Τεστ σπέρματος με τη βοήθεια του... κινητού!

Gazzetta team
Τεστ σπέρματος με τη βοήθεια του... κινητού!
Τεχνολογία και Υγεία: Το πρώτο φορητό τεστ για γρήγορη, φθηνή και αυτόματη ανάλυση του σπέρματος από τον κάθε άνδρα με τη βοήθεια του κινητού τηλεφώνου του

Τεστ σπέρματος όπως τεστ εγκυμοσύνης! Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα εύχρηστο φορητό σύστημα για την αυτόματη ανάλυση του σπέρματος ενός άνδρα, διευκολύνοντας έτσι την εξέταση για την ανδρική υπογονιμότητα, με ποσοστό ακρίβειας που φθάνει το 98%. Το καινοτόμο σύστημα περιλαμβάνει μια εφαρμογή (app) και μία μικρή συσκευή σαν κουτάκι, που συνδέεται στο κινητό και στην οποία τοποθετείται το δείγμα του σπέρματος.



Περισσότερα από 45 εκατομμύρια ζευγάρια παγκοσμίως αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας και τουλάχιστον στο 40% των περιπτώσεων το πρόβλημα βρίσκεται στον άνδρα. Όμως οι σημερινές μέθοδοι διάγνωσης της ανδρικής υπογονιμότητας είναι ακριβές, χρονοβόρες και απαιτούν ειδικό κλινικό εξοπλισμό και έμπειρο προσωπικό.

Οι επιστήμονες των νοσοκομείων Γενικό Μασαχουσέτης και Brigham and Women's της Βοστώνης, με επικεφαλής τον καθηγητή βιοϊατρικής μηχανικής Χαντί Σαφί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «Science Translational Medicine», ανέπτυξαν ένα νέο τεστ που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο σπίτι με ευκολία και φθηνά (με κόστος περίπου 4,5 δολαρίων).

Το τεστ, που μετρά τη συγκέντρωση και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων, δύο βασικούς δείκτες για την ποιότητα του σπέρματος, έχει μεγάλη ακρίβεια της τάξης του 98% και δεν χρειάζεται πάνω από πέντε δευτερόλεπτα.

«Θέλαμε να βρούμε μια λύση για τον έλεγχο της ανδρικής γονιμότητας που να είναι τόσο απλή και φθηνή, όσο τα τεστ εγκυμοσύνης» δήλωσε ο Σαφί. «Απαλλάσσουμε έτσι τους άνδρες από το να δίνουν δείγματα σπέρματος σε δωμάτια κλινικών, μια κατάσταση που συχνά τους δημιουργεί στρες, ενόχληση, απαισιοδοξία και απογοήτευση», πρόσθεσε.

Η συσκευή που συνδέεται με το κινητό και μέσα στην οποία τοποθετείται το σπέρμα (σε μια θήκη μιας χρήσης που μετά πετιέται), μετατρέπει την κάμερα του κινητού σε μικροσκόπιο, ενώ περιέχει ένα «τσιπάκι» που αναλύει το σπέρμα και στη συνέχεια στέλνει τα δεδομένα στην εφαρμογή του κινητού. Η τελευταία καθοδηγεί τον χρήστη βήμα-βήμα για να ολοκληρώσει το τεστ, το αποτέλεσμα του οποίου εμφανίζεται στην οθόνη του τηλεφώνου μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Τα αποτελέσματα βασίζονται στα κριτήρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με τα οποία το σπέρμα δεν θεωρείται υγιές, όταν σε αυτό υπάρχουν λιγότερα από 15 εκατομμύρια σπερματοζώαρια ανά χιλιοστόλιτρο υγρού και κάτω από το 40% των σπερματοζωαρίων εμφανίζουν κινητικότητα. Η ευαισθησία (sensitivity) του τεστ φθάνει το 99,3%, ενώ η ειδικότητά του (specificity) το 89,4%, ενώ δεν μπορεί να ανιχνεύσει αν τα σπερματοζώαρια έχουν αφύσικη μορφολογία (όμως η τελευταία συμβάλλει στην ανδρική υπογονιμότητα μόνο στο 1% περίπου των συνολικών περιπτώσεων).

Για «αληθινή επανάσταση» στον έλεγχο της ανδρικής γονιμότητας, που πλέον γίνεται εφικτή από τον ίδιο τον άνδρα, έκανε λόγο ο ερευνητής Τζον Πετρόζα, διευθυντής του Κέντρου Γονιμότητας του νοσοκομείου Brigham and Women's. Τα υπάρχοντα συστήματα ανάλυσης σπέρματος στις κλινικές κοστίζουν 50.000 έως 100.000 δολάρια. Το νέο τεστ θα μπορεί πιθανώς να διατίθεται ακόμη και εκτός φαρμακείων.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι μελλοντικά η συσκευή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί επίσης για την ανάλυση του αίματος και του σάλιου. Προς το παρόν πάντως, το νέο τεστ θα πρέπει να περάσει από περισσότερες κλινικές δοκιμές, προτού υποβληθεί στην Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των ΗΠΑ η σχετική αίτηση για την άδεια κυκλοφορίας του.


Πηγή: protothema.gr