Η Άγκυρα έστειλε αίτημα για την έκδοση των δύο Τούρκων κομάντος

Gazzetta team
Η Άγκυρα έστειλε αίτημα για την έκδοση των δύο Τούρκων κομάντος
Αίτημα για την έκδοση των δύο Τούρκων αξιωματικών στην Τουρκία υπέβαλε σύμφωνα με πληροφορίες η Άγκυρα.

Οι δύο Τούρκοι αξιωματικοί που φέρονται να συμμετείχαν στην απόπειρα δολοφονίας του Τούρκου προέδρου ως μέλη επίλεκτης ομάδας του στρατού, έφθασαν στην Ελλάδα ζητώντας πολιτικό άσυλο και κρατούνται σύμφωνα με την ΕΛΑΣ σε ασφαλές σημείο.

Οι επιλοχίες Χαλίτ Τσετίν και ο Φατίχ Αρικ θα παραμείνουν κρατούμενοι μέχρι να εξεταστεί το αίτημα πολιτικού ασύλου που υπέβαλλαν την περασμένη Δευτέρα. Οι δύο Τούρκοι κομάντος της επίλεκτης δύναμης SAT, των επονομαζόμενων και "κόκκινων μπερέ" (μπορντώ μπερελί στα τουρκικά), φέρονται σύμφωνα με τις τουρκικές αρχές, μαζί με 45 ακόμη άτομα το βράδυ της 15ης Ιουλίου του 2016 να αποπειράθηκαν να δολοφονήσουν τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Έρντογάν. Στη συνέχεια, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, μαζί με 3 ακόμη άτομα κατάφεραν να ξεφύγουν και έκτοτε αγνοούνταν η τύχη τους. Οι δύο από τους τρεις καταζητούμενους συνελήφθησαν και έμειναν ο Τσετιν και ο Αρικ μαζί με έναν ακόμη εξαφανισμένοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καθώς δεν υπήρξε επίσημη ενημέρωση από την Αστυνομία και την ΕΥΠ, την περασμένη Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου οι δύο κομάντος εισήλθαν από τον Έβρο με τα πόδια.

Δύο ημέρες αργότερα παρουσιάστηκαν με Έλληνα δικηγόρο στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Ορεστιάδας και παραδόθηκαν αποκρύπτοντας όμως την πραγματική τους ταυτότητα. Αμέσως ενημερώθηκε το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ και λίγο αργότερα διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για μέλη της "Ομάδας Θανάτου" σύμφωνα πάντα με την ενημέρωση που έλαβαν από τις τουρκικές αρχές όταν ζήτησαν στοιχεία για να τους ταυτοποιήσουν. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι οι δύο χαμηλόβαθμοι στρατιωτικοί έχουν αρνητική στάση και παρά τις ερωτήσεις των αστυνομικών επιμένουν να κρατούν τα στόματα τους ερμητικά κλειστά.

Μάλιστα όχι μόνο απέκρυπταν ότι είναι στρατιωτικοί αλλά δήλωναν και άλλα επαγγέλματα συγκεκριμένα ηλεκτρολόγοι σε μια προσπάθεια να θολώσουν τα νερά και να κρατήσουν μυστική την ιδιότητα τους. Στις 20 του μηνός, κατέθεσαν αίτηση πολιτικού ασύλου προκειμένου να παραμείνουν στην Ελλάδα και να μπλοκάρουν την έκδοση τους στη γειτονική χώρα.

Πηγή: topontiki.gr