωτικό ή στον δημόσιο τομέα, όπως προβλέπεται στην εγκύκλιο που εξέδωσε την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας και αφορά την παράλληλη απασχόληση.

Λίγες ημέρες πριν από τη λήξη και της παράτασης για την πληρωμή εισφορών Ιανουαρίου και ενώ στην ιστοσελίδα του ΕΦΚΑ δεν έχουν ακόμη εκδοθεί στο σύνολό τους τα ειδοποιητήρια των αυτοαπασχολουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών και μισθωτών με παράλληλη απασχόληση, το υπουργείο Εργασίας προχώρησε στην έκδοση της πολυαναμενόμενης εγκυκλίου, η οποία όμως δημιούργησε μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που κλήθηκε να επιλύσει. Και αυτό, γιατί ενώ δεν ξεκαθάρισε καθόλου το τοπίο σε σχέση με τον επιμερισμό των εισφορών μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου στην περίπτωση δεύτερης απασχόλησης που αμείβεται με δελτίο παροχής υπηρεσιών (μπλοκάκι), προκάλεσε και νέα σύγχυση στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ που δηλώνουν μεν στην εφορία «αγροτικό εισόδημα», δεν ασφαλίζονται όμως στον πρώην ΟΓΑ με την ιδιότητα του αγρότη.

Η εγκύκλιος ήρθε να επιβεβαιώσει το γεγονός ότι μεγάλοι χαμένοι του νέου τρόπου υπολογισμού των εισφορών είναι περίπου 250.000 «νέοι ασφαλισμένοι» (ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά από 1/1/1993 και μετά) που έχουν διπλή απασχόληση. Με βάση τον νόμο Σιούφα του 1992 εξαιρούνταν από τη διπλή ασφάλιση, από 1/12017 όμως κι εφεξής, καλούνται να πληρώσουν διπλές εισφορές.

Αντίθετα, πιθανά κερδισμένοι είναι όσοι από τους «παλαιούς» ασφαλισμένους πλήρωναν για το ελεύθερο επάγγελμα εισφορές με βάση τεκμαρτό εισόδημα ακόμη κι αν είχαν ζημίες ή πολύ μικρό κέρδος. Και αυτό γιατί, όσοι πρωτοασφαλίστηκαν πριν από το 1993, δεν είχαν τη δυνατότητα εξαίρεσης, ασφαλίζονταν σε δύο ή περισσότερα ταμεία ανάλογα με την απασχόληση που παρείχαν και κατά συνέπεια πλήρωναν διπλές εισφορές. Πλέον, όλοι, «παλαιοί» και «νέοι» θα καταβάλλουν εισφορές για το σύνολο των εισοδημάτων τους, ακόμη κι αν δεν προβλέπεται υποχρέωση ασφάλισης, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του αγροτικού εισοδήματος. Αντιμέτωποι με νέες επιβαρύνσεις βρίσκονται σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ειδικών, περίπου μισό εκατομμύριο μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες ή αυτοαπασχολούμενοι που δηλώνουν αγροτικό εισόδημα στην εφορία. Βάσει των καταστατικών διατάξεων του ΟΓΑ, εξαιρούνταν από την ασφάλιση του πρώην Ταμείου των αγροτών. Πλέον, όμως, θα βρεθούν μπροστά στην υποχρέωση καταβολής εισφορών για εισόδημα που προκύπτει από πηγή για την οποία δεν προβλέπεται υποχρεωτική ασφάλιση. Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο ή από τον ΕΦΚΑ, προκειμένου να οριστικοποιηθεί αυτό που σύμφωνα με τους ειδικούς προκύπτει καθαρά από την εγκύκλιο.

Οι εισφορές ξεκινούν από 26,95% για το δεύτερο εισόδημα από το ελεύθερο επάγγελμα και μπορεί να φτάσουν μέχρι και 37,95% αν κάποιος υποχρεούται να ασφαλιστεί και για επικούρηση και εφάπαξ. Με την εγκύκλιο ορίζεται ότι μηνιαία βάση υπολογισμού των εισφορών είναι το άθροισμα του εισοδήματος με προτεραιότητα στη μισθωτή εργασία. Ετσι, στον μισθό του ασφαλισμένου προστίθεται το εισόδημα των άλλων δραστηριοτήτων κατά φθίνουσα τάξη μεγέθους. Στην περίπτωση εισοδημάτων από αυτοαπασχόληση και ελεύθερο επάγγελμα, αν δηλαδή δεν υπάρχει μισθωτή εργασία, τότε ως βασική πηγή βιοπορισμού θεωρείται η εργασία με το υψηλότερο εισόδημα το οποίο υπολογίζεται πρώτο και στη συνέχεια προστίθενται τα υπόλοιπα εισοδήματα.

Κατώτατο όριο ασφαλιστέου εισοδήματος ορίζονται τα 586 ευρώ και ανώτατο οι 5.860 ευρώ. Αν ο μισθός ή το μεγαλύτερο εισόδημα ξεπερνά τις 5.860 τον μήνα, τότε δεν εμπλέκεται στον υπολογισμό η δεύτερη απασχόληση. Αν το άθροισμα όλων των εισοδημάτων υπολείπεται των 586 ευρώ τον μήνα, καταβάλλονται εισφορές για το σύνολο του μισθού και προστίθενται εισφορές ελεύθερου επαγγελματία για το ποσό που υπολείπεται του κατωτάτου ορίου.

Στις περιπτώσεις που ο ασφαλισμένος είναι μέτοχος κατά ποσοστό άνω του 3% σε ανώνυμη εταιρεία με επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα, και μετέχει στην ανωτέρω ή σε άλλη Α.Ε. ως μέλος του Δ.Σ. και λαμβάνει και αμοιβή, καταβάλλει εισφορά επί της αμοιβής ως μισθωτός και επί των μερισμάτων ως ελεύθερος επαγγελματίας.


Πηγή: kathimerini.gr