Το παζάρι για τη συμφωνία και η τέλεια παγίδα των εργασιακών

Gazzetta team
Το παζάρι για τη συμφωνία και η τέλεια παγίδα των εργασιακών
Μια μικρή τακτική νίκη στα εργασιακά επιζητεί για νέο τον στρατηγικό συμβιβασμό το Μαξίμου. Ο στρατηγικός αυτοεγκλωβισμός της ΝΔ

Κολλημένη με την πλάτη στον τοίχο μοιάζει για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση σε ότι αφορά στη διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης με το «παζάρι» να εξελίσσεται πλέον παρασκηνιακά καθώς και οι υπουργοί επέστρεψαν από τις Βρυξέλλες και οι Θεσμοί δεν επέστρεψαν στην Αθήνα.

Το «πλαίσιο» που κινούνται οι συζητήσεις αυτή την στιγμή αποσαφήνισε σε μεγάλο βαθμό ο επικεφαλής Ευρώπης του ΔΝΤ και αρχιτέκτονας του ελληνικού προγράμματος ο Πολ Τόμσεν σε ομιλία του στην Οξφόρδη ενώ και οι πληροφορίες από την ελληνική πλευρά συμπληρώνουν την εικόνα.

'Οπως άφησε να εννοηθεί ο Πολ Τόμσεν λίγο έως πολύ έχουν κλείσει τα μεγάλα ζητήματα της περιστολής της συνταξιοδοτικής δαπάνης - βλέπε περικοπή συντάξεων - και της μείωσης του αφορολόγητου και παραμένει ανοικτό το κομμάτι των εργασιακών.

Η Αθήνα θέλει per mare per terra μια μικρή «νίκη» στο μέτωπο των εργασιακών, τα οποία σε αυτή τη διαπραγμάτευση έχει αναδείξει ως ακρογωνιαίο λίθο της αντίστασής της στις απαιτήσεις των δανειστών. Η επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων είναι ίσως και το μοναδικό πράγμα που έχει απομείνει από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και θεωρεί μαχητό.

Κινδυνεύει όμως να μετατραπεί και στην μεγαλύτερη «παγίδα» και να υποχρεωθεί το Μαξίμου σε μια ακόμη οδυνηρή αναδίπλωση.

Το ΔΝΤ δεν κάνει ούτε βήμα πίσω για τα εργασιακά.

Οι ευρωπαίοι εταίροι , όπως άλλωστε είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και ο Αλέξης Τσίπρας στη σύνοδο κορυφής στη Ρώμη αλλά και γραπτώς στην επιστολή Γιούνκερ, δεν διαφωνούν ούτε αντιτίθενται.

«Ζητάμε να μην αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις (σ.σ. να μην αλλάξει το πλαίσιο για τις συλλογικές συμβάσεις και τον κατώτατο μισθό) αλλά να διπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια οι προσπάθειες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π.Τόμσεν.

Σχεδόν με ταυτόσημη διατύπωση και ο πρόεδρος της Κομσιόν Ζαν Πολ Γιούνκερ στην απαντητική του επιστολή στον πρωθυπουργό ζήτησε οι « δεσμεύσεις των ελληνικών αρχών να μην αντιστρέψουν τις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν στο παρελθόν για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας.»

«Σε καταστολή» η γκρίνια στο ΣΥΡΙΖΑ - διαπραγματευτικό αντάρτικο στους ΑΝΕΛ

Την ώρα που το Μαξίμου και η διαπραγματευτική τροίκα των υπουργών ρίχνει όλο το βάρος στα εργασιακά τα σήματα συναγερμού από το κυβερνητικό στρατόπεδο χτυπάνε για την ΔΕΗ και το αφορολόγητο.

Η γκρίνια στο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει σε «καταστολή» εφόσον δεν υπάρχει ακόμη στον ορίζοντα συμφωνία και μέτρα που θα κληθούν οι βουλευτές να υπερψηφίσουν αν και οι βουλευτές στην Δυτική Μακεδονία τρέμουν μέτρα που θα περιλαμβάνουν πώληση μονάδων της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

Ενώ δεν είναι καθόλου τυχαία η αναφορά του βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Δημήτρη Καμμένου την Κυριακή ότι μείωση αφορολόγητου κάτω από τις 8,600 «δεν περνάει» μαζί με την υποσημείωση ότι στους ΑΝΕΛ δεν υπάρχει θέμα κομματικής πειθαρχίας. Οι ΑΝ.ΕΛ αναμένουν την ενημέρωση - αγγαρεία που επέβαλαν στον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τα μέτρα. Αν και συνδέουν το αφορολόγητο με την μείωση των φορολογικών βαρών.

Ο στρατηγικός αυτοεγκλωβισμός της ΝΔ

Ενας ιδιότυπος αυτοεγκλωβισμός παρατηρείται και στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η ΝΔ και τα στελέχη της λένε και ξαναλένε ότι δεν θα ψηφίσει τα μέτρα τα οποία δεν έχουν έρθει και επισήμως ουδείς της έχει ζητήσει να τα ψηφίσει. Και επίσης καλλιεργούν την εντύπωση πως μια πιο αξιόπιστη κυβέρνηση που να μπορεί να πετύχει αλλαγές προς το καλύτερο. Σε σημείο που ο εκ μεταγραφής βουλευτής Ιάσων Φωτήλας να υποστηρίξει με σχετική πολιτική ελαφρότητα πως τα μέτρα με κυβέρνηση ΝΔ θα είναι περισσότερα εύπεπτα.

Κυρανάκης όπως ...Τζανακόπουλος Δεν πέφτει λόγος στο Σόιμπλε

Κάποια νεώτερα στελέχη της ΝΔ και πιο ενθουσιώδη υιοθέτησαν την ρητορική του Δ. Τζανακόπουλου για να αποκρούσουν τις υπάρχουσες ( ;) ή τις μελλοντικές (;) πιέσεις προς την αξιωματική αντιπολίτευση.

«Δεν υπάρχει καμία απολύτως περίπτωση η ΝΔ να ψηφίσει τα μέτρα όποιος και να το ζητήσει. Με οποιαδήποτε πίεση από το εσωτερικό ή το εξωτερικό. Δεν πέφτει λόγος στον Σόιμπλε αν η αξιωματική αντιπολίτευση ψηφίσει τα μέτρα» δήλωσε την Κυριακή ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Υπογράμμισε ακόμα ότι η ΝΔ δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα, αν και όπως είπε οι νόμοι που ψηφίζονται στη Βουλή ισχύουν κανονικά.

«Το θέμα είναι όμως ποιοι τα ψηφίζουν αυτά τα μέτρα… Και τις μειώσεις στο αφορολόγητο και τις συντάξεις τις ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι θα πάρουν την πολιτική ευθύνη. Φυσικά και οι νόμοι ισχύουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορούν να αλλάξουν ή να ψηφιστούν καινούργιο» τόνισε.

Και διαβεβαίωσε «εμείς θα αλλάξουμε τη δοσολογία του μνημονίου, έχουμε δεσμευτεί ότι θα μειώσουμε φόρους, μπορούμε να κόψουμε φόρους 2 δισεκατομμυρίων και να κόψουμε ταυτόχρονα δαπάνες από το Δημόσιο».

Πηγή: thetoc.gr