Ο Τζανακόπουλος επιμένει: Η εποχή των θυσιών τελείωσε

Gazzetta team
Ο Τζανακόπουλος επιμένει: Η εποχή των θυσιών τελείωσε
«Το Grexit απετράπη, η περίοδος των θυσιών τελείωσε», δηλώνει στην «La Repubblica» o Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας και κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου φιλοξενεί η εφημερίδα «La Repubblica», με θέμα τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές και με τίτλο «Το Grexit απετράπη, η περίοδος των θυσιών τελείωσε».

Σε ερώτηση της εφημερίδας αν, όντως, τηρείται η υπόσχεση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι δεν θα επιβληθεί ούτε ένα ευρώ λιτότητας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντά:

«Βεβαίως. Η συμφωνία των Βρυξελλών είναι ξεκάθαρη: η εποχή των θυσιών έχει τελειώσει. Πρόκειται για συμβιβασμό, αποτέλεσμα των υποχωρήσεων που έκαναν όλοι. Η κυβέρνησή μας έχει δεσμευτεί να κάνει τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται για να δώσουν ώθηση στην οικονομία της χώρας. Αλλά θα το πράξουμε -σε συμφωνία με τους θεσμούς- με ένα σχέδιο φορολογικών παρεμβάσεων που θα είναι ουδέτερο. Για κάθε ενδεχόμενη περικοπή, θα υπάρχει μια ελάφρυνση της φορολογικής πίεσης ή νέοι πόροι υπέρ κοινωνικών παρεμβάσεων. Πρόκειται για ένα σύστημα μέτρων και των αντισταθμιστικών μέτρων που θα μπει σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2019. Και κατά τη γνώμη μου αυτό ήταν το καθοριστικό σημείο για να ολοκληρωθεί γρήγορα η τελική συμφωνία.

Απαντώντας σε ερώτηση της «La Repubblica» τι θα συζητηθεί στην Αθήνα με τους εκπροσώπους των θεσμών και πότε θα επιτευχθεί η οριστική συμφωνία, ο κ. Τζανακόπουλος υπογραμμίζει:

«Δεν υπάρχει προκαθορισμένη ημερομηνία για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, αλλά όλοι είμαστε σύμφωνοι για την επίτευξη τελικής συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. Η άποψή μου είναι ότι θα πρέπει να γίνουν όλα πριν από τις γαλλικές εκλογές. Και είμαι βέβαιος ότι μπορεί να γίνει. Εκτός από τις μεταρρυθμίσεις που θα συζητηθούν με τα τεχνικά κλιμάκια, στο τραπέζι υπάρχει ένα σαφές μας αίτημα: η τελική συμφωνία θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα σοβαρό μεσοπρόθεσμο σχέδιο που να καθιστά το χρέος λιγότερο επαχθές και το οποίο να καθορίζει πιο ρεαλιστικούς στόχους για τον προϋπολογισμό. Η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει για δέκα συνεχή χρόνια στόχο στη σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ, στο 3,5% -όπως είχε ζητηθεί από τους δανειστές- είναι απαράδεκτη. Είναι κάτι το μη πραγματοποιήσιμο. Πρέπει να καθοριστούν λογικοί στόχοι».

Σε σχέση με το αν το ΔΝΤ θα πάρει μέρος στο πρόγραμμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τονίζει ότι «θα πρέπει να το αποφασίσουν εκείνοι, η μπάλα είναι στα χέρια της Ουάσινγκτον».

«Το Grexit, για μας, δεν ήταν ποτέ μια επιλογή στο τραπέζι», δηλώνει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και τέλος, σχετικά με τη στάση της ιταλικής κυβέρνησης στο Eurogroup, υπογραμμίζει πως «στάθηκε πολύ κοντά στην Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις των εβδομάδων αυτών».

Πηγή: thetoc.gr