Εισφορές... εις διπλούν στα «μπλοκάκια»

Gazzetta team
Εισφορές... εις διπλούν στα «μπλοκάκια»
Πόσο ανεβαίνει το κόστος για επαγγελματίες με ΟΑΕΕ, γιατρούς, μηχανικούς και δικηγόρους.

Εισφορές εις διπλούν καλούνται να πληρώσουν για το πρώτο δίμηνο τα «μπλοκάκια» ακόμη κι αν οι εργοδότες τους (μέχρι δύο) δεχτούν να καταβάλουν το μερίδιό τους από την εργοδοτική εισφορά!

Εργαζόμενοι είτε είναι μισθωτοί που έχουν παράλληλα μπλοκάκι, είτε κυρίως είναι μη μισθωτοί και ασφαλίζονται σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ θα πρέπει σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ να καταβάλουν δυο φορές το χαράτσι των νέων εισφορών για τους ίδιους μήνες!

Μία ως ελεύθεροι επαγγελματίες δηλαδή με εισφορά 26,95% στο εισόδημα του 2015 και μια ως μισθωτοί με εισφορά 9,22% στην περίπτωση που συμμετέχει στο μπλοκάκι και ο εργοδότης με δική του εισφορά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, ο κίνδυνος μάλιστα για όσους πάνε να πληρώσουν τη διπλή εισφορά είναι να μην θεωρηθούν αυτόματα τα ασφαλιστικά τους βιβλιάρια και να μην έχουν πρόσβαση σε παροχές Υγείας.

Η νέα εμπλοκή οδηγεί σε νέα κρυφή επιβάρυνση που ανεβάζει το σύνολο των εισφορών διμήνου από 26,95% στο 36,17% για όσους ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ ως ελεύθεροι επαγγελματίες και παρέχουν υπηρεσίες σε έναν ή δύο εργοδότες και από 37,95% σε 54,67% για τους αυτοπασχολούμενους του ΕΤΑΑ που συνεργάζονται με έναν ή δύο εργοδότες.

Εισφορές εις διπλούν 36,17% ζητούνται και για τους εργαζόμενους που ασφαλίζονται ως μισθωτοί πχ ΙΚΑ αλλά διατηρούν παράλληλα και μπλοκάκι σε έναν ή δύο εργοδότες.


Πηγή: newsbeast.gr