Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup

Gazzetta team
Τι ειπώθηκε στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup
Οι δανειστές γυρίζουν, για να επιβλέψουν τις μεταρρυθμίσεις σε εργασιακά, συντάξεις και φορολογία - Ντάισελμπλουμ: Εγώ δεν είπα ούτε ένα ευρώ λιτότητα - Μοσκοβισί: Ανάπτυξη 2,7% φέτος και 3% του χρόνου για την Ελλάδα - Μπορεί να πετύχει πλεόνασμα τουλάχιστον 2% το 2016

Την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Εντατικοποιήσαμε τις συζητήσεις μας» την τελευταία εβδομάδα, τόνισε και, συνεπεία αυτού, τα τεχνικά κλιμάκια θα επιστρέψουν στην Αθήνα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και θα συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση για τις αλλαγές στα εργασιακά, τις συντάξεις και το φορολογικό.

«Θα προχωρήσουμε πέρα από τη λιτότητα και θα επικεντρωθούμε στις βαθιές μεταρρυθμίσεις,, που είναι θεμελιώδες στοιχείο για τη συμμετοχή του ΔΝΤ» υπογράμμισε επιπλέον. Όπως είπε, θα πρέπει να δοθεί έμφαση σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες όμως θα έχουν δημοσιονομικό αποτέλεσμα.

«Εγώ δεν είπα ούτε ένα ευρώ λιτότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, με βάση την τοποθέτηση της ελληνικής πλευράς. «Έχουμε ακόμη πολλή δουλειά» συμπλήρωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.

Απαντώντας σε σχετική ερωτήση, είπε ακόμη πως, ως υπουργός Οικονομικών, δεν μπορεί να υποσχεθεί ποτέ το τέλος της λιτότητας, όμως αυτό που μπορεί να πει, είναι ότι έχει γίνει πολλή δουλειά στην Ελλάδα και βρίσκεται σε κατεύθυνση πολύ καλύτερη.

«Πρέπει να περάσουμε από τη λιτότητα σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, είναι κάτι που τόνισε και το ΔΝΤ, είναι μετατόπιση της έμφασης του κέντρου βάρους του μείγματος πολιτικής» υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής του Eurogroup διευκρίνισε πως δεν υπάρχει πολιτική συμφωνία αυτή τη στιγμή και σημείωσε ότι πρέπει να γίνει πάρα πολλή δουλειά ακόμα. Όπως εξήγησε, «θα επιστρέψουμε στο Eurogroup, όταν και εφόσον υπάρξει τεχνική συμφωνία και εκεί θα έχουμε τις τελικές πολιτικές συζητήσεις».

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε πως δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας βραχυπρόθεσμα για την Ελλάδα, αλλά «όλοι νιώθουμε ότι υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη, λόγω του σημαντικού ζητήματος της εμπιστοσύνης» (σ.σ. έμμεση αναφορά στην ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ).

Ο επικεφαλής των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης δήλωσε πολύ χαρούμενος από τη σημερινή εξέλιξη και τόνισε ότι υπάρχει ευρεία στήριξη των θεσμών.

Μοσκοβισί: «Τα δημοσιονομικά στοιχεία μας εκπλήσσουν θετικά»

Από την πλευρά του, ο κοινοτικός Επίτροπος, Πιέρ Μοσκοβισί, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη βούληση απ' όλες τις πλευρές να καταλήξουν σε μια συμφωνία για την Ελλάδα. Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ελλάδα είχε «πολύ θετικές επιδόσεις» εντός του 2016.

Ο ίδιος είπε ότι τα επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος έχουν σκοπό να κρατήσουν την Ελλάδα σε σωστή δημοσιονομική τροχιά. Όπως ανέφερε, «υπάρχουν ακόμα πολλές ημέρες εντατικής δουλειάς μεταξύ των εταίρων», ενώ υπογράμμισε ότι η Κομισιόν θέλει εξισορροπημένη λύση, που να σηματοδοτεί το «φως στο βάθος του τούνελ της λιτότητας».

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν ακόμα διαφορές που πρέπει να γεφυρωθούν και ότι θα πρέπει να γίνει πολλή δουλειά, ενώ εξέφρασε την διάθεση της Κομισιόν να υποστηρίξει την Ελλάδα «στις προσπάθειες για πολιτική εξομάλυνση της αγοράς εργασίας».

«Οι πιο μακρές συζητήσεις δεν σημαίνει ότι είναι και πιο αποτελεσματικές. Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση, για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να δουλεύει για να υπάρξει συμφωνία» σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει βούληση, υπάρχει ένας ανοιχτός πολιτικός δρόμος.

«Θα πρέπει να γίνει δουλειά, θέλουμε καλύτερη αγορά εργασίας, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε την Ελλάδα, να υπάρχει εξομάλυνση της αγοράς εργασίας. Οι εταίροι όλοι αναγνώρισαν τη μεγάλη πρόοδο της Ελλάδας και, με την εμπιστοσύνη να επιστρέφει, η ανάπτυξη θα είναι 2,7% φέτος και 3% του χρόνου» σημείωσε.

Και συνέχισε: «Τα δημοσιονομικά στοιχεία μας εκπλήσσουν θετικά. Οι δαπάνες έχουν μειωθεί κάτω από το όριο που είχαμε θέσει. Η Ελλάδα είχε θετικές επιδόσεις το 2016 και μπορεί να πετύχει πλεόνασμα τουλάχιστον 2%».

«Βλέπω ότι υπάρχει μια νέα ώθηση, υπάρχει βούληση από όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να δουλεύουν. Υπάρχει πεδίο προετοιμασίας, ώστε να ολοκληρώσουμε επιτυχώς» προσέθεσε.

Ρέγκλινγκ: «Είναι καλό που οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα»

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, σχολίασε πως «είναι πολύ ικανοποιητικό που χώρες που είναι σε πρόγραμμα έχουν πετύχει και είναι πλέον στις αγορές».

«Η προσέγγισή μας, έχει αποτελέσματα» τόνισε, για να προσθέσει ότι «μόνο η Ελλάδα είναι ακόμα σε πρόγραμμα, όμως, είναι καλό που οι θεσμοί επιστρέφουν στην Αθήνα. Πρέπει να επιστρέψουν στην Ελλάδα, προκειμένου να υπάρξει μια συμφωνία. Το βασικό σημείο είναι τον Ιούλιο, όμως θα πρέπει να υπάρξει εμπιστοσύνη, ώστε οι ελληνικές αρχές να συνεχίσουν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους».

«Σήμερα η Ελλάδα πλήρωσε στον ESM δύο δισ. ευρώ. Έχει να κάνει με την ανακεφαλαιοποίηση του 2015. Είχαμε δώσει 4,5 δισ ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση δύο τραπεζών και είχε συμφωνηθεί ότι η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να πουλήσει μία θυγατρική και τα χρήματα θα χρησιμοποιούνταν, για να πληρώσουν τον ESM. Είναι σημαντικό, γιατί δείχνει ότι αυτό που συμφωνούμε γίνεται και μειώνει το χρέος κατά δύο δισ. και αυξάνει το δυναμικό δανεισμού του ESM, που είναι καλό για την ευρωζώνη» συμπλήρωσε.

ΔΝΤ: Πολύ νωρίς για εικασίες σχετικά με την επίτευξη συμφωνίας

Απαιτείται ακόμα αρκετή δουλειά ώστε να επιτευχθεί συμφωνία σε κάποια σημαντικά θέματα, τονίζει σε σημερινή του ανακοίνωση το ΔΝΤ, στην οποία ωστόσο δεν παραλείπει να χαιρετίσει την πρόοδο της Ελλάδας σε ορισμένους τομείς.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε την επιστροφή της αποστολής του υπό την κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εικασίες σχετικά με την προοπτική επίτευξης συμφωνίας.

Δείτε παρακάτω την ανακοίνωση του ΔΝΤ: «Χαιρετίζουμε την πρόοδο που σημείωσαν οι ελληνικές αρχές προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των Θεσμών σε κάποια κομβικά ζητήματα. Σε αυτή τη βάση, έχουμε συμφωνήσει να στείλουμε την αποστολή. θα απαιτηθεί μεγαλύτερη πρόοδος για να γεφυρωθούν οι διαφορές σε άλλα σημαντικά ζητήματα, και είναι πολύ νωρίς για να προβούμε σε εικασίες σχετικά με την προοπτική επίτευξης συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής».

Πηγή: protothema.gr